Hamšík prekonal chorobu, Kozák: Nie je to zlá pozícia

Ján Kozák počas  tlačovej konferencie pred kvalifikačným stretnutím ME v Macedónsku.
Ján Kozák počas tlačovej konferencie pred kvalifikačným stretnutím ME v Macedónsku. (Autor: TASR)
TASR|13. nov 2014 o 11:50

Mal som tú istú virózu ako minule. Dva tri dni vysoké horúčky, ale už to prešlo, povedal Hamšík. V Macedónsku nám to ide.

BRATISLAVA. Zverenci trénera Jána Kozáka majú pred sebou dva posledné zápasy v tomto roku. Najprv nastúpia o Euro 2016 v sobotu 15. novembra v Skopje (20.45), v utorok sa v Žiline rozlúčia s rokom 2014 v príprave proti Fínom (17.00).

"Utvorila sa vynikajúca partia a kolektív, a to vidno aj na ihrisku. A z toho sú i tie výsledky. Je to aj práca trénera, ktorý dal dokopy takúto partiu," povedal obranca Lokomotivu Moskva Ďurica.

"Favorit sme možno na papieri. Myslím, že zápas bude veľmi ťažký. Videl som nejaké highlighty zo zápasu Macedónska s Ukrajinou a Macedónci mali dosť šancí. Oni musia, hrajú doma. My máme 9 bodov, takže chceme. Dúfam, že to zvládneme."

Hamšík prekonal chorobu

V dobrej forme sa v tejto sezóne prezentuje špílmacher SSC Neapol Marek Hamšík, ktorý naposledy v Bielorusku dvoma gólmi rozhodol o cennom víťazstve hostí. V Skopje však nečaká nič zadarmo.

"Bude to určite rovnako ťažký zápas, ako boli všetky tri doterajšie kvalifikačné. Hrali sme s nimi pred dvoma troma rokmi, ale neviem ešte, či je to rovnaké mužstvo, alebo či to neobmenili. Myslím si, že sú hrateľní, dá sa nad nimi vyhrať, ale určite to nebude ľahké."

"Nálada je dobrá, ale dúfam, že zostane taká istá aj po Macedónsku. Eufória možno na Slovensku panuje, ale my musíme stáť nohami pevne na zemi a byť pokorní, lebo iba to nám pomôže," povedal kapitán Neapola.

Hamšíka trápi v poslednom období vírusové ochorenie, ale momentálne je v poriadku a pripravený v Skopje nastúpiť: "Mal som tú istú virózu ako minule. Dva tri dni vysoké horúčky, ale už to prešlo."

Kozák: Nie je to zlá pozícia

"Nie je to zlá pozícia, byť na prvom mieste v tabuľke a mať za sebou mužstvá ako Španielsko a Ukrajina. Pokiaľ ide o Macedónsko, je to nevyspytateľné balkánske mužstvo, ktoré disponuje kvalitnými hráčmi. Takmer všetci jeho futbalisti pôsobia v zahraničí. My si nemôžeme dovoliť niekoho podceniť či neísť naplno do súboja," povedal tréner Ján Kozák.

"Prehra v Španielsku 1:5 pre nich nevyznela dobre, ale tam môže každý takto vysoko prehrať. Potom zvíťazili nad Luxemburčanmi, hoci po prvom polčase prehrávali a mali v tom stretnutí problémy. Dvaja ich hráči sa tam zrazili hlavami a museli striedať, nastal chaos v ich hre, ale napokon to zvládli a vyhrali. Najlepšie hrali na Ukrajine, hoci - paradoxne - prehrali. Je vidieť, že macedónsky tím sa od zápasu k zápasu zlepšuje."

"Teší ma, že chalani predviedli kvalitný tímový výkon vo všetkých doterajších stretnutiach. Vďaka tým výkonom prišli aj body, čo je po dlhej dobe zadosťučinenie pre slovenský národný tím," povedal 29-ročný hráč nemeckého Kolína Dušan Švento, ktorý sa vrátil do reprezentácie po ôsmich mesiacoch.

Novotu nahradí Dúbravka

Z pôvodnej nominácie vypadol pre zranenie defenzívny univerzál Norbert Gyömbér z talianskej Catanie, ktorý si na tréningu zlomil kosť v členku. Tréner Ján Kozák namiesto neho povolal Kornela Salátu z Dunajskej Stredy - a urobil aj ďalšiu zmenu.

Zdravotne indisponovaného Jána Novotu z Rapidu Viedeň, ktorý neabsolvoval stredajšie tréningy pre teploty, nahradil Martin Dúbravka z dánskeho Esbjerg fB.

"Som pripravený, cítim sa oveľa lepšie. V Grécku som už absolvoval jeden tréning, na ktorom som už zaberal úplne naplno, vrátane šprintov. Sval poslúchal," povedal 23-ročný bratislavský rodák Róbert Mak z PAOK Solún.

V Macedónsku nám to ide

Macedónsko bolo v októbrovom rebríčku FIFA na 99. mieste, Slovensku patrila 24. pozícia.

Slováci majú so súperom bilanciu 4 víťazstvá - 2 remízy - 0 prehier a skóre 12:2.

Posledný vzájomný zápas sa hral 11. októbra 2011 v záverečnom zápase kvalifikácie o postup na ME 2012 v Skopje 1:1. Predtým dokázali Slováci v hlavnom meste Macedónska dvakrát zvíťaziť.

V kvalifikácii ME 2004 triumfovali 2:0 a na jeseň 2001 v bojoch o svetový šampionát 2002 zdolali svojho súpera presvedčivo 5:0, čo je doteraz jedna z najvyšších prehier tejto balkánskej krajiny v histórii.

Predpokladaná zostava SR:

- Kozáčik -

- Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan -

- Pečovský, Kucka -

- Mak, Hamšík, Weiss -

- Nemec -

sita

Gjurovski: Chrabrosť, umnosť, disciplína

"Nesmieme pod vplyvom dôležitosti tohto zápasu upustiť od obvyklých pilierov prístupu," upozornil tréner Boško Gjurovski pre web národnej federácie FFM, titulok hlási: "Chrabrosť, umnosť, disciplína".

Kouč domácich tuší, čo by mohlo zabrať: "Pokúsiť sa vnútiť súperovi náš štýl. Zopakovať to dobré, čo sme ponúkli v októbri ofenzíve na Ukrajine, ale tentoraz aj streliť nejaký ten gól. Zároveň to chce šikovnosť a disciplínu vzadu. Vnímame kvality Slovákov, uvedomujeme si náročnosť tejto výzvy."

Gjurovski nemôže rátať so stredopoliarom Agimom Ibraimim a otáznik visí nad zdravotným stavom ďalšieho záložníka Aleksandra Trajkovského.

Sobotňajší zápas v Skopje povedú portugalskí rozhodcovia na čele s Pedrom Proencom, ktorému budú na čiarach sekundovať Bertino Miranda a Tiago Trigo.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Hamšík prekonal chorobu, Kozák: Nie je to zlá pozícia