Halák vychytal čisté konto, Hossa a Gáborík asistovali

V bránke Montrealu Jaroslav Halák.
V bránke Montrealu Jaroslav Halák. (Autor: SITA/AP)
TASR|3. apr 2010 o 08:06

Slovenský brankár Jaroslav Halák sa v noci na sobotu v zámorskej hokejovej NHL prezentoval čistým kontom.

NEW YORK. V zámorskej NHL v noci na sobotu zažiaril Jaroslav Halák, ktorý vychytal Montrealu na ľade Philadelphie víťazstvo 1:0. Zo slovenských hokejistov sa bodovo presadilo kvarteto Marián Hossa, Marián Gáborík, Pavol Demitra a Ľubomír Višňovský. Hossa asistoval pri víťazstve Chicaga v New Jersey 2:1 po nájazdoch a Gáborík sa rovnakým spôsobom podieľal na triumfe NY Rangers v Tampe 5:0. V dueli Anaheim - Vancouver (4:5 sn) na dve asistencie Ľubomíra Višňovského odpovedal v drese hostí Pavol Demitra asistenciou a rozhodujúcim gólom v nájazdoch.

Jaroslav Halák v bránke Montrealu v dôležitom dueli o postup do play off na ľade Philadelphie zneškodnil 35 striel a Habs sa po víťazstve 1:0 posunuli na šiestu priečku vo Východnej konferencii. "Ak by to víťazstvo znamenalo postup do play off, bolo by to niečo úžasné. Jeho dôležitosť posúdime už o týždeň. Všetci vieme, že máme pred sebou ešte štyri zápasy a spravíme všetko, čo je v našich silách," vyhlásil po zápase slovenský gólman, ktorý mal plné ruky práce najmä v záverečnej tretine, v ktorej letci prestrieľali Habs 14:3. "V prvej tretine som nemal veľa roboty, no potom som už bol trochu zaneprázdnenejší, čo však udržalo moje sústredenie až do konca," dodal Halák, ktorý zaznamenal štvrtý shutout a 25. víťazstvo v tejto sezóne, celkovo má v NHL na konte 55 triumfov a osem zápasov bez inkasovaného gólu. Tréner Montrealu Jacques Martin sa však ešte nerozhodol, či nastúpi v sobotňajšom dueli proti Buffalu Halák alebo Carey Price. "V sobotu sa rozhodneme, kto pôjde do bránky," skonštatoval Martin. "Jaro však dnes podal mimoriadny výkon."

New Jersey podľahlo Chicagu 1:2 po nájazdoch a Blackhawks na ľade tohto súpera zvíťazili po prvý raz od 30. decembra 1997. Tento duel bol navyše prvým v NHL od 28. marca 2001 a duelu Boston - Toronto (3:0), v ktorom arbiter nevylúčil ani jedného hráča. Hostia vyrovnali 26 sekúnd pred koncom záverečnej tretiny pri hre bez brankára po strele Krisa Versteega, ktorú nešťastne tečoval za Martina Brodeura obranca Devils Mike Mottau. Asistenciu si pripísal i Marián Hossa, ktorý v zápase strávil na ľade takmer 19 minút a zaznamenal i dve strely na domáceho brankára. Jeho spoluhráč Tomáš Kopecký počas 11 minút na ľade ohrozil Brodeura jednou strelou.

NY Rangers strácajú na Philadelphiu na ôsmej priečke Východnej konferencie po víťazstve na ľade Tampy Bay (5:0) už iba dva body. "Včera nám naši konkurenti veľmi pomohli. Dnes sme túto výhodu chceli využiť," povedal brankár Rangers Henrik Lundqvist na margo štvrtkový prehier Bostonu s Floridou a Philadelphie s NY Islanders. Gáborík asistoval pri druhom góle hostí a na konte má v tejto sezóne už 81 bodov (40+41). Počas takmer 16 minút na ľade zaznamenal i plusový bod, dve strely na bránku a dve trestné minúty. Lundqvist zaznamenal štvrtý shutout v sezóne, keď zneškodnil všetkých 30 streleckých pokusov bleskov. Zápas nedopadol dobre ani pre jedného z dvojice slovenských obrancov domácich - Andrej Meszároš si počas 9 minút na ľade pripísal jednu mínusku a jedno dvojminútové vylúčenie za sekanie, počas ktorého hostia zvýšili na 4:0 a Vladimír Mihálik skončil s dvoma mínuskami a dvoma trestnými minútami za hrubosť. Navyše v 12. min český útočník Václav Prospal skóroval po tom, čo sa puk po jeho strele odrazil do domácej bránky za pomoci Mihálikovej korčule.

Vancouver zvíťazil v Anaheime 5:4 po nájazdoch, keď rozhodujúci gól zaisťujúci postup Canucks do play off strelil v nájazdoch Pavol Demitra. Slovenský útočník si na konto pripísal i asistenciu pri druhom góle Michaela Grabnera, ktorý dosiahol prvý hetrik v NHL. Káčeri po zisku bodu strácajú päť zápasov pred koncom základnej časti na postupovú priečku šesť bodov. "Už máme istotu play off," povedal tréner Canucks Alain Vigneault. "To bol náš prvý cieľ. Teraz musíme získať triumf v divízii." Ľubomír Všňovský si pripísal asistencie pri dvoch góloch Teemu Selänneho, ktorého prvý presný zásah na 2:1 bol zároveň 602. gólom v NHL, čím prekonal Jari Kurriho fínsky strelecký rekord profiligy. "Radšej by som ho neprekonal a získal s tímom dva body, ktoré by nám dali šancu na postup," skonštatoval Selänne.

Dallas v zápase proti Edmontonu stratil trojgólové vedenie, no napokon si po víťazstve 6:3 zachoval šancu na postup do play off, keď štyri zápasy pred koncom základnej časti stráca v Západnej konferencii na ôsme Colorado päť bodov. Po deväťzápasovej absencii sa do zostavy Stars vrátil 39-ročný Mike Modano, ktorý oslávil návrat dvomi asistenciami pri góloch 20-ročného Jamie Benna.

Colorado podľahlo Calgary 1:2 a Flames sa tak bodovo dotiahli na svojho súpera, hoci majú na konte o zápas viac. Avalanche prehrali štvrtý zápas za sebou a siedmy z posledných ôsmych duelov. "Je to dôležité víťazstvo," tešil sa brankár Calgary Miikka Kiprusoff. "Avalanche boli pred nami a vedeli sme, že musíme vyhrať."

Minnesota podľahla San Jose 2:3 a prišla aj o teoretickú šancu na postup do play off.

Výsledky:

NEW JERSEY - CHICAGO 1:2 po predĺžení a nájazdoch (1:0, 0:0, 0:1 - 0:0, 0:1)

Góly: 6. Kovaľčuk - 60. Versteeg (HOSSA), rozhodujúci nájazd Toews. Brankári: Brodeur - Niemi. Diváci: 17.625.

PHILADELPHIA - MONTREAL 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)

Gól: 10. Plekanec. Brankári: Boucher - HALÁK. Diváci: 19.801.

TAMPA BAY - NEW YORK RANGERS 0:5 (0:4, 0:0, 0:1)

Góly: 4. Prust, 4. Staal (GÁBORÍK), 12. Prospal, 15. Dubinsky, 54. Voros. Brankári: Smith (21. Niittymäki) - Lundqvist. Diváci: 17.909.

MINNESOTA - SAN JOSE 2:3 (0:2, 2:0, 0:1)

Góly: 26. Clutterbuck - 27. Miettinen - 8. Malhotra, 13. Nichol, 57. Couture. Brankári: Bäckström - Nabokov. Diváci: 18.584.

DALLAS - EDMONTON 6:3 (3:0, 0:3, 3:0)

Góly: 4. Neal, 17. Richards, 17. Lehtinen, 43. a 56. Benn, 49. Ribeiro - 25. Penner, 30. Pouliot, 35. Moreau. Brankári: Lehtonen - Dubnyk. Diváci: 17.626.

COLORADO - CALGARY 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)

Góly: 48. Galiardi - 23. Dawes, 43. Bourque. Brankári: Anderson - Kiprusoff. Diváci: 18.007.

ANAHEIM - VANCOUVER 4:5 po predĺžení a nájazdoch (0:0, 2:1, 2:3 - 0:0, 0:1)

Góly: 24. a 59. Koivu, 35. Selänne (VIŠNOVSKÝ), 50. Selänne (VIŠŇOVSKÝ) - 31. Grabner, 42. Grabner (DEMITRA), 44. Grabner, 54. Hansen, rozhodujúci nájazd DEMITRA. Brankári: McElhinney - Raycroft. Diváci: 16.534.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Halák vychytal čisté konto, Hossa a Gáborík asistovali