Hádzanárky prehrali s Holanďankami 20:30, o medaily nezabojujú

Lýdia Jakubisová strieľa na holandskú bránku.
Lýdia Jakubisová strieľa na holandskú bránku. (Autor: TASR)
Andrej Kuzmány|14. dec 2014 o 20:11

Slovenské reprezentantky už cez polčas prehrávali 10:17, Holanďanky napokon náskok zvýšili o ďalšie tri góly.

ME v hádzanej - II. štvrťfinálová skupina

Holandsko - Slovensko 30:20 (17:10)

Najviac gólov Holandska: Polmanová 7, Brochová 5, Van der Heijdenová 3.

Zostava a góly SR: Gubiková, Tóthová, Súlovská - Jakubisová 5, Trehubová 2/1, Beňušková 1, Czaniková, Dubajová, Súkenníková 1, Školková 6, Rajnohová 1, Kertészová 1, Horňáková, Bíziková, Michnová 3, Blažeková.

Rozhodovali: Arntsenová a Röenová (obe Nór.), vylúčenia: 3:1, 7m hody: 3/3 - 1/1, 500 divákov.


BRATISLAVA. Ešte donedávna nepatrili medzi favoritky. Predvlani ich z majstrovstiev Európy dokonca vylúčili, pretože národný zväz sa ako organizátor šampionátu usporiadania turnaja vzdal.

Tento rok môžu holandské hádzanárky prekvapiť. Sú veľmi rýchle, súpera dokážu zničiť nebezpečnými protiútokmi.

„Hrajú výborne v činnosti jeden proti jednému, každú technickú chybu trestajú,“ vysvetľoval v RTVS expert Ján Hianík.

V zápase proti Slovensku potvrdili svoju silu. Vyhrali jednoznačne 30:20. Zverenkyne Dušana Poloza už po úvodnom zápase stratili šancu postúpiť z hlavnej skupiny do semifinále.

Holanďanky dominovali v tom, v čom sú najlepšie – v skvelom prechode z obrannej činnosti do ofenzívy. Slovenky ich protiútoky nedokázali zastaviť.

Moderná hádzaná

„Naša defenzíva nemá agresivitu, ktorá by bola vhodná proti takej typológii hráčok, akými sú Holanďanky,“ hovorí Hianík.

Slovenky už po polčase prehrávali o sedem gólov. Vpredu robili príliš veľa chýb, často strácali lopty. A vzadu súperkám nestíhali. Holanďanky sa po víťazstve dostali v skupine na prvé miesto.

Na majstrovstvách Európy pritom nikdy výraznejší úspech nedosiahli. Najlepšie skončili pred štyrmi rokmi – na ôsmom mieste. Z vtedajšieho kádra však v Chorvátsku hrajú iba štyri hádzanárky.

Tréner Henk Groener družstvo žien výrazne omladil, len dve hráčky majú viac ako dvadsaťpäť rokov. Fyzicky sú veľmi dobre pripravené, hrajú rýchlo a aktívne.

„Predvádzajú atraktívnu modernú hádzanú,“ povedal ešte pred zápasom pre stránku Slovenského zväzu hádzanej tréner Dušan Poloz.

Parádna akcia Holanďaniek.

Hlavou proti múru

Kým v predchádzajúcich stretnutiach so Srbkami a Čiernohorkami Slovenky v druhom polčase zlepšili hru a znížili náskok súperiek, na Holanďanky nestačili. Zaznamenali svoju najvyššiu prehru na šampionáte.

„Rozhodli protiútoky, ktoré boli smrteľné. Nevedeli sme spolupracovať s krídlami, v druhom dejstve sme z tejto pozície nedali ani gól,“ hodnotil Ján Hianík.

Skvelý výkon predviedla najmä Estavana Polmanová – strelila sedem gólov. Brankárka Tess Westerová si pripísala deväť úspešných zákrokov.

„Škoda nášho útoku voči zorganizovanej obrane. Tvrdošijne sme sa chceli presadiť stredom, čo bolo ako ísť hlavou proti múru,“ vysvetľoval v RTVS hádzanársky tréner Tomáš Kuťka.

Slovenky po prehre s Holandskom nemôžu skončiť v skupine lepšie ako na piatom mieste. Na šampionáte odohrajú už iba dva zápasy – v utorok so Švédskom, o deň neskôr s Nemeckom.

Povedali po zápase

Dušan Poloz, tréner SR: "Presne sa potvrdilo, že nás trestal rýchly súper a na takýto štýl naše hráčky nie sú zvyknuté. Nevedeli sme to brániť, tam nepomohli ani taktické pokyny, jednoducho to nevieme. Mali sme aj dosť technických chýb, už vidno na našom tíme aj únavu. Ak nedostaneme na týchto ME už viac ako tridsať gólov, tak budem spokojný."

Martina Školková, najlepšia strelkyňa SR: "Tréner nás upozorňoval, že sa to na nás bude valiť z každej strany a to sa aj potvrdilo. Žiaľ, nedarilo sa nám to ubrániť a tridsať gólov nás mrzí. Toľko sme nedostali ani od Čiernej Hory. Verím, že si zajtra oddýchneme a v ďalších dvoch dueloch to môžeme napraviť."

Lýdia Jakubisová, krídelníčka SR: "Boli sme unavené. Nie je to výhovorka, ale ubehali nás. Škoda, musíme sa z toho poučiť. Holanďanky sú veľmi rýchle, technické a mne sa ako družstvo veľmi páčia."

Andrea Czaniková, pivotka SR: "Žiaľ, nevyšlo to. Ani v útoku to nebolo ono, trochu sme sa báli strieľať a alibisticky sme sa zbavovali lopty. Máme voľno, musíme zregenerovať a nabrať pozitívnu energiu. V zostávajúcich dvoch zápasoch skupiny chceme vyhrať."

Ďalšie výsledky II. skupiny

Nemecko - Čierna Hora 20:27 (10:12)

Najviac gólov: Zapfová 6, Minevská 3 - Kneževičová 8, Bulatovičová a Petrovičová po 5

Švédsko - Francúzsko 29:26 (12:14)

Najviac gólov: Hagmanová 7, Odenová 5 - Lacrabereová 10, Niomblaová, Dembeleová, Pineauová, Kamtová-Njitamová po 3

Ďalší program II. skupiny

utorok 16. 12.: Holandsko - Čierna Hora (15.45), Švédsko - Slovensko (18.00), Nemecko - Francúzsko (20.15)

streda 17. 12.: Švédsko - Čierna Hora (15.45), Nemecko - Slovensko (18.00), Holandsko - Francúzsko (20.15)

Tabuľka II. skupiny

1. Holandsko 3 2 1 0 89:76 5
2. Švédsko 3 2 1 0 98:88 5
3. Čierna Hora 3 2 0 1 75:68 4
4. Francúzsko 3 2 0 1 71:67 4
5. Nemecko 3 0 0 3 78:95 0
6. Slovensko 3 0 0 3 62:79 0

Online prenos

60. min - Zápas sa skončil.

hadzanarky2.jpg

Štatistiky zápasu. Zdroj: huncro2014.ehf-euro.com/

57. min - Našim hráčkam už nejde o víťazstvo v tomto zápase. Musia však myslieť na celkové skóre pre nasadenie do play-off kvalifikácie o postup na MS.

51. min - Zmena v obrannej taktike (a striedanie elitných holandských spojok) pomohlo. Od toho momentu naše strelili štyri góly, Holanďanky dva.

44. min - Tréner Dušan Poloz si zobral oddychový čas a zmenil obrannú taktiku. Zmena už musela prísť, naše prehrávajú o jedenásť gólov, vo vlastnej presilovke práve dvakrát inkasovali.

41. min - Holanďanky pôsobia veľmi dobrým dojmom, zápas si už užívajú. Náskok navýšili o ďalšie tri góly.

36. min - V prvej pätine druhého polčasu padli štyri góly, po oboch na každej strane. Holanďanky stále vyhrávajú o sedem gólov.

31. min - Začal sa druhý polčas. V slovenskej bránke začala druhú polovicu zápasu Lucia Gubiková.

I. polčas

30. min - Skončil sa prvý polčas, slovenské hádzanárky po ňom prehrávajú o sedem gólov. Naše sa do desiatej minúty ťahali s favoritom, potom však začala fungovať najväčšia zbraň Holandska - protiútoky.

hadzanarky.jpg

Štatistiky prvého polčasu. Zdroj: huncro2014.ehf-euro.com/

26. min - Naše reprezentantky druhýkrát za sebou stratila v útoku loptu, vďaka čomu sa Holanďanky dostali prvýkrát v zápase do šesťgólového vedenia.

20. min - Slovenky sú málo efektívne. Teraz to v presilovke dokumentovala Školková, ktorá vo vyloženej pozícii poslala loptu priamo do náruče holandskej brankárky Westerovej.

15. min - Početnú výhodu mali aj Holanďanky, im sa na rozdiel od našich podarilo ubrániť útok súpera a zvýšili svoj náskok.

12. min - Našim hádzanárkam nevyšla presilovka, ktorá sa skončila 1:1. Na jej konci z nepripravenej pozície strieľala Trehubovová, Westerovú neprekonala.

9. min - Slovenkám teraz vyšiel postupný útok, ktorý strelou z pravého krídla zakončila Jakubisová a vyrovnala na 5:5. Doteraz strelila štyri slovenské góly, pri streľbe má stopercentnú úspešnosť.

6. min - Súperky našich reprezentantiek sa prvýkrát v zápase dostali do viac ako jednogólového vedenia, udreli z protiútoku.

3. min - Až začiatkom tretej minúty padol prvý gól, strelila ho slovenská hráčka Jakubisová.

1. min - Zápas sa začal. Ako obvykle, favoritom je súper Slovenska. Holanďanky majú povesť najrýchlejšieho družstva na šampionáte s výbornými protiútokmi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Hádzanárky prehrali s Holanďankami 20:30, o medaily nezabojujú