Hádzanári oslavovali postup pred rekordnou návštevou

(Autor: TASR)
Pavol Spál, SITA|12. jún 2011 o 17:44

Slovenskí hádzanári rozstrieľali v poslednom zápase kvalifikácie o postup na ME Čiernu Horu. Postup na šampionát mali istý už vopred. Zápas pred rekordnou návštevou pripomínal exhibíciu.

Agentúrny článok bol nahradený autorským o 20.46

KOŠICE. Vypredaná hokejová Steel aréna v Košiciach si užívala. Prvýkrát hádzanú. Taký rachot nadšenia tento šport na Slovensku ešte nezažil. Kulisa pripomínala skôr svetový šampionát v hokeji. Nechýbali mexické vlny.

Doteraz prišlo najviac ľudí na hádzanú u nás v Prešove počas MS v roku 1990. Päťtisícdvesto. No to už neplatí. Včera rekord padol. Do Košíc prišlo vyše osemtisíc ľudí. A hádzanári sa odvďačili. „Nechcel som veriť, že príde toľko divákov. Našťastie som sa mýlil. Myslím, že ľudia sa dobre zabávali a my tiež,“ usmieval sa tréner Slovákov Zoltán Heister .

Azda najviac dojatý bol tridsaťtriročný krídelník Radoslav Antl. To, že hral v meste, v ktorom hádzanársky vyrastal, jeho emócie stupňovalo.

„Zažiť niečo takéto v mojom veku je fantastické, neuveriteľné. Nemám slov,“ vravel so šiestimi gólmi najlepší strelec zápasu, ktorého prišiel povzbudiť osobný fanklub.

fotogalériu nájdete na sport.sme.sk

Miestami hrali exhibíciu

Slováci pôsobili nesmierne súdržne. Hrali uvoľnene, miestami exhibične. Strieľali ostošesť. Zabávali seba i divákov.

„Takúto atmosféru som na Slovensku ešte nezažil. Ja síce takúto atmosféru zažívam takmer vždy v Nemecku, ale so slovenským znakom na prsiach hrať pred osemtisíc divákmi je úžasné. Po nevydarených MS sme ukázali, že vieme hrať hádzanú. Bol to vrchol mojej kariéry,“ rozplýval sa jeden z najskúsenejších Slovákov – Daniel Valo.

V bráne sa prekonával Richard Štochl. A nielen to. Jeden z najlepších brankárov sveta sa predvádzal i v útočnej produktivite. V úvode si pripísal zopár gólových prihrávok. A vrcholom všetkého bol jeho gól cez celé ihrisko, keď okabátil súperovho brankára.

„Ľudia sa bavili a môžeme byť spokojní,“ hodnotil Štochl.

Európsky šampionát sa koná 15. – 29. januára v Srbsku. Slováci sa predstavia na ME už tretíkrát v histórii samostatnosti.

((a))

Slovensko - Čierna Hora 36:21 (18:10)

Zostava a góly SR: R. Štochl 1, Paul – Petro 3, Kopčo 2, Mazák 2, M. Straňovský 4/2, T. Urban 1, Antl 6/1, Volentics 2, D. Valo 4, Cs. Szücs ml. 2, Kukučka 2, M. Baláž 3, P. Szabó 2, Rábek 2, Mikéci

Najviac gólov za Č. Horu: Ž. Markovič 6, Ž. Pejovič 5, Vujovič 4/2

pok. hody: 3/3 - 4/3, vylúčení: 2 - 1, rozhodovali: Gusko a Repkin (obaja Biel.), 8111 divákov

Úvod ako na želanie odštartoval R. Štochl, ktorý nedovolil Ž. Markovičovi skórovať z pokutového hodu a otvoriť gólový účet stretnutia. Slovákov akoby tento moment zbavil počiatočnej nervozity a po 8. min vyhrávali už 5:0, keď v týchto chvíľach exceloval pivot Petro. Až po oddychovom čase sa hosťom podarilo prvýkrát dostať loptu do slovenskej bránky, keď v 9. min Ž. Markovič znížil na 1:5.

Divákov v takmer do posledného miesta zaplnenej Steel arény postavil „do pozoru“ R.Štochl, ktorý gólom cez celé ihrisku upravil v 14. min na 9:2. Náskok domácich v ďalšom priebehu narástlo na 15:6.

Čiernohorci vzápätí využili mierne poľavenie tímu SR a trojgólovou šnúrou znížili na 9:15 v 26. min. Slováci však v závere I. polčasu odpovedali rovnakým spôsobom (18:9), ale posledné slovo pred prestávkou patrilo hosťom, ktorí upravili na 18:10 zo slovenského

Po zmene strán pokračovali zverenci trénera Heistera vo výbornom výkone. V 41. min upravil Antl prvýkrát na desaťgólový rozdiel (23:13) a štvrťhodinu pred koncom viedli už o dvanásť presných zásahov (27:15). Potom prišli chvíle hostí, ktorí skórovali štyrikrát za sebou a znížili na 19:27 v 49. min.

Mohutné povzbudzovanie košického publika nedovolilo domácej reprezentácii pustiť vývoj duelu zo svojich rúk. Slováci za skandovaného potlesku doviedli duel s prehľadom do víťazného konca (36:21).

Po zápase

Zoltán Heister, tréner SR: "Pred zápasom sme si povedali, že síce máme postup vo vrecku, ale chceli sme si hru vychutnať a odvďačiť sa divákom, ktorí prišli na zápas. Po prvý raz na Slovensku bolo asi 8100 divákov na stretnutí, čo je fantastické. Bola tu super atmosféra a myslím si, že ľudia sa dobre zabávali, my taktiež."

Daniel Valo, hráč SR: "Takúto atmosféru som na Slovensku ešte nezažil. Ja síce takúto atmosféru zažívam, takmer vždy v Nemecku, ale so slovenským znakom na prsiach hrať pred 8000 divákmi je úžasné a fantastické."

Zoran Kastratovič, tréner ČH: "Chcem poblahoželať slovenskému tímu k víťazstvu. Vyhrali zaslúžene, zároveň im želám veľa šťastia na ME 2012 v Srbsku. Mali sme tu dnes veľmi mladý tím, oproti prvému duelu nám chýbalo desať hráčov. Nemali sme teda dostatok skúseností, aby sme dokázali vzdorovať veľmi silnému slovenskému družstvu."

Karlskrona:

Švédsko – Izrael hrá sa od 18.15 h

Tabuľka 4. skupiny:

1. Slovensko 6 5 0 1 184:144 10
2. Švédsko 5 4 0 1 148:127 8
3. Čierna Hora 6 1 0 5 161:196 2
4. Izrael 5 1 0 4 135:161 2

Doterajšie výsledky: Slovensko - Izrael 38:24, Švédsko - Č. Hora 30:27, Č. Hora - Slovensko 25:35, Izrael - Švédsko 28:32, Slovensko - Švédsko 23:21, Izrael - Č. Hora 29:24, Švédsko - Slovensko 26:21, Čierna Hora - Izrael 36:27, Č. Hora - Švédsko 28:39, Izrael - SR 27:31, SR – Č. Hora 36:21

SITA, TASR

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Hádzanári oslavovali postup pred rekordnou návštevou