Prešov čaká zmena. Chmeliar: Zvuční súperi? Ľudí viac lákajú víťazstvá

Majiteľ hádzanárskeho klubu Tatran Prešov Miloslav Chmeliar.
Majiteľ hádzanárskeho klubu Tatran Prešov Miloslav Chmeliar. (Autor: TASR)
Ján Leško|15. jún 2022 o 13:05

Po rokoch bude hrať Tatran českú ligu.

PREŠOV. To, o čom sa v zákulisí prešovskej mužskej hádzanej povrávalo dlhší čas, je už realitou.

Sedemnásťnásobný slovenský hádzanársky šampión Tatran Prešov bude okrem Niké handball extraligy a Slovenského pohára v sezóne 2022/2023 štartovať v pohárovej Európe, ale aj v najvyššej českej hádzanárskej súťaži.

Otvorený je zatiaľ štart prešovského klubu v nadnárodnej SEHA lige.

V novodobej slovenskej klubovej histórii má Tatran Prešov skúsenosti zo zápasov Ligy majstrov aj Európskej ligy EHF.

Ďalšie bude v nasledujúcej sezóne zbierať v tretej najprestížnejšej európskej súťaži hádzanárov Pohári EHF.

„Pravdou je, že Tatran Prešov mal opäť po dvoch odohraných ročníkoch od vzniku súťaže možnosť aj ročníku 2022/2023 štartovať v skupinovej fáze druhej najvýznamnejšej európskej súťaži, v Európskej lige EHF,“ zdôraznil majiteľ klubu Miloslav Chmeliar.

Prešov napokon, iste po dôkladnom zvážení, zaslal prihlášku do Európskeho pohára EHF.

V európskom pohári avizujú vyššie ambície

Miloslav Chmeliar dôvodil rozhodnutie takto. „Tým prvoradým dôvodom je snaha pokúsiť sa získať najcennejšiu trofej v jednej z európskych súťaži,“ otvorene povedal.

„Európsky pohár EHF sa na rozdiel od Európskej ligy hrá vyraďovacím systémom. Čiže my by sme mohli začať v neskoršej fáze súťaže. Počet zápasov Tatrana by sa potom odvíjal od jeho úspešných výsledkov.“

Mnohým fanúšikom prešovskej mužskej hádzanej, ktorí si pamätajú dobre aj zápasy v Lige majstrov, bude účasť v tretej európskej súťaži máliť.

„Nemyslím. Nazdávam sa, že ľudia skôr pred zvučnými menami popredných európskych klubov uprednostňujú víťazstvá. Nuž a o tie sa reálne pokúsime v Pohári EHF, v ktorom to skúsime dotiahnuť čo najďalej.

História sa nebude pýtať v akej významnej súťaži si uspel, ale čo si v nej dokázal. Aj preto sme sa rozhodli prihlásiť klub do nižšej súťaže a skúsiť, či sa nám v nej podarí docieliť úspech.“

Číp krok Tatrana schvaľuje

Majiteľ Tatrana Prešov si myslí, že klub slovenského majstra sa môže výkonnostne porovnávať napríklad aj s dvomi ostatnými víťazmi Európskeho pohára, gréckym AEK Atény či nórskym Naerbo IL.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Prešov čaká zmena. Chmeliar: Zvuční súperi? Ľudí viac lákajú víťazstvá