Začal dobre, zrazu nastal zlom. Prešov vyšiel v Európskej lige opäť naprázdno

Momentka zo zápasu Prešov -Schaffhausen
Momentka zo zápasu Prešov -Schaffhausen (Autor: TASR)
Ján Leško|17. okt 2024 o 07:00

Tatran je v európskej súťaži naďalej bez bodu.

PREŠOV. Slovenský hádzanársky majster po prehre vo francúzskom Limoges o sedem gólov v prvom kole C skupiny Európskej ligy EHF, ešte horšie dopadol v domácej premiére.

Tatran Prešov v domovskej Tatran handball arene podľahol švajčiarskemu majstrovi Kadetten Schaffhausen vysoko 30:39 (15:23).

Po dvoch odohraných kolách figuruje na poslednej priečke tabuľky. V treťom kole privítajú Prešovčania v sobotu dvadsiateho druhého októbra Benfiku Lisabon, súpera ktorý v prvom kole zdolal o gól vo Švajčiarsku Kadetten.

Trikrát viedli o gól, prehrali o deväť

Schaffhausen vyhral v Prešove celkom zaslúžene presvedčivým gólovým rozdielom. Začiatok stretnutia ale vôbec na takúto gólovú nádielku nevyzeral. Tatran sa ujal vedenia, vyhrával 6:5 i 10:9.

Lenže v druhej polovici prvého polčasu sa prešovské nádeje na dobrý výsledok začali rozplývať. Hlavne pre často deravý stred obrany a v útočnej fáze pre množstvo technických, neraz i úplne naivných chýb.

Tie hostia náležito trestali a zmene strán viedli aj dvojciferným rozdielom 27:17... Neskôr síce Tatran z neho v určitých fázach trochu skresal, avšak naviac na kvalitného súpera tentoraz nemal.

Akurát Karlov tvoril i úspešne zakončoval

Švajčiarsky majster predčil slovenského aj v efektivite zakončenia. Najmä v úspešnosti streľby hráčov spojkového radu. Predovšetkým Donát Bartók či Ariel Pietrasik boli v THA na neudržanie.

Z prešovských spojok si uznanie zaslúži najmä tvorivý i dobre zakončujúci deväťgólový Igor Karlov. Portugalčan Jorge Silva bol tiež autorom deviatich gólov. Po mizernom prvom polčase sa gólovo zlepšil a piatimi sa pridal Francúz Adama Sako.

Avšak stále to bolo na Kadetten málo. Nuž a prešovské krídla sa tiež výrazne nepresadili. Damián Mitaľ strelil tri góly, prvý v 21. minúte, Josef Hozman a Erik Fenár pridali neskôr po jednom. Nuž a traja domáci pivoti vyšli naprázdno...

Djurkovič: Vyhral tím, ktorý mal viac využiteľných strelcov

 „Začali sme správnou energiou“, konštatoval po stretnutí čiernohorský tréner Tatranu Prešov Ratko Djurkovič.

VIDEO: Tréner Djurkovic hodnotí zápas proti Schaffhausenu

„Hráči si však zrejme mysleli, že to bude vyrovnaný súboj do samého konca. Po štvrťhodine ale prišli situácie, po ktorých nastal vo vývoji skóre výrazný zlom. Súper nám dával cez rozbitú obranu ľahké góly.

Predovšetkým jej stred nedokázal čeliť kvalitným streleckým spojkám hostí. Vôbec tak nepomohol našim brankárom. Vyhral teda tím, ktorý mal k dispozícii, na rozdiel od nás, viac využiteľných strelcov aj skúsenejších hráčov.“             

Drvivú väčšinu gólov podľa Čuprynu dostali cez deravý stred obrany

Tatranu citeľne stále chýba najmä spojkový univerzál a momentálne po operácii kolena rehabilitujúci kapitán mužstva Lukáš Urban. V role jeho zástupcu začal v bráne Prešova Igor Čupryna.

Hneď na začiatku zneškodnil pokutový hod súpera a následne zmaril aj vyloženú šancu. Potom aj pre skúseného borca nastali v zápase kruté chvíle.

„Za výkon a nelichotivý výsledok musí každý hráč, ktorých do hry zasiahol, vyvodiť vlastnú zodpovednosť. To čo sme hrali v prvej štvrťhodine sme si pokazili v ďalšom priebehu.

Vpredu chlapci postrácali neraz celkom zbytočne bez tlaku protihráčov ozaj ľahké lopty, obrana takmer nefungovala. Cez je stred sme dostali drvivú väčšinu, hádam tridsať gólov.

Nehovorí sa mi to ľahko, avšak tie obranné diery považujem za hlavnú príčinu našej vysokej prehry. Technické chyby sa vyskytnú v každom zápase, lenže obrana si nemôže takto ako v tomto súboji dovoliť nechať protihráčov strieľať z takzvanej voľnej ruky.

Potom to takto dopadne. A pritom, kvalitu súperových strelcov náš tréner dôrazne upozorňoval i pripravoval. Dobre mierené rady sa ale tentoraz minuli účinku.“

Krídla veľa lôpt tentoraz nedostávali

Z prešovských krídelníkov sa na ľavej strane strelecky najúspešnejšie, tromi gólmi, presadil Damián Mitaľ.

„Samozrejme, prehra hoci s veľmi kvalitným súperom mrzí. Na zápas prišlo množstvo divákov, vytvorili zápasu výbornú kulisu. Škoda len, že sme po úvodnom, celkom sľubnom vstupe, pokračovali zle. V útoku sme boli pomalí, v obrane deraví. Keď nám Kadetten gólovo odskočil, potom sa to už ťažko doháňalo.“

Pravdou je ale i fakt, že obe krídla boli prihrávkami spoluhráčov dosť málo využívané. „Je to tak, Švajčiari na rozdiel od nás lepšie bránili. Naše spojky Karlov, Silva i Sako sa však presadili solídne. Žiaľ, na lepší výsledok to nestačilo. Vynasnažíme sa to k lepšiemu obrátiť už v najbližšom domácom zápase EL proti Benfike Lisabon.“

Tabuľka skupiny C Európskej ligy EHF

                                                         

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Začal dobre, zrazu nastal zlom. Prešov vyšiel v Európskej lige opäť naprázdno