Skvelý Čupryna a osem statočných. Tatran Prešov je v Európe stále na nule

Hádzanári Tatrana Prešov sa radia počas zápasu 3. kola C-skupiny hádzanárskej Európskej ligy EHF s Benficou Lisabon
Hádzanári Tatrana Prešov sa radia počas zápasu 3. kola C-skupiny hádzanárskej Európskej ligy EHF s Benficou Lisabon (Autor: TASR)
Ján Leško|23. okt 2024 o 11:14

Prešov bez zisku bodu uzatvára aktuálnu tabuľku C.

PREŠOV. Ani na tretí pokus Tatran Prešov v C – skupine Európskej lige EHF neuspel. Tatran Prešov podľahol v domovskej Tatran handball arene portugalskej Benfice Lisabon.

Osemnásťnásobný slovenský hádzanársky majster tak po prehre vo francúzskom Limoges Handball o sedem gólov, doma proti švajčiarskemu Kadetten Schaffhausen deväť gólov a opäť v THA proti Benfice Lisabon o osem 16:24 (6:9) bez zisku bodu uzatvára aktuálnu tabuľku C – skupiny.

Na jej čele s plným bodovým ziskom po troch kolách je Lisabon.

Prvému polčasu dominovali predovšetkým obrany a brankári na oboch stranách. Najmä však skvelým výkonom domáci Igor Čupryna, ktorého portugalskí realizátori pokutových hodov neprekonali ani raz zo štyroch pokusov.

Pri piatej neúspešnej sedmičke stál už v závere duelu druhý prešovský brankár Matúš Mitošinka. Avšak iba pätnásť gólov bol vskutku nie často vídaný jav.

Zápas odtiahlo v poli len osem statočných 

Pre Tatran Prešov aj s ohľadom na fakt, že zápas od začiatku do konca odtiahlo v poli len osem hráčov, bol stav po prvej časti ešte sľubný.

Domáci ale začiatok druhého nezachytili. Zase viacerými zbytočnými stratami lôpt v útoku i zvyšujúcim sa počtom technických chýb (celkovo 16, pričom súper len 6), dopriali hosťom odskočiť na rozdiel ôsmich gólov.

VIDEO: Igor Čupryna reaguje po zápase

Trinásť minút pred koncom však predsa len, hoc už riadne uťahaná, zostava Tatranu sa dokázala ukrojiť na rozdiel troch (13:16). Síl domácim rapídne s blížiacim sa záverom ubúdalo a napokon Benfica rolu jasného favorita súboja potvrdila presvedčivým konečným rezultátom.

Tých osem hráčov, ktorých tréner Tatranu Ratko Djurkovič nasadzoval okrem brankárov boli krídla Mitaľ, Hozman a Fenár, pivoti Araxá a Potnar, spojky Karlov (s 5 gólmi najlepší strelec domácich), Hernandez, Silva.

Tesne pred stretnutím zo zdravotných dôvodov nemohol nastúpiť Sako. Rekonvalescenti L. Urban a Kravčák síce na lavičke boli, ale po dlhšej odmlke a predošlom prvom tréningu pred zápasom s Benficou do hry nezasiahli.

Ak sa Tatranu uzdravia niektorí hráči, iste bude silnejší, tvrdil hráč Lisabonu Taleski 

Na rozdiel od lisabonského trénera Fernanda Gonzalesa, ktorý mal do poľa k dispozícii trinásť aj po zdravotnej stránke stopercentných hádzanárov. Jedným z nich bol severomacedónsky reprezentant Filip Taleski, ktorý prostredie THA pozná značne dôverne.

„Naostatok som tu hral pred pár rokmi hral v drese Vardaru Skopje,“ ako prvé vychŕlil zo seba v zápase proti Tatranu hráč Benfici Lisabon, hráč plniaci hlavne defenzívne úlohy.

„Prešov má dobrý tím, no vedeli sme i to, že viacerí hráči majú zdravotné problémy. Napríklad skúsený slovenský reprezentant Lukáš Urban, ktorý je po operácii kolena. Do prestávky to bolo ešte celkom vyrovnané stretnutie.

Nám sa nedarilo aj zásluhou dobrej obrany a najmä skvelému Čuprynovi v bráne Tatranu, získať výraznejší náskok. V druhom polčase sme si ho ale postupne vypracovali a nakoniec dotiahli do úspešného konca, čo bolo našim jednoznačným cieľom.“

VIDEO: Erik Fenár reaguje po zápase

V utorok 29. októbra Tatran Prešov znovu nastúpi proti Benfice Lisabon. Tentoraz na portugalskej pôde. „Ani tento zápas nebude pre nás ľahký,“ tvrdil F. Taleski.

„Predpokladáme, že Tatranu sa niektorí hráči zotavia po zraneniach, čím ich sila dozaista stúpne. Samozrejme, našou úlohou pred vlastným publikom bude potvrdiť rolu favorita i aktuálneho lídra tabuľky našej skupiny. Osobne sa na zápas so Slovákmi v Lisabone veľmi teším.“

Damián Mitaľ strelecky explodoval, Bojniciam strelil devätnásť gólov   

V závere minulého týždňa ľavé krídlo Tatranu Prešov Damián Mitaľ strelecky exceloval. Nie však v slovenskej extralige seniorov, v ktorej Prešov hral v Hlohovci, ale zápase ligy starších dorastencov.

Jeden z veľkých talentov prešovskej liahne i slovenskej hádzanej nastúpil v prešovských farbách v stretnutí ligy starších dorastencov na ihrisku v Bojniciach. Tatran zvíťazil 36:23 a Mitaľ strelil väčšiu polovicu gólov hostí – rovných devätnásť!

Damián Mitaľ je členom kádra A – tímu Tatranu Prešov, za ktorý hráva pravidelne extraligu. Avšak už pred dvomi rokmi nastupoval aj zápasoch európskych súťaží a aktuálne je súčasťou slovenskej seniorskej reprezentácie.

 „Pôvodne som mal ísť s áčkom do Hlohovca. Avšak aj káder našich starších dorastencov mal značné zdravotné ťažkosti. Nuž keďže ja som hráčom Tatranu Prešov a klub rozhodol, že ma potrebuje tentoraz skôr v Bojniciach než v Hlohovci, kde napokon chlapci vyhrali o dvadsať gólov.

Tak som si svoju robotu odviedol v dorasteneckom tíme, za ktorý vekovo môžem ešte nastupovať,“ vrátil sa D. Mitaľ k svojej nedávnej streleckej exhibícii.

Proti Lisabonu ako jediný z krídelníkov skóroval

Strelecky sa prešovský mladík o pár dní predstavil aj v zápase druhej najprestížnejšej súťaži hádzanárov v Európskej lige EHF. A ako jediný z krídelnikov Tatranu jediným gólom dokázal skórovať.

„Každý gól samozrejme v každom zápase teší. Žiaľ, ani ten môj jediný lepšiemu výsledku proti Lisabonu nepomohol. Faktom je, že sme sa dotiahli na rozdiel troch gólov, ale pravdou, nie nejakou výhovorkou je, tréner Djurkovič stále nemôžeme disponovať optimálnou zostavou.

Limitujú ju časté zranenia. Niektorí hráči sa ale už vracajú do tréningového procesu. Takže na ihrisku v zápasoch by sa to malo prejaviť. Mali by sme byť kompaktnejší i silnejší."

Azda už v piatkovej predohrávke deviateho kola Niké handball extraligy (25. 10. od 18. h proti Bojniciam THA) by to mohlo vyzerať lepšie. A platí to i pre odvetu 29. októbra v EL na palubovke Benfici Lisabon.

Tabuľka skupiny C Európskej ligy EHF

                                                         

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Skvelý Čupryna a osem statočných. Tatran Prešov je v Európe stále na nule