Nemecko ho očarilo. Hádzaná tam má deväť líg, hrá sa v každej dedine, vraví

Marek Hniďák (druhý zľava) v reprezentačnom drese na tohtoročných ME.
Marek Hniďák (druhý zľava) v reprezentačnom drese na tohtoročných ME. (Autor: TASR)
Daniel Dedina|27. apr 2022 o 11:00

Kariéra talentovaného reprezentanta bude pokračovať v Česku.

Ešte pred polrokom ho poznal len málokto. Nevyrastal v žiadnej z hádzanárskych bášt, je odchovancom Trebišova.

Prvé štarty v reprezentácii si pripísal na najvyššom možnom fóre, debutoval na januárových majstrovstvách Európy, ktoré Slováci odohrali v Košiciach.

Na seniorskej úrovni pôsobí MAREK HNIĎÁK (20) druhú sezónu, v tej nasledujúcej okúsi už štvrtú krajinu.

Po pôsobení v Košice Crows, maďarskom Cegléde a nižšej nemeckej súťaži sa dvojmetrová ľavoruká pravá spojka stane od leta posilou českého tímu Lovci Lovosice.

Ako sa zrodil váš angažmán v Česku?

Lovosice ma kontaktovali už v priebehu januára, ale v tom čase som chcel ešte počkať. Preferoval som zotrvanie v Nemecku, kde sa mi páči.

Čakal som, či nepríde ponuka z vyššej súťaže, ale keďže sa nič také nestalo, prehodnotil som si, čo všetko mi môžu Lovosice ponúknuť.

Došiel som k záveru, že tréningové zázemie, avizovaný čas, ktorý by som mal na palubovke stráviť i všetko ostatné by mali byť ideálne pre môj ďalší herný rast.

Zavážili aj vaše výkony na majstrovstvách Európy, kde ste v troch zápasoch strelili päť gólov?

Pravdepodobne áno. V aktuálnej sezóne sa mi darí aj na klubovej úrovni, hoci neviem, ako podrobne je tretia nemecká liga sledovaná v Čechách. Účinkovanie na majstrovstvách sveta ma priblížilo k vyspelému hádzanárskemu svetu, takže určite mi to pomohlo.

Česká reprezentácia kvalitatívne napreduje. Na nedávnom šampionáte len o chlp nepostúpila zo skupiny na úkor Švédska, ktoré napokon získalo európsky titul. Čo viete o tamojšej lige?

Je to priamo úmerné s reprezentáciou, keďže dosť veľa hráčov na moje prekvapenie stále pôsobí v českej lige. Myslím si, že jej to dodáva vysoký kredit.

Kvalita súťaže ma presvedčila, že to bude pre mňa ideálne pôsobisko. Bol to jeden z dôležitých faktorov môjho prestupu.

Od začiatku sezóny ste hráčom Burgenlandu. Pred časom ste vyhlásili, že tamojšia tretia liga má veľmi slušnú úroveň. Čo vám dalo pôsobenie v Nemecku?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Nemecko ho očarilo. Hádzaná tam má deväť líg, hrá sa v každej dedine, vraví