Pod Eiffelovkou prepisovali históriu. Tak vysoko ešte nikdy neprehrali

Michalovčanky sa s účinkovaním v Európskej lige v tomto ročníku rozlúčili už po dvoch zápasoch.
Michalovčanky sa s účinkovaním v Európskej lige v tomto ročníku rozlúčili už po dvoch zápasoch. (Autor: Róbert Andrejov)
Róbert Andrejov|19. okt 2020 o 12:00

Tréner Iuventy bol nahnevaný po oboch zápasoch.

MICHALOVCE. Pre hádzanárky michalovskej Iuventy sa pohárová púť Európou skončila v najskoršom možnom čase.

Úradujúci slovenský majster na pôde francúzskeho tímu Paríž 92 neprekvapil a po dvoch prehrách skončil už v 2. kole Európskej ligy.

V sobotňajšom stretnutí schytali Zemplínčanky debakel 36:14 a o deň neskôr po výrazne zlepšenom výkone podľahli domácim hráčkam už iba o tri góly 26:29.

„Takéto zápasy by som najradšej hral každý mesiac, aj za cenu výpraskov. Iba duely s takýmito súpermi nás posúvajú dopredu,“ vyjadril sa tréner Iuventy Peter Dávid.

Keď nikto nemá svoj deň

Michalovčankám prvé vystúpenie v metropole Francúzska absolútne nevyšlo. Ako konštatoval Dávid, domácim vyšlo všetko a pre nich to bol deň „blbec“.

„Po všetkých stránkach sme doslova vybuchli. Vôbec som nečakal, že dievčatá budú hrať v takom obrovskom strese a nervozite. Dialo sa tak počas celého zápasu a všetky boli posr..é. Žiadna sa nechytila, žiadne nepodala ani priemerný výkon.

Z toho som ostal šokovaný,“ uviedol michalovský kormidelník, ktorého družstvo už do prestávky prehrávalo hrozivým skóre 7:19.

„Ťažko sa potom hrá, keď nikto nemá svoj deň. Skúšali sme všetko, nepomohli ani oddychové časy, či zmena systému. Nefungovalo nám ani to, čo zvykne fungovať, keď sme v núdzi.“

Stratili päťgólové vedenie

Po studenej sprche sa na druhý deň jeho zverenky spamätali a ukázali, že hádzanú hrať vedia.

Po dvadsiatich minútach dokonca viedli päťgólovým rozdielom, o ktorý však po prestávke prišli a napokon prehrali.

„Po prvom zápase sme zvýšili hlas. V nedeľu sme si s dievčatami sadli a povedali im, že očakávame reakciu na tento výbuch. A tá aj prišla,“ povedal Dávid.

„V prvom polčase sme si utvorili solídny náskok, ale hneď po zmene strán sme urobili sériu nevynútených technických chýb a domáce sme postavili na nohy. V tejto fáze nám chýbala skúsenosť, aby sme to ustáli,“ hodnotil ďalej.

Táto fáza napokon stála michalovské hádzanárky výsledok.

„Až na ten výpadok som bol s výkonom tímu spokojný, ale po stretnutí som bol aj nahnevaný, lebo mohli sme ho vyhrať,“ zhodnotil Dávid.

Prvý zápas odhalil krutú realitu

Už pred odchodom do Francúzska rodák z Malaciek hovoril, že budú mať dočinenia s kvalitnejším súperom ako bol vlani iný francúzsky celok Nice.

A to sa aj potvrdilo.

„Parížanky boli o dosť silnejšie. Majú výborne vyskladaný káder, hráčky boli dobre technicky vybavené aj fyzicky stavané. Tie naše si pri nich pripadali ako deti... Pritom Paríž nie je v domácej lige ašpirant na titul, čo potvrdzuje, že tamojšia súťaž má vysokú úroveň. Ani nemecká sa na ňu nechytá.“

Obe stretnutia dali mladému michalovskému družstvu veľmi veľa.

„Prvý nás posadil na zadok a odhalil krutú realitu, kde sa nachádza slovenská a francúzska hádzaná. Zápasy nám ukázali, že takíto kvalitní súperi potrestajú každú jednu chybu a že musíte hrať naplno celých 60 minút,“ podotkol.

Doteraz dostali najviac od Maďariek

Dávida sme sa opýtali, či už niekedy vo svojej trénerskej kariére utŕžil takú krutú prehru ako v sobotu.

„Ešte nie. Bol to teda môj rekord. A nečakal som, že ho spravím s Iuventou,“ povzdychol si.

Mimochodom, aj pre Iuventu to bola vôbec najvyššia porážka v klubovej histórii na európskej pohárovej scéne.

Do soboty najväčšie prídely inkasovali iba od dvoch maďarských tímov v kvalifikácii Ligy majstrov, v septembri 2007 od Györu (27:42) a o päť rokov neskôr od Ferencvárosu Budapešť (26:40).

Výprava Iuventy vyrazila z Francúzska na dlhú cestu domov v pondelok podvečer a príchod do Michaloviec má naplánovaný v utorok vo večerných hodinách.

Najbližšie budú východniarky v zápasovej akcii až v sobotu 31. októbra, kedy by sa v domácej lige mali predstaviť na pôde Prešova.

Výsledky

1. zápas:

Paríž – Michalovce 36:14 (19:7)

Pok. hody: 4/2 – 6/4. Vylúčené: 3:3. Rozhodovali: Rosendo a Estevez, 703 divákov.

IUVENTA: Jablonská-Bobaľová, Kordowiecka – Čorovičová, Klučková 6/4, Dmytrenková, Popovcová 1, Rebičová, Trifunovičová 2, Trúnková, Kohučová 2, M. Kakaščíková, Štefánová, Holejová 3, Godečová, Bajčiová, Dulinová.

Odveta:

Michalovce – Paríž 26:29 (14:12) – hralo sa v Paríži

Pok. hody: 2/2 – 2/3. Vylúčené: 5:6. Rozhodovali: Rosendo a Estevez, 585 divákov.

IUVENTA: Jablonská-Bobaľová, Kordowiecka – Čorovičová, Klučková 2/2, Dmytrenková, Popovcová 4, Rebičová 3, Trifunovičová 1, Trúnková 1, Kohučová, M. Kakaščíková, Štefánová 1, Holejová 6, Godečová 2, Bajčiová 2, Dulinová 4.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Pod Eiffelovkou prepisovali históriu. Tak vysoko ešte nikdy neprehrali