Chystajú sa na príťažlivú hádzanú. Prešov vo východniarskom derby nastúpi proti Košiciam

Hádzanári Prešova.
Hádzanári Prešova. (Autor: TASR)
Ján Leško|20. sep 2024 o 12:32

Viacerí Košičania obliekali aj prešovské dresy.

PREŠOV. Niké handball liga pokračuje cez víkend štvrtým kolom. Jeden z príťažlivých duelov sa odohrá v sobotu od osemnástej hodiny v prešovskej Tatran handball arene.

Bude ním tradičné východniarske derby, v ktorom obhajca majstrovského titulu a aktuálny extraligový líder Tatran Prešov privíta na domácej pôde nateraz štvrtý HK Košice.

Viacerí Košičania obliekali aj prešovské dresy

Zaujímavý súboj sa črtá aj preto, že niektorí košickí hráči v minulosti obliekali prešovské dresy. Bývalí slovenskí reprezentanti, krídelník Tomáš Urban i spojka Vladimír Guzy.

Navyše do košického klubu sa vrátil niekdajší reprezentačný brankár Teodor Paul. A naviac, trénerom HK Košice momentálne je odchovanec prešovskej hádzanej, dlhoročný hráč zelenobielych a tiež bývalý reprezentant Slovenska Peter Tumidalský.

Že Prešovčania derby s Košičanmi berú vážne svedčí i fakt, že v závere uplynulého týždňa hráči Tatranu Prešov spoločne s trénerom Ratkom Djurkovičom sa rozhodli naživo sledovať zápas v susedných Košiciach, kde okrem najbližšieho súpera mohli si mapovať aj vicemajstra z Považskej Bystrice, s ktorým sa stretnú na jeho pôde v piatom extraligovom kole.

Recept na najbližšieho súpera vraj majú

„Pochopiteľne, že chceme byť na derby pripravení čo najlepšie. Preto sme na zápase v Košiciach. Domáci ho prehrali 27:34, no my sme videli čo sme potrebovali.

Podľa toho sme potom celý tento týždeň naladili náš tréningový proces. Recept na mužstvo zostavené zo skúsených a dobre stavaných hráčov máme.

Verím teda, že ho pretavíme do kvalitnej hry a úspešného konečného výsledku,“ nechal sa počuť pred zápasom s Košicami tréner Prešova Ratko Djurkovič.

Tatran Prešov zrejme nenastúpi na derby proti HK Košice v optimálnom zložení. Zopár hráčov kádra má zdravotné ťažkosti.

Na druhej strane iní sa do zostavy osemnásťnásobného slovenského šampióna vracajú. Takým je aj hráč so skúsenosťami z českej reprezentácie krídelník Josef Hozman.

„Pravdou je, že som po zranení kolena v generálke na extraligu v Zubří opäť v hre, avšak s ortézou na ňom. Tento týždeň som ale už trénoval na sto percent, takže proti Košiciam by som už mohol bez akýchkoľvek zdravotných obmedzení nastúpiť.“

Ak Košičanov ubehajú, problém mať nebudú

Aj „Pepa“ Hozman sledoval hru Košičanom proti Považskej Bystrici. „Za domácich nehral zranený Tomáš Urban a nakoniec zápas prehrali.

Podľa mňa Košice aj vzhľadom na svoj káder s viacerými vysokými hráčmi hrajú pomalšiu hádzanú. My vsádzame zase na rýchlu hru.

Takže súpera by sme mali ubehať rýchlym ťahom na jeho bránu. Ak uplatníme tento spôsob hry a dodržíme i ostatné pokyny trénera, s výsledkom v náš prospech problém mať nebudeme.“

Na Považskú preladia až po derby

Po domácom derby s Košicami vycestujú Prešovčania na súboj s Považskou Bystricou. Nuž a Josef Hozman sa vrátil do Tatranu práve odtiaľ.

„Najdôležitejší zápas je vždy ten najbližší. Na ten sa koncentrujeme v prvom rade. Iste, za Považskú som dve sezóny hrával, takže som si všímal pozorne aj jej hru.

Mňa osobne ničím neprekvapila. Presadila sa v podstate tým, čo produkovala i v predošlých sezónach.

Verím, že najprv zvládneme Košice a od budúceho pondelka to v príprave preladíme na Považskú Bystricu. Samozrejme, že i tam pôjdeme s cieľom vyhrať.

A vieme tiež, čo nás tam čaká. Hlavne búrlivé prostredie, napätá atmosféra. Avšak nepôjdeme tam prvý raz, takže bude potrebné sa voči tomu obrniť a presadiť sa vlastnými zbraňami.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Chystajú sa na príťažlivú hádzanú. Prešov vo východniarskom derby nastúpi proti Košiciam