Senzácia v gymnastike. Rusko po štvrťstoročí nemá zlato, Averinová sa cíti zlatá

Dina Averinová na OH Tokio 2020 / 2021.
Dina Averinová na OH Tokio 2020 / 2021. (Autor: TASR/AP)
TASR|8. aug 2021 o 00:01

Po štvrťstoročí ruskej dominancie vyhrala na OH 2020 / 2021 v Tokiu gymnastka z Izraela.

OH 2020 v Tokiu

Gymnastika - individuálny viacboj - ženy:

1.

Linoj Ašramová

Izrael

107,800 b.

2.

Dina Averinová

ROC

107,650 b.

3.

Alina Harnasková

Bielorusko

102,700 b.

4.

Arina Averinová

ROC

102,100 b.

5.

Borjana Kalejnová

Bulharsko

100,625 b.

TOKIO. Prvýkrát od Atlanty 1996 sa olympijskou šampiónkou vo viacboji nestala moderná gymnastka z Ruska. Zlato získala Izraelka Linoj Ašramová, keď v sobotu v Tokiu triumfovala pred ruskou superfavoritkou Dinou Averinovou.

Bronz vybojovala Bieloruska Alina Harnasková. A ako to býva v tesných a kontroverzných okolnostiach súťaží, v ktorých rozhodujú známky od rozhodcov, vzplanuli aj vášne.

Ašramová dostala od rozhodkýň 107,800 bodu a 18-násobnú šampiónku z MS a ME zdolala v ohromne tesnom súboji o 150 tisícin.

Rusky chceli potvrdiť formu

Ruská gymnastka sa po oznámení výsledkov pustila do usedavého plaču a ako neskôr na tlačovej konferencii priznala, bolo to aj vo vedomí, že je sestra Arina skončila tesne pod stupňami víťazov.

Od Harnaskovej bronzu ju delilo 600 tisícin, čo je v jednom cvičení poznateľný rozdiel, ale v sústave prvkov a kreácií, ktoré dievčatá predviedli v štyroch zostavách s obručou, loptou, kužeľmi a stuhou, je to veľmi tesné rozhodnutie.

Dina slzy prelievala potom aj ďalej, lebo smútok dvojičiek Averinových vychádza prirodzene z ich päťročnej dominancie, ktorú plánovali pôvodne zavŕšiť na olympiáde pred rokom.

Pandémia predĺžila olympijský cyklus a epocha triumfálnych sestier pokračovala už jemne nahlodaná úsilím ďalších pretekárok.

Na júnových ME však čochvíľa 23-ročné "Averiny" spolu pozlátili viacboj i tri zo štyroch individuálnych náčiní a vo viacboji nie je na prvom mieste z uplynulých piatich riadnych MS a ME iné priezvisko ako Averinová.

Známky vyvolali kontroverzie

Ašramová patrila v Tokiu medzi kandidátky na medailu, v zbierke má aj dve zlaté z ME, v súťažiach s jednotlivými náčiniami, ktoré sa na OH nešli. Z MS má Izraelka 11 cenných kovov, ale nie ten najcennejší, na zlatý piedestál ju nepustili práve 13-násobná majsterka sveta Dina Averinová a 4-násobná svetová šampiónka Arina.

Sobotná súťaž však nielen preto vyvolala určité otázniky a aj mierne kontroverzie. Dina, ktorá bojuje celý rok s bolesťami chrbtice, dostávala od začiatku trochu nižšie hodnotenia (v lopte rovnaké) ako Ašramová, obe cvičili bez väčších chýb.

Lenže kým Izraelka mala známky za obruč, loptu a kužele prevažne výrazne lepšie ako na júnových ME, u Averinovej to bolo zväčša opačne.

Linoj Ašramová na OH Tokio 2020 / 2021.
Linoj Ašramová na OH Tokio 2020 / 2021. (Autor: TASR/AP)

No najväčší rozruch vyvolala záverečná stuha, Ašramovej padla a napriek povinným zrážkam jej to stačilo na 23,300, čo bolo len o 200 tisícin menej ako v kvalifikácii a o pol bodu viac ako na nedávnom európskom šampionáte.

Tam naopak Dina v tomto náčiní triumfovala so známkou 24,700, v Tokiu však dostala za bezchybné prevedenie len 24 rovných a akreditovaným médiám so slzami v očiach povedala:

"Vydala som zo seba všetko a lepšie ísť už nedokážem. Nemyslím si, že dnes to bolo férové známkovanie a bolo to zrejmé od začiatku... Dostala som nižšiu známku."

ROC sa hnevá, Averina sa cíti ako víťazka

"Jasné, že som teraz roztrpčená, neviem si spomenúť na žiadnu zásadnú chybu, cvičila som konzistentne a čisto na rozdiel od Linoy, ktorej padlo náčinie," dodala Dina Averinová.

Ozval sa tiež Ruský olympijský výbor (ROC), pod ktorého hlavičkou ruskí športovci štartujú. Profil na twitteri hlása:

"Celý svet je svedkom tejto nespravodlivosti". A pridáva neskoršie vyjadrenie Diny Averinovej: "Moje vedomie je čisté. Ja som presvedčená, že som vyhrala."

Je zrejmé, že v prípade normálneho termínu olympiády by pred rokom ťažko došlo k situácii, ktorá by mohla spochybňovať subjektívne verdikty rozhodcov. Dina roky excelovala a vo viacbojoch na MS nemala konkurenciu.

V tejto sezóne sa však borila so zranením, ktoré jej síce neznemožnilo podať špičkové výkony na ME ani na OH, no otázne je, prečo to v Tokiu na zlato nestačilo.

Tak či onak, jednou z odpovedí je aj vízia na záver júnových ME v Bulharsku, v texte pod titulkom "Gymnastika-moderná-ME: Ruské dvojičky dostali 6 zlatých i olympijské memento" sa konštatuje:

"Lenže Varna dala 22-ročným dvojčatám aj varovný signál pred Tokiom. Sestry Averinové vhupli síce do hlavnej kategórie modernej gymnastiky ako kométy, ale až po olympiáde 2016. Pandemický rok 2020 ich tak okrem vysoko pravdepodobnej medailovej šampionátovej žatvy obral aj o vyvrcholenie olympijského cyklu a pri posunutí o rok im narástla konkurencia v izraelskej, bieloruskej a bulharskej špičke."

Stupne víťazov v individuálnom viacboji v modernej gymnastike na OH Tokio 2020 / 2021.
Stupne víťazov v individuálnom viacboji v modernej gymnastike na OH Tokio 2020 / 2021. (Autor: TASR/AP)

Do Paríža už len jedna zo sestier

Dina sa teraz môže stať jedným zo symbolov krutého paradoxu v športe. Keďže vzhľadom na zdravotný stav už ohlásila svoj koniec pred OH 2024 v Paríži (praje si, aby to tam potiahla aspoň sestra Arina), olympijské zlato už nikdy nezíska, ale zrejme ešte absolvuje minimálne októbrové MS v Japonsku.

V jej silách iste je zisk niekoľkých zlatých a posun na úplné čelo historických tabuliek MS - ako najväčšia šampiónka bez olympijského zlata. V októbri by mala k dispozícii päť individuálnych súťaží a takmer isté zlato z tímov.


Na čele medailových tabuliek sú pred ňou len krajanky Jevgenija Kanajevová a Jana Kudrjavcevová. V počte celkových zlatých medailí chýbajú Dine na prvé miesto štyri, má 13 a celkovo získala 16 cenných kovov, len o dva menej ako vedúca Kanajevová.

Bývalú gymnastickú superstar ohrozuje Averinová ešte viac v historickom poradí medailí z individuálnych súťaží - Jevgenija získala 13 zlatých, Dina 11 a obe po 14-krát obsadili niektorý zo stupňov víťaziek.

Ak sa Dina Averinová pozbiera z hlbokého tokijského sklamania, v októbri sa môže stať najúspešnejšou modernou gymnastkou MS všetkých čias.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Moderná gymnastika»Senzácia v gymnastike. Rusko po štvrťstoročí nemá zlato, Averinová sa cíti zlatá