Američania cítia nespravodlivosť. Gymnastka musí definitívne vrátiť medailu

Gymnastka Jordan Chilesová pózuje s medailami z OH 2024
Gymnastka Jordan Chilesová pózuje s medailami z OH 2024 (Autor: TASR/AP)
TASR|13. aug 2024 o 09:42

Bronz bude dodatočne udelený Rumunke.

WASHINGTON. Športový arbitrážny súd (CAS) nezmení svoje rozhodnutie ohľadom sporu o bronzovú medailu v ženskom finále prostných na OH v Paríži.

V pondelok to oznámil riadiaci orgán americkej gymnastiky USA Gymnastics. Američanka Jordan Chilesová tak musí cenný kov vrátiť a bronz bude dodatočne udelený Ane Barbosuovej z Rumunska.

Barbosuovú rozhodcovia pôvodne zaradili na tretie miesto, ale po proteste trénerky amerického tímu Cecile Landiovej a pridaní 0,1 bodu Chilesovej sa poradie zmenilo a Američanka poskočila na bronzový post.

Podľa CAS však Landiovej výzva prišla štyri sekundy po limite jednej minúty, ktorý má v pravidlách ukotvená Medzinárodná gymnastická federácia (FIG).

CAS preto vyzval FIG, aby platilo pôvodné poradie a medaily udelili v súlade s uvedeným rozhodnutím, s čím federácia súhlasila.

USA Gymnastics v nedeľu uviedla, že na CAS predložila dokument a video, ktoré dokazujú, že Landiovej výzva bola odovzdaná 47 sekúnd po verdikte rozhodcov, teda v časovom limite. CAS však upozornil, že svoje rozsudky dodatočne meniť nemôže.

"Toto oznámenie nás hlboko sklamalo. Budeme pokračovať v hľadaní ďalších možných spôsobov, aby sa zabezpečilo spravodlivé ohodnotenie, umiestnenie a medailové ocenenie pre Jordan," citovala z vyhlásenia USA Gymnastics agentúra DPA.

Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Američania cítia nespravodlivosť. Gymnastka musí definitívne vrátiť medailu