Gebrselassie utvoril dva svetové rekordy

SITA|27. jún 2007 o 20:20

OSTRAVA 27. júna (SITA) - Fenomenálny etiópsky vytrvalec Haile Gebrselassie utvoril na stredajšom atletickom mítingu Zlatá tretra v Ostrave dva svetové rekordy v rámci jedných pretekov - v hodinovke aj ...

OSTRAVA 27. júna (SITA) - Fenomenálny etiópsky vytrvalec Haile Gebrselassie utvoril na stredajšom atletickom mítingu Zlatá tretra v Ostrave dva svetové rekordy v rámci jedných pretekov - v hodinovke aj na 20 000 m na dráhe. Nové svetové maximum v behu na 60 minút má hodnotu 21 285 m a na 20 000 m 56:25,98 min. Tridsaťštyriročný Gebrselassie o oba svetové rekordy obral Mexičana Artura Barriosa, ktorý ich držal od roku 1991 a mítingu vo francúzskom La Fléche. Ten hodinovkový mal v podaní Mexičana hodnotu 21 101 m. Znamená to, že Etiópčan ho prekonal o skvelých 184 m, čo je takmer polovica tartanovej dráhy na štadióne. Od ostravských organizátorov zinkasoval prémiu 25 000 USD. "Bez skvelých divákov by som to nezvládol. Najmä v druhej polovici pretekov mi pomohli fantastickým povzbudzovaním. Bolo to výborné, trochu som sa obával vetra, ale aj ten nakoniec ustal. Na finančnú prémiu som počas pretekov vôbec nemyslel. Táto otázka teraz nie je namieste," povedal šťastný Gebrselassie.

Pre štvornásobného majstra sveta a dvojnásobného olympijského víťaza v behu na 10 000 m bola ostravská hodinovka iba druhou v kariére. Premiérovú absolvoval v holandskom Hengele, ale pred piatimi rokmi ju vtedy zo zdravotných dôvodov nedokončil.

Gebrselassie aj za pomoci dvoch kenských a jedného etiópskeho vodiča mal od začiatku pretekov náskok na rekordný čas Barriosa vyše 7 sekúnd. Po polhodine mal famózny Etiópčan odbehnutých 27 kôl (už bez vodiča Abiyote Gutu) a stále sa držal pred Barriosom. Po 30 kolách a necelých 35 minútach ukončili svoju úlohu aj dvaja kenskí vodiči a Haile odvtedy bežal na čele pretekov sám. Keď míňal métu 15 km, mal na svetový rekord náskok už 16 sekúnd. Po 18 km natiahol svoje vedenie na Barriosa už na 23 sekúnd a vtedy bolo jasné, že už len prípadný kolaps ho môže obrať o fantastický rekord. Záver už absolvoval za asistencie potlesku zaplneného štadióna v štýle standing ovations.

Nápad zaútočiť na Barriosov rekordný čas v hodinovke a na 20 000 m sa zrodil po májovom mítingu v holandskom Hengele, kde „Gebre“ zabehol desiatku za 26:52,81 min. Nik starší ako 30 rokov na svete tak rýchlo ešte nebežal. „Chcem otestovať sám seba, aké sú ešte moje možnosti. Cítim sa v dobrej forme, verím, že budem úspešný,“ povedal famózny Etiópčan ešte deň pred svojimi ostravskými rekordmi. Organizátori Zlatej tretry pôvodne nemali hodinovku v programe, ale po konzultáciách s Gebrselassieho manažérom Josom Hermensom a získaní osobného sponzora pre etiópsku vytrvaleckú hviezdu ju doň zaradili.


Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Gebrselassie utvoril dva svetové rekordy