Vznikne vôbec Superliga? Vstúpiť chce do toho aj britská vláda

Hráči FC Chelsea.
Hráči FC Chelsea. (Zdroj: TASR/AP)
TASR|19. apr 2021 o 13:40 (aktualizované 19. apr 2021 o 15:30)

Odpor je odvšadiaľ, vraví bývalý predseda FA.

LONDÝN. Bývalí predsedovia anglickej Futbalovej asociácie (FA) veria, že k ohlásenému vzniku európskej Superligy nedôjde. Prispeje k tomu podľa nich všeobecný odpor voči projektu.

Z anglických klubov majú v elitárskej lige pôsobiť Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Chelsea a Tottenham.

"Opozícia voči tomuto projektu prichádza odvšadiaľ. Nepočul som doteraz nikoho, kto by sa vyjadroval v jej prospech. Myslím si, že sa to zastaví. Jej vznik by nebol dobrý v žiadnom prípade," povedal pre BBC Greg Dyke.

Iný bývalý šéf anglického futbalu David Bernstein je presvedčený, že za vznikom súťaže sú iné ako športové dôvody.

"V hre sú dve veci, nenásytnosť a zúfalstvo. Niektoré kluby nazbierali enormné dlhy. Určite Barcelona a Real Madrid a minimálne jeden anglický klub majú dlhy prekračujúce miliardu libier. Navyše počas pandémie sa nepodarilo dostať pod kontrolu neustále rastúce platy hráčov. Bez akceptácie zvyšku futbalového hnutia je to však mŕtva liga," vyhlásil.

Možnosti ako zabrániť vzniku Európskej Superligy zvažuje dokonca aj britská vláda. Podľa agentúry DPA padla otázka, či vláda nebude požadovať okamžitý návrat pôžičiek od tých klubov, ktoré by do novej súťaže vstúpili.

To sa týka Arsenalu a Tottenhamu, ktoré počas pandémie koronavírusu využili vládnu schému pomoci.

"Máme na stole viacero návrhov na riešenie tohto problému. V súčasnosti sa však k nim nemôžeme vyjadriť. Predseda vlády chce preskúmať všetky možnosti," uviedol hovorca Borisa Johnsona na pondelkovom brífingu s novinármi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Vznikne vôbec Superliga? Vstúpiť chce do toho aj britská vláda