Chlapcovi z dediny pri Dunaji tlieskajú v Nemecku. Nevie sa dočkať zápasu proti Ronaldovi

László Bénes (vľavo) z Hamburgeru SV sa teší z gólu so spoluhráčom Robertom Glatzelom.
László Bénes (vľavo) z Hamburgeru SV sa teší z gólu so spoluhráčom Robertom Glatzelom. (Autor: TASR/DPA)
Titanilla Bőd|9. aug 2023 o 14:45

László Bénes zažíva najkrajšie obdobie svojho života.

Raketový štart. Ľadovo pokojný pri pokutovom kope. Pre mužstvo začína byť nenahraditeľný. O výkonoch slovenského reprezentanta píšu nemecké médiá v superlatívoch.

Ofenzívny stredopoliar HSV Hamburg LÁSZLÓ BÉNES je po dvoch kolách najproduktívnejším hráčom druhej Bundesligy s troma gólmi a dvoma asistenciami.

25-ročný futbalista zažíva skvelé obdobie, energiu mu dodáva aj dcérka Liana.

V rozhovore sa dočítate:

  • Ako prežíval infarktový záver minulej sezóny?
  • Ako sa zotavoval so zranenia?
  • Prečo bude preňho špecifický zápas proti Portugalsku?
  • Ako zmenila jeho život dcérka Liana?
  • Ako ho vnímajú fanúšikovia Hamburgu?

Ako hodnotíte svoj výkon v úvodných kolách novej sezóny?

Som veľmi rád, že sa mi darí. V prvom zápase doma proti Schalke som dal dva góly a pridal som jednu asistenciu, v druhom kole vonku s Karlsruhe som strelil ďalší gól a na ďalší som prihral. Je to skvelý štart.

O výsledku oboch zápasov sa rozhodlo až v závere. V stretnutí proti Schalke vyhral Hamburg 5:3, keď rozhodujúce góly padli v 91. a v 99. minúte, pričom hostia v priebehu zápasu vyhrávali 2:1. V Karlsruhe ste tiež dokázali otočiť nepriaznivý stav, no napokon domáci v 95. minúte vyrovnali na 2:2. Nemália sa vám štyri body po dvoch kolách?

Prvý výsledok bol skvelý, doma sme zdolali Schalke, veľký klub, hoci ho všetci favorizovali, keďže vlani ešte bol v najvyššej súťaži.

V druhom zápase sa zrodila zrejme zaslúžená remíza, ale veľmi nás mrzela strata bodov, keďže počas nášho vedenia 2:1 sme mali aj ďalšie tutovky, ktoré sme mali premeniť. Namiesto toho sme inkasovali v posledných sekundách, hoci sme tomu mohli zabrániť. Po zápase sme mali pocit, ako keby sme prehrali, naozaj sme boli iba krôčik od ďalšieho víťazstva.

Štyri body z dvoch zápasov nie sú zlé, ale čakali sme viac a aj ja si myslím, že sme mohli dosiahnuť viac. V ďalšom ligovom kole nás zase čaká ťažký súper, exligista Hertha Berlín, chceme vyhrať.

Hertha je zatiaľ bez bodu, hoci ju mnohí považovali za favorita na postup. Ako to vnímate?

Je to prekvapenie pre všetkých. Už aj to je nezvyčajné, že Hertha je v druhej lige a nikto nečakal, že po dvoch kolách bude bez bodu. Doma dokonca prehrala s nováčikom SV Wehen.

Aj preto to budeme mať veľmi ťažké, lebo Hertha pricestuje do Hamburgu s cieľom vyhrať, chce prerušiť túto sériu. My však hráme doma, a musíme získať tri body.

Nechýbalo veľa, aby ste teraz boli v najvyššej súťaži, lenže Hamburg prišiel o priamy postup do Bundesligy za neskutočných okolností. Emocionálne to muselo byť ako na horskej dráhe: po poslednom kole ste už oslavovali postup, no napokon z toho bola baráž, v ktorej uspel Stuttgart…

Bolo to naozaj veľmi emotívne. V poslednom zápase sezóny v Sandhausene sme dali rýchly gól, potom som sa však okolo dvadsiatej minúty zranil. Museli ma vystriedať. Bol som smutný, lebo som cítil, že niekoľko týždňov určite budem mimo a v prípadnej baráži by som mužstvu nemohol pomôcť. Tušil som, že to môže ohroziť aj moju účasť na reprezentačnom zraze.

Išiel som však na lavičku a povzbudzoval som mužstvo. Na striedačke sme na mobile sledovali stav druhého zápasu, ktorý sa vyvíjal v náš prospech, Heidenheim prehrával v Regensburgu 0:2, pričom potreboval vyhrať. Všetci sme verili, že by sa nám to mohlo podariť.

Náš zápas sa už skončil, fanúšikovia vbehli na ihrisko, všetci oslavovali, lebo Heidenheim stále prehrával o gól a už aj tam plynul nadstavený čas.

Zrazu sme videli, že Heidenheim vyrovnal, ale ešte aj to by bolo pre nás dobré… O niekoľko minút však hostia dali víťazný gól a my sme smutní opustili ihrisko…

Fanúšikovia najprv plakali od šťastia a ďakovali nám, že sme im splnili sen, potom plakali preto, lebo to predsa len nevyšlo.

Bolo to celé veľmi divné. Po týchto udalostiach bolo veľmi náročné hrať baráž proti ligistovi. Stále však tvrdím, že sme o postup neprišli v poslednom kole, predtým bolo viac zápasov, kde sme zbytočne postrácali body.

Ako ste strávili leto, keďže ste sa zotavovali zo zranenia?

Išlo o zranenie stehenného svalu. Po skončení sezóny som dva týždne ešte bol v Hamburgu a tam som sa liečil, potom ma pustili na dva týždne domov na Slovensko.

S rodinou sme išli domov do Dobrohošti a ja som každý deň chodil do Dunajskej Stredy do rehabilitačného centra Ottóa Szabóa. Bolo to výborné, veľmi mi to pomohlo, aby som sa mohol vrátiť na trávnik čo najskôr.

Po prázdninách som sa vrátil do Nemecka a už o niekoľko dní som mohol behať a postupne trénovať aj s tímom. Stihol som aj jeden prípravný zápas, kde som hral polčas.

Nemali ste počas zranenia obavy, či neprídete o miesto v základnej zostave?

O tomto som ani neuvažoval, bol som si istý, že keď budem zdravý, budem v základnej zostave.

Aj v mojej prvej sezóne v Hamburgu som bol vo veľkej väčšine zápasov v základnej jedenástke a vedel som, že to bol iba začiatok. V prvej sezóne som mal dobré štatistiky, šesť gólov, deväť asistencií, ale viem, že mám aj na viac.

Teší ma takýto štart, ale neuspokojím sa a čakám od seba ešte viac.

V minulosti ste hrávali v Nemecku za Mönchengladbach, Kiel či Augsburg. Je HSV klub, kde konečne všetko dokonale zapadlo do seba?

Dokonale ešte nie, lebo chcem hrať v najvyššej súťaži. Stále ma veľmi mrzí, že sa nám v minulej sezóne nepodarilo postúpiť.

Ale s tým už nič nenarobíme, teraz musíme urobiť všetko preto, aby sme postúpili v tejto sezóne.

Koho považujete za hlavných rivalov v boji o špicu? Po dvoch kolách majú stopercentnú bilanciu dve mužstvá, Rostock a Kiel.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Chlapcovi z dediny pri Dunaji tlieskajú v Nemecku. Nevie sa dočkať zápasu proti Ronaldovi