Futbalisti zdolali Fínov 2:1. Tento rok vyhrali osem z deviatich zápasov

Slováci s Fínskom vyhrali.
Slováci s Fínskom vyhrali. (Autor: SME - TIBOR SOMOGYI)
Sportnet|18. nov 2014 o 16:17

V 40. sekunde skóroval Hološko, v 7. minúte Slováci viedli už 2:0. Naši v prípravnom zápase v Žiline zdolali Fínsko 2:1.

Prípravný reprezentačný zápas

Slovensko - Fínsko 2:1 (2:1)

Góly: 1. Hološko, 7. Hamšík - 45.+1 Hubočan (vl.). Rozhodovali: Hameter - Braunschmidt, Riedel (všetci Rak.), ŽK: Kiss, 3998 divákov.

Slovensko: Mucha - Hubočan, Škrtel, Ďurica, Švento - Pečovský, Hrošovský (59. Kiss) - Šesták (80. Stoch), Hamšík (59. Duda), Mak (25. Weiss) - Hološko (59. Ďuriš)

Fínsko: Hradecký - Arkivuo (86. Lampi), Halsti, N. Moisander, Uronen - Kauko (73. Mattila), Sparv, Hetemaj (73. Hämäläinen) - Riski, Pohjanpalo (46. Pukki), Jeremenko

((foto))

ŽILINA. Potvrdili, že sú zohraná partia. Fanúšikovia v žilinskej aréne im tlieskali. Zavŕšili senzačný rok. Z deviatich zápasoch futbalisti vyhrali až osem.

V prípravnom zápase v Žiline triumfovali slovenskí futbalisti nad Fínskom 2:1. Góly dali Hološko a Hamšík, vlastný gól si dal Tomáš Hubočan. V národnom tíme debutovali mladíci: Hrošovský aj Duda.

Fíni mali brankára z Bratislavy

Hovorí po slovensky, má slovenský pas. Narodil sa v Bratislave, keď mal jeden rok jeho otec – profesionálny volejbalista prijal angažmán vo Fínsku. Aj junior Hradecký bojuje za Fínsko, ale vo futbale. V Žiline nastúpil za národný tím a prvýkrát proti Slovensku.

V bráne bol brankár Bröndby IF Kodaň zhruba tridsať sekúnd, nestihol si siahnuť na loptu a už inkasoval. Prekonal ho Filip Hološko, ktorý po dlhšom čase dostal šancu od trénera Jána Kozáka.

Bol to druhý najrýchlejší gól v dejinách slovenskej reprezentácie. Prvý v tejto bilancii je Szilárd Németh, ktorý sa proti Azerbajdžanu pred trinástimi rokmi presadil už v sedemnástej sekunde.

Slováci zavŕšili senzačný rok. Z deviatich zápasoch, osem vyhrali. Zápas sledovalo 3998 divákov.

Zranil sa Mak

Tréner Ján Kozák veľké experimenty v základnej zostave nespravil. Nastúpili najväčšie opory Marek Hamšík aj Martin Škrtel. V bráne dostal po dlhšom čase šancu Ján Mucha.

V národnom tíme debutoval iba dvadsaťdvaročný Patrik Hrošovský z Plzne. A mal výrazný podiel na druhom góle. Uvoľnil sa na malom priestor, vyslal Šestáka, ktorý odcentroval a Hamšík skóroval. Hlavou. Bol to jeho štrnásty gól za národný tím.

Hrošovský tiež nesklamal, ukázal dobré ťahy a že môže byť veľkým prísľubom. V závere polčase mal smolu inak dobre hrajúci Tomáš Hubočan, ktorý si dal vlastný gól.

Kozáka nepotešilo zranenie Róberta Maka, ktorý si opäť natiahol zadný stehenný sval a musel striedať už v 28. minúte.

V druhom polčase dostal šancu iba devätnásťročný Ondrej Duda - jeden z najväčších talentov slovenského futbalu.

Slováci pôsobili uvoľneným dojmom, chceli sa ukázať divákom – aj keď nie všetko im vyšlo. Nebezpečný a aktívny bol hlavne striedajúci Weiss.

Gólov mohlo padnúť aj viac, dosť šanci si vytvorili oba tímy. V druhom polčase dali obaja tréneri príležitosť mnohým striedajúcim hráčom.

Povedali po zápase

Ján Kozák, tréner SR: (zdroj TV Dajto): "Zostavu som urobil tak, aby ľudia videli na vlastné oči Škrtela, Hamšíka, Ďuricu. Bolo vidieť, že chceme vyhrať, hoci chlapci boli po dueli v Macedónsku unavení. Začiatok nám vyšiel fantasticky, škoda, že sme nedali tretí gól. Robo Mak a Marek Hamšík mali veľké šance, no nezlomili sme súpera a dostali sme gól do šatne. Fíni majú svoju kvalitu, vycítili šancu. V druhom polčase sme mali slabší pohyb a pri súperových šanciach sme mali trochu šťastie, strely minuli bránku. Mne tento zápas dosť ukázal. Každé víťazstvo veľmi teší. Tento rok bol fantastický, veď z deviatich zápasov sme osem vyhrali a prehrali sme nešťastne iba v Rusku, ktoré sa pripravovalo na MS."

Viktor Pečovský, stredopoliar SR: "Som rád, že sme sa s týmto veľmi úspešným rokom rozlúčili víťazstvom. Štart ani nemohol byť lepší, po úvodnej desaťminútovke sme viedli 2:0 a mali sme šance pridať ďalšie góly. Fíni po góle do šatne ožili a v druhom polčase mali šance, no podarilo sa nám udržať náskok."

Marek Hamšík, stredopoliar SR: "Výborne sme vkročili do zápasu, z prvých dvoch striel sme dali góly a to bolo dôležité. Ešte aj v druhom polčase boli príležitosti, no podstatné je, že sme vyhrali a sme šťastní."

Filip Hološko, útočník SR a autor prvého gólu: "Určite môj najrýchlejší gól. Takýto začiatok hráčovi pomôže, navyše ďalší gól pridal rýchlo aj Marek Hamšík a upokojili sme sa. Myslím si, že do 30. minúty sme kontroovali hru, potom sme sa trošku stiahli, Fíni prevzali iniciatívu a dostali sme aj gól. V druhom polčase sme ešte raz inkasovali, bolo to z ofsajdu, čo bolo pre nás veľké šťastie. Nakoniec sme zápas dotiahli do víťazného konca."

Patrik Hrošovský, stredopoliar SR: "Samozrejme debut bol dobrý, keďže sme zvíťazili. Aj keď niektoré pasáže neboli u nás celkom ideálne, ale vyhrali sme a to je dôležité. Veľkú nervozitu som necítil, predsa je to futbal, ktorý mám rád a hrám ho odmalička, takže som bol celkom v pohode."

Ondrej Duda, stredopoliar SR: "Cítil som sa veľmi dobre. Oproti ´21-tke´ to bol určite rozdiel. Chlapci mi ale veľmi pomohli a som rád, že debut bol víťazný. Do hľadiska ma prišiel podporiť otec aj pár známych."

Lukáš Hradecký, brankár Fínska: "Škoda, prehrali sme. Úvod bol veľmi šokujúci. Tento zápas pre mňa nebol úplne obyčajný, bol špecifický. Rodina ho tiež sledovala. Škoda, že sme nedali aspoň ten druhý gól a neuhrali remízu."

Mika-Matti Petteri "Mixu" Paatelainen (tréner Fínska): "Hráčom som pred stretnutím prízvukoval. že si nesmieme dovoliť prehrať ďalší zápas a stalo sa. Tri prehry po sebe je už trochu priveľa. V marci budúceho roka musíme zahrať oveľa lepšie, ak chceme uspieť v kvalifikačnom zápase v Severnom Írsku."

Online prenos

90.+ min - Zápas sa skončil.

90.+ min - V závere nadstaveného času sme mohli vidieť pokutový kop, rozhodca ale neposúdil pád Michala Ďuriša ako faul.

90.+ min - V nadstavenom čase sa k strele spoza šestnástky v brejkovej situácii dostal Stoch, jeho strela však skončila mimo bránky.

89. min - Fínom sa nepodarilo skórovať ani tentoraz, keď lopta po Jeremenkovom kolmom pase a následnom sklepnutí skončila vedľa Muchovej bránky.

82. min - Jeremenko poslal peknú prihrávku na Hamalainena, ktorého prihrávka ale cez Hubočana neprešla na Sparva.

77. min - Slováci sa dostali do rýchleho protiútoku, Weiss ho však vyriešil zle - neprihral a pri snahe o kľučku prišiel o loptu.

76. min - Na jednej strane mali šancu na skórovanie domáci, Weissov prudký priamy kop z uhla ale hostia zblokovali. Na druhej strane sa k strele z nebezpečnej vzdialenosti dostal Pukki, Mucha ale loptu vyrazil.

69. min - Pukki unikol po pravej strane, jeho strelu z uhla Mucha vyrazil.

66. min - Slováci niekoľko sekúnd obliehali pokutové územia Fínska. Po Weissovom centri sa odrazená lopta dostala k Hubočanovi, ktorý tvrdo vystrelil, zakončil však vedľa bránky.

59. min - Za seniorskú reprezentáciu prvýkrát nastúpil Ondrej Duda, ktorý na ihrisku nahradil Mareka Hamšíka.

57. min - Do prvej šance v druhom polčase sa dostali aj Slováci, keď Hamšík kolmo vysunul Weissa. Jeho prihrávka však už nenašla Hološka, bol z toho roh. Po ňom sa k strele zo strednej vzdialenosti dostal Hubočan, lopta tesne minula bránku.

52. min - Fíni začali druhý polčas so snahou vyrovnať, po rohovom kope teraz Hatemaj tesne minul Muchovu bránku. O pár desiatok sekúnd si hostia pripísali ďalšiu strelu, Riski ale tiež netrafil bránku.

46. min - Začal sa druhý polčas.

I. polčas

45.+ min - Skončil sa prvý polčas.

45.+ min - Fínsko strelilo gól. V záverečných sekundách prvého polčasu vystrelil spoza šestnástky Arkivuo, lopta skončila na žrdi. Odrazila sa však presne na nohu Hubočana, ktorý si strelil vlastný gól.

hubocan.gif

41. min - Zahrozili aj hostia, Jeremenkova strela spoza šesnástky však minule Muchovu bránku.

40. min - Pečovský obetavo vybojoval loptu na polovici ihriska. Weiss parádne našiel v šestnástke Hamšíka, ktorý sa Hradeckého snažil prekonať pomedzi nohy, bratislavský rodák ale včas spojil nohy.

39. min - Škrtel sa netradične ocitol na krídle, kde ho našiel Hrošovský. Kapitán Slovenska sa následne snažil odcentrovať do šestnástky, bol z toho roh.

35. min - "Fínom sme očividne pustili k hre, aby sme mali viac priestoru," povedal v priamom prenose Dajto Adrián Guľa. Fíni sú v posledných minútach aktívnejší, väčšinu času trávia na naše polovici.

26. min - Róbert Mak si zrejme obnovil zranenie stehenného svalu, na ihrisku ho nahradil Vladimír Weiss.

23. min - Na druhej strane sa do rýchleho protiútoku dostali Slováci, Róbert Mak ale zblízka vo výbornej pozícii strelil loptu iba do Hradeckého.

22. min - Spoza šestnástky nebezpečne vystrelil Riski, Mucha jeho strelu na bližšiu žrď vyrazil na roh.

18. min - Naši futbalisti sa po dvoch strelených góloch zatiahli a čakajú čo vymyslia Fíni. Tým sa darí dostať po šestnástku, tam ale ich snaha väčšinou končí.

11. min - Prvýkrát sa k súperovej bránke dostali aj Fíni. Akciu zakončili Riskiho strelou, tomu však lopta nesadla a vonkajším falšom ju poslal výrazne vedľa bránky.

7. min - Slovensko strelilo gól. Hrošovský našiel na pravej strane ihriska voľného Šestáka, ktorý presným centrom našiel v šestnátke hlavu Hamšíka, ktorý pohodlne zvýšil slovenský náskok.

hamsik.gif

1. min - Slovensko strelilo gól. Hamšíkovu prihrávku na pravú stranu fínska obrana zachytila. Potom si ale hosťujúci obrancovia nerozumeli a práve Hamšík im vypichol loptu, čo tečovanou strelou spoza šestnástky využil Filip Hološko.

holosko.gif

17:00 - Zápas sa začal. Štadión v Žiline ani zďaleka nie je vypredaný.

16:57 - Odzneli fínska aj slovenská hymna, zápas sa o chvíľu začne. V slovenskej zostave oproti kvalifikačnému zápasu prišlo k viacerým zmenám. Premiéru v seniorskej reprezentácii zažije Patrik Hrošovský z Plzne.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Futbalisti zdolali Fínov 2:1. Tento rok vyhrali osem z deviatich zápasov