Futbalisti sa nemusia báť? Práve naopak, sú ešte viac ohrození, tvrdí lekárka

Hudson-Odoi (v strede) bol tiež pozitívne testovaný na koronavírus.
Hudson-Odoi (v strede) bol tiež pozitívne testovaný na koronavírus. (Autor: TASR)
Jakub Benko|16. mar 2020 o 10:20

Teória o tom, že sú viac odolní, má byť nepravdivá.

BRATISLAVA. Pandémia, ktorá sa momentálne šíri po celom svete, výrazne ovplyvnila aj šport. Zápasy aj celé súťaže sa prerušujú, či rovno rušia.

Momentálne sú pozastavené takmer všetky najvyššie futbalové súťaže v Európe. Výnimkami sú zatiaľ Turecko a Rusko.

Ešte pred niekoľkými dňami prevládalo presvedčenie, že nový koronavírus môže byť nebezpečnejší pre zimné športy, pretože práve chlad je preň vyhovujúcim prostredím.

Aj preto boli ukončené hokejové ligy nielen na Slovensku, ale aj v Česku, Fínsku, Švédsku, Švajčiarsku, Nemecku a v ďalších krajinách.

Fyzická kondícia im nestačí

Naopak, pri futbale sa predpokladalo, že v prostredí, kde sa hrá, by ochorenie nemalo mať až takú silu. Zároveň by futbalistom mala pomôcť ich skvelá fyzická kondícia. To však nemusí platiť.

"Ukázalo sa, že futbalisti sú imunosupresívni," uviedla pre britský Daily Mail bývalá lekárka Chelsea Londýn Eva Carneirová. Citoval ju aj isport.cz

To znamená, že ich imunitný systém nie je schopný naplno reagovať na cudzie častice.

Počas posledných dní pribudlo hneď niekoľko prípadov ochorenia aj medzi futbalistami. Viac ako desať hráčov bolo pozitívne testovaných v talianskej Serii A.

Ďalší piati sú v karanténe aj v Anglicku. Pozitívne tam testovali aj trénera Arsenalu Londýn Mikela Artetu.

A v nedeľu zistili prvý prípad koronavírusu aj v španielskej La lige. Je ním hráč Valencie.

Ovplyvňuje ich hneď niekoľko faktorov

Na futbalistov má vplyv práve fyzická náročnosť, ktorej sú ako elitní športovci vystavovaní. Tá značne pôsobí na ich imunitu.

"Dokázali to krvné testy, ale aj zvýšený výskyt infekcií v horných dýchacích cestách. Tie sú spôsobené množstvom športu a aktivít, ktorým sa venujú.

Hráči na profesionálnej úrovni majú zápas približne každých 72 hodín, čo tiež vytvára napätie v organizme," doplnila lekárka.

K ohrozeniu prispievajú aj ďalšie faktory.

"Futbalisti často cestujú, a teda prechádzajú letiskami. Cestovanie zároveň ovplyvňuje ich spánkové režimy. Návraty zo zápasov v ranných hodinách zapríčiňujú únavu a sú teda ešte citlivejší," upozorňuje Carnierová.

Koronavírus SARS-CoV-2

Najnovšie poznatky a informácie o ochorení Covid-19 a novom koronavíruse SARS-CoV-2, ktorý mal prvotné ohnisko nákazy v čínskom meste Wu-chan.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Futbalisti sa nemusia báť? Práve naopak, sú ešte viac ohrození, tvrdí lekárka