Škriniar: S bodmi z Cypru sme počítali, teraz ich musíme získať inde

Milan Škriniar s trofejou pre najlepšieho futbalistu Slovenska.
Milan Škriniar s trofejou pre najlepšieho futbalistu Slovenska. (Zdroj: TASR, Autor: Jaroslav Novák)
Titanilla Bőd|26. mar 2021 o 11:45

Stopér Interu vyhral anketu Futbalista roka a získal aj cenu fanúšikov.

Koncom minulého týždňa ešte ani netušil, či ho pustia z karantény. MILAN ŠKRINIAR napokon mohol pricestovať na Slovensko a v reprezentácii nastúpil v kvalifikačnom zápase na Cypre. O deň neskôr už zase na galavečere v Senci preberal trofej pre najlepšieho futbalistu Slovenska – Cenu Jána Popluhára. Stopér Interu Miláno vyhral prestížnu anketu po druhý raz a po vyhlásení odpovedal aj na otázky novinárov.

Rátali ste s tým, že sa znovu stanete Futbalistom roka?

Tušil som, že budem asi v prvej trojke, ale sezóna mohla byť aj o niečo lepšia. Nebola taká vydarená, ako som si predstavoval. Samozrejme veľmi ma teší táto cena. Bez spoluhráčov by som to nedokázal, som im veľmi vďačný. Je to pre mňa ďalšia motivácia makať a napredovať.

Máte za sebou rok, v ktorom sa dlho dohadovalo o tom, či ostanete v Interi Miláno a istý čas ste nemali stabilné miesto v základnej zostave. Súkromný život vás však musel napĺňať, v októbri ste sa stali otcom. Ako ste to všetko prežívali?

Rodina mi pomohla z psychickej stránky, prišiel som na iné myšlienky. Som rád, že som si aj v Interi opäť získal svoje miesto a verím, že sa ho budem držať.

Galavečer Futbalista rok sa konal medzi dvoma kvalifikačnými zápasmi. Po remíze na Cypre myslíte už na sobotňajší zápas doma proti Malte?

Samozrejme. Už cestou naspäť sme si s chalanmi niečo povedali, aj pred galavečerom sme mali míting s hráčmi. Rozobrali sme si nejaké veci, poukázali sme na to, čo musíme zlepšiť. Verím, že to prenesieme aj na ihrisko.

Éra, keď Cyprus či Malta dostávali päť-šesť gólov už je definitívne preč?

Videli sme aj v ostatných zápasoch, že niekedy aj veľké mužstvá vyhrajú len s minimálnym rozdielom. Portugalci zdolali Azerbajdžan len 1:0, Francúzi remizovali s Ukrajinou. Teraz už každý vie hrať futbal. Cyperčania boli veľmi dobre organizovaní, čo nás prekvapilo. Ukázalo sa to aj na výkone, aký sme podali. Nečakali sme, že budú v defenzíve tak organizovaní.

V sobotu nastúpite doma proti Malte. Bude to podobné, ako na Cypre?

S Maltou nás čaká podobný zápas. Musíme nájsť recept. Napriek tomu, že súper bude organizovaný, musíme to zvládnuť. Keď chceme pomyslieť na postup, tri body s Maltou sú absolútna povinnosť. Potom musíme uhrať aj niečo s Rusmi. Počítali sme s bodmi z Cypru, ale nemáme ich, musíme to niekde dobehnúť.

Pred reprezentačným zrazom ste boli dlho v neistote, či môžete prísť, lebo mužstvo Interu bolo po pozitívnych testoch niektorých hráčov v karanténe. Nestrácali ste optimizmus?

Veľmi som chcel prísť, bol som v dennom, či skôr v hodinovom kontakte s trénerom a vedúcim mužstva. Som rád, že sa mi podarilo prísť a môžem pomôcť mužstvu. Proti Cypru bolo pozitívne, že sme nedostali gól, je na čom stavať, ale v ofenzíve sa určite musíme zlepšiť.

Škriniar má v základnej zostave Interu Miláno stabilné miesto.
Škriniar má v základnej zostave Interu Miláno stabilné miesto. (Zdroj: TASR/AP)

Na klubovej úrovni sa vám darí: Inter vedie taliansku Serie A o šesť bodov pred mestským rivalom a má ešte zápas k dobru. Titul naberá stále reálnejšie a reálnejšie kontúry...

Máme to veľmi dobre rozohrané. Ostala nám táto trofej, o ktorú môžeme ešte bojovať a máme dobrý náskok. Nedávame si však žiadne veľké méty. Musíme ísť tak ako doteraz a poctivými výkonmi to môžeme dokázať. Ľudia s tým žijú, každý deň píšu: „Musíte to zvládnuť, spravte to pre nás.“

Dostane sa to aj ku mne, hoci nesledujem sociálne siete. Už jedenásť rokov tam nič nebolo, takže fanúšikovia túžia po veľkom úspechu. Keď sme hrali s Juventusom alebo pred mestským derby s AC nás pred štadiónom čakalo desaťtisíc fanúšikov Interu, hoci na štadión ich nepustili.

V ankete Futbalista roka hlasovalo 34 ľudí. Čo podľa vás hrá u odborníkov väčšiu úlohu: vaše výkony v reprezentácii či v klube?

Musím hrať dobre aj tam, aj tam. Inter je klub, ktorý sledujú na celom svete, a v reprezentácii si nemôžete dovoliť pokaziť ani jeden zápas. Je ich málo, priateľské stretnutia sa už vôbec nehrajú, a keď pokazíte jeden-dva zápasy, už nemáte šancu bojovať o postup. Je to o to väčšia zodpovednosť.

Ak by ste aj vy mohli hlasovať, komu by ste dali svoj hlas?

Asi Jurajovi Kuckovi. Parme sa výsledkovo nedarí, ale on to tam drží. Je to všetko na jeho pleciach. Aj v reprezentácii dal veľmi dôležitý gól so Severnými Írmi po krásnom šprinte. Ani sme nevedeli, že je taký rýchly!

Získali ste aj cenu fanúšikov. Čo to pre vás znamená?

Veľmi si to cením. Fanúšikovia sledujú zápasy, držia nám palce, fandia nám. Keď vám dajú hlas, tak asi to robíte správne a dobre. Som za to rád a verím, že budú pri nás stáť aj naďalej. Aj keď sme im proti Cypru veľa radosti nepriniesli. Verím, že v tých najbližších zápasoch to zvládneme a budú sa s nami tešiť, ako sa tešili po postupe na Euro. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Škriniar: S bodmi z Cypru sme počítali, teraz ich musíme získať inde