Žili ako aristokracia. Vo FIFA uverili, že majú neobmedzenú moc

Sepp Blatter bol prezidentom Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA od 1998 do roku 2015.
Sepp Blatter bol prezidentom Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA od 1998 do roku 2015. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|12. nov 2022 o 08:00

Netflix uviedol dokumentárnu sériu FIFA: Pod povrchom.

BRATISLAVA. V očiach má stále iskru a na perách úsmev. Vrásky mu neubrali na charizme. Živo diskutuje. Vždy bol dobrý rečník a bol rád stredobodom pozornosti. Keď sa hovorí o ňom, pookreje. O svoju povesť a dobrú vieru sa bude biť. Bude presviedčať, že jeho úmysly boli čisté. 

Joseph Blatter bol 17 rokov najmocnejším mužom futbalu. Jeho meno sa však stalo synonymom pre korupciu.

„Korupciu budú s mojim menom spájať navždy. Pritom moje svedomie je celkom čisté. Ste nevinný, pokiaľ vás súd nevyhlási za vinného,“ hovorí Blatter v dokumente FIFA: Pod povrchom (FIFA uncovered).

Americká streamovacia platforma Netflix uviedla tento týždeň dokumentárnu sériu o nekalých praktikách Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). O rozsiahlej korupcii, vydieraní a praní špinavých peňazí.

Hoci sa príbeh začína v polovici sedemdesiatych rokov, je to predovšetkým príbeh vzostupu a pádu Blattera. 

Futbalovú federáciu ukul do dnešnej podoby predovšetkým on. A hoci sa od korupcie a škandálov dištancuje, pomáhal vytvárať spôsob radenia a hierarchiu, aká funguje v mafii. Nie je založená na demokratickom princípe, ale na princípe láskavostí, úplatkoch a moci. 

V tejto sieti väzieb, bol Blatter najväčší pavúk. O jeho schopnostiach svedčí, ako sa dokázal zbaviť ambicióznych rivalov a stále sa udržať pri moci. Chcel vládnuť až do smrti.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Žili ako aristokracia. Vo FIFA uverili, že majú neobmedzenú moc