Marocký tréner poprel obvinenia z rasizmu, ľudia sa mu vyhrážajú smrťou

Walid Regragui.
Walid Regragui. (Autor: TASR/AP)
SITA|24. jan 2024 o 17:07

Incident sa mal odohrať v zápase proti DR Kongo.

SAN PEDRO. Tréner marockej futbalovej reprezentácie Walid Regragui odmietol obvinenie z akéhokoľvek rasistického správania voči kapitánovi výberu DR Kongo v minulotýždňovom vzájomnom súboji na Africkom pohári národov v Pobreží Slonoviny.

Štyridsaťosemročný francúzsky rodák tiež informoval, že po obvineniach z rasizmu voči Chancelovi Mbembovi dostal vyhrážky smrťou.

"Debata o tom, že som použil rasistické slová, je jednoducho hanebná a budem brániť svoj obraz až do konca.

Bohužiaľ, v dnešnom svete so sociálnymi sieťami a s tým, čo sa deje vo svete, s nenávisťou, ktorá môže byť na oboch stranách, som dostával rasistické správy a vyhrážky smrťou.

Myslím si, že ich dostal aj konžský hráč. Ukazuje sa, že pri futbale sme dosiahli extrém a je to hanba," vyhlásil Regragui.

Regragui a Mbemba mali búrlivú výmenu názorov po nedeľňajšom súboji. Tá viedlo k potýčke medzi hráčmi a funkcionármi oboch tímov a pokračovala aj pri odchode tímov z ihriska. Mbemba po zápase novinárom naznačil, že ho Regragui urazil.

"Nikdy som si nemyslel, že to slovo budem počuť od trénera a vyjde z jeho úst," povedal Mbemba, ktorý po súboji tiež čelil v online priestore záplave rasistických útokov.

Kouč Maročanov po dvoch dňoch kontroval. "Po skončení zápasu sa hovorilo o veciach, ktoré neboli pravdivé. Neurazil som hráča," poznamenal.

Tréner marockého výberu a futbalista konžského tímu si po záverečnom hvizde podali ruky a vymenili zdvorilostné slová.

Regragui však stále držal Mbembu za ruku a niečo mu hovoril. Futbalista ruku odtiahol a nahnevane gestikuloval, na čo do seba skočili hráči oboch družstiev.

"Vždy po zápase idem aj za hráčmi súpera a podám im ruku. Možno tam v nedeľu bolo trochu napätia a mal som to nechať tak. Odteraz podám ruku trénerovi a hotovo," reagoval kouč Regragui.

"To, čo sa strhlo neskôr po zápase, veľmi ublížilo mne aj mojej rodine. Spoločnosť je chorá, je to čoraz horšie.

Na oboch stranách sú zlí ľudia a mojim cieľom je upokojiť situáciu. Odcudzujem vyhrážky, ktoré som dostal ja aj on," dodal.

Pozápasový incident už vyšetruje Africká futbalová konfederácia a uviedla, že sa k ním vyjadrí až po uzavretí prípadu.

Maročania sú na čele tabuľky F-skupiny a pred sebou ešte majú duel proti výberu Zambie.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Marocký tréner poprel obvinenia z rasizmu, ľudia sa mu vyhrážajú smrťou