Barcelona si zabezpečila postup, veľký obrat v Manchestri. Paríž kopal spornú penaltu

Hráči FC Barcelona sa tešia z gólu
Hráči FC Barcelona sa tešia z gólu (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|28. nov 2023 o 23:08

Postúpili Dortmund aj Atletico.

BRATISLAVA. Futbalisti FC Barcelona, Borussie Dortmund, Atletica Madrid a Lazia Rím si v utorňajšom programe 5. kola skupinovej fázy Ligy majstrov zabezpečili postup do osemfinále.

Barcelonu posunulo ďalej víťazstvo 2:1 v H-skupine nad FC Porto, Dortmund triumfoval v F-skupine na pôde AC Miláno 3:1 a Atletico s Laziom zvládli svoje zápasy v E-skupine.

Paríž SG v zostave s Milanom Škriniarom remizoval v dôležitom domácom súboji F-skupiny s Newcastlom United 1:1, keď sa o vyrovnanie postaral vo ôsmej minúte nadstaveného času Kylian Mbappe.

Francúzsky šampión figuruje na druhom mieste tabuľky o dva body pred Newcastlom a AC Miláno, pričom postúpiť môže ešte môžu všetky tri tímy. Dortmund už má osemfinálovú miestenku a skupinu vyhrá, keď o dva týždne doma nepodľahne PSG.

Newcastle prišiel do Paríža bez viacerých zranených hráčov, ale v 24. minúte ho poslal do vedenia Alexander Isak. Domácim chýbala ľahkosť, ich najväčšiu šancu na vyrovnanie spálil v nadstavenom čase prvého polčasu Ousmane Dembele.

Po zmene strán zaváhal vo dvoch príležitostiach Bradley Barcola a do domácich radov sa začala vkrádať nervozita, ktorá ich sprevádzala až do konca zápasu.

V nadstavenom čase však hlavný rozhodca Marciniak po konzultácii s VAR ukázal na biely bod po hre rukou od Valentina Livramenta vo vlastnej šestnástke a Mbappe z pokutového kopu vyrovnal - 1:1.

Futbalista Paríža St. Germain  Kylian Mbappe (druhý vľavo) sa teší so spoluhráčmi po strelení gólu.
Futbalista Paríža St. Germain Kylian Mbappe (druhý vľavo) sa teší so spoluhráčmi po strelení gólu. (Autor: TASR/AP)

V druhom stretnutí zamotaného "efka" viedla Borussia Dortmund od 10. minúty na pôde AC Miláno po góle Marca Reusa z jedenástky, keď krátko pred ním neuspel z bieleho bodu Olivier Giroud. V 37. minúte "rossoneri" vyrovnali, presadil sa Samuel Chukwueze.

Vedenie si hostia vzali späť v 59. minúte po góle Jamieho Bynoea-Gittensa a v 69. minúte Karim Adeyemi stanovil na konečných 1:3.

Atletico zdolalo 3:1 domáci Feyenoord, za ktorý nastúpili obaja Slováci - Dávid Hancko v základe a Leo Sauer na záverečnú štvrťhodinu. Ich tím skončí v tabuľke E-skupiny tretí a bude na jar pokračovať v 16-finále Európskej ligy.

Druhé Lazio zdolalo doma Celtic Glasgow 2:0, keď sa v záverečnej desaťminútovke dvakrát presadil striedajúci Ciro Immobile.

Barcelona potrebovala na spečatenie postupu z H-skupiny zvíťaziť nad FC Porto, no jej plány po polhodine naštrbil stredopoliar Pepe.

Už o dve minúty však Katalánci vyrovnali zásluhou Joaa Cancela a po zmene strán ich poslal do vedenia ďalší portugalský legionár Joao Felix, pričom tesný náskok si už favorit ustrážil.

V hre o postup vďaka víťazstvu 1:0 nad Royalom Antverpy zostáva Šachtar Doneck. Ukrajinský tím má na konte 9 bodov rovnako ako Porto, o dva týždne ho bude musieť v Portugalsku zdolať, aby sa dostal na druhú postupovú pozíciu.

Hráči Manchestru City
Hráči Manchestru City (Autor: TASR/AP)

V G-skupine bola tajnička postupujúcich tímov vylúštená už pred zápasmi 5. kola. Vzájomný duel Manchestru City a RB Lipsko priniesol víťazstvo anglického tímu 3:2, ktoré obhajcu trofeje potvrdilo ako víťaza skupiny, Lipsko skončí druhé.

City pritom po polčase prehrávalo po dvoch góloch Loisa Openu, po zmene strán sa o obrat postarali Erling Haaland, Phil Foden a Julian Alvarez.

V druhom zápase "géčka" si Young Boys Bern poradil s CZ Belehrad 2:0 a zabezpečil si tretie miesto, ktoré mu garantuje účasť v jarnom šestnásťfinále Európskej ligy.

Liga majstrov - utorok - 5. kolo:


E-skupina:

Feyenoord Rotterdam - Atletico Madrid 1:3

Góly: 77. Wieffer - 14. Geertruida (vlastný), 57. Hermoso, 81. Gimenez (vlastný)

/D. Hancko odohral celý zápas, L. Sauer (obaja Feyenoord) nastúpil v 78. minúte/

Lazio Rím - Celtic Glasgow 2:0

Góly: 82. a 85. Immobile

F-skupina:

AC Miláno - Borussia Dortmund 1:3

Góly: 37. Chukwueze - 10. Reus (z 11 m), 59. Bynoe-Gittens, 69. Adeyemi

Paríž St. Germain - Newcastle United 0:1

Góly: 90.+8 Mbappe (z 11 m) - 24. Isak

/M. Škriniar odohral celý zápas + ŽK - M. Dúbravka bol na lavičke náhradníkov/

G-skupina:

Young Boys Bern - Crvena Zvezda 2:0

Góly: 8. Nedeljkovič (vlastný), 29. Blum

Manchester City - RB Lipsko 3:2

Góly: 55. Haaland, 70. Foden, 87. Alvarez - 13. a 33. Openda

H-skupina:

Šachtar Doneck - Antverpy 1:0

Gól: 12. Matvijenko

FC Barcelona - FC Porto 2:1

Góly: 32. Cancelo, 57. Joao Felix - 30. Pepe

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Barcelona si zabezpečila postup, veľký obrat v Manchestri. Paríž kopal spornú penaltu