Holanďania zvládli aj posledný zápas, Chorváti si vybojovali postup na finálový turnaj

Holandskí futbalisti.
Holandskí futbalisti. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|25. sep 2022 o 20:12 (aktualizované 25. sep 2022 o 22:42)

Azerbajdžan zdolal Kazachstan, nepustil Slovensko v tabuľke pred seba.

BRATISLAVA. Futbalisti Holandska a Chorvátska postúpili na finálový turnaj Ligy národov.

Holanďania v 1. skupine A-divízie zdolali v nedeľu Belgicko 1:0, Chorváti triumfovali vo 4. skupine 3:1 na pôde Rakúska.

Na viedenskom štadióne Ernsta Happela išli Chorváti do vedenia už v 6. minúte po góle Luku Modriča, domáci vyrovnali o tri minúty neskôr po hlavičke Christopha Baumgartnera.

Po zmene strán "Vatreni" rozhodli gólmi Marka Livaju a Dejana Lovrena. Zvýšiť mohol Ivan Perišič, no trafil len do brvna. Prehra znamenala pre Rakúšanov zostup do B-divízie.

„Je to fenomenálne, ako sme hrali ostatných päť zápasov v Lige národov. Do budúcnosti je to skvelý signál. Sme šťastní a hrdí na ďalší veľký úspech. Tieto zápasy predstavujú pozitívum pred MS v Katare, ale treba zostať nohami pevne na zemi.

Nesmieme vzlietnuť a dostať sa do eufórie. Do Kataru pôjdeme s veľkými ambíciami a nádejou. Budeme kráčať od zápasu k zápasu a uvidíme, čo dokážeme,“ povedal Modrič na webe Chorvátskeho futbalového zväzu

V Kodani na Parken Stadium rozhodli Dáni o svojom víťazstve už v prvom polčase. V 34. minúte strelil gól Kasper Dolberg a o päť minút neskôr sa presadil Andreas Skov Olsen.

Francúzi mali v druhom polčase niekoľko šancí, ale gól sa im streliť nepodarilo. Zverenci Didiera Deschampsa prehrali s Dánmi oba vzájomné duely, ten prvý doma v júni 1:2, no napokon sa udržali v A-divízii.

V šlágri 4. skupiny potrebovalo Belgicko na postup zdolať Holanďanov o tri góly, ale v Aréne Johana Cruyffa v Amsterdame domáci zvíťazili 1:0 a postúpili na Final four.

Jediný gól zápasu dal v 73. minúte Virgil van Dijk. Do B-divízie zostúpil Wales, ktorý vo svojom domácom zápase podľahol Poľsku 0:1.

V C-skupine už istý víťaz Turecko nečakane zakopol na Faerských ostrovoch, domáci zvíťazili 2:1. Do D-divízie zostúpila Litva.

V "slovenskej" skupine zdolal Azerbajdžan na domácej pôde Kazachstan 3:0. Hostia hrali od 35. minúty bez vylúčeného Nuralyho Alipa, domáci rozhodli o triumfe v druhom polčase.

Futbalisti Lotyšska postúpili do C-divízie Ligy národov. V nedeľnom dueli D-divízie v Andorre remizovali 1:1, ale to im stačilo na to, aby uhájili prvé miesto v tabuľke 1. skupiny.

Liga národov UEFA - 6. kolo - nedeľa:

Divízia A, 1. skupina:

Rakúsko - Chorvátsko 1:3 (1:1)

Góly: 9. Baumgartner - 6. Modrič, 69. Livaja, 73. Lovren

Dánsko - Francúzsko 2:0 (2:0)

Góly: 34. Dolberg, 39. Skov Olsen

Divízia A, 4. skupina:

Holandsko - Belgicko 1:0 (0:0)

Gól: 73. van Dijk

Wales - Poľsko 0:1 (0:0)

Gól: 58. Swiderski

Divízia C, 1. skupina:

Faerské Ostrovy - Turecko 2:1 (0:0)

Góly: 53. Davidsen, 59. Edmundsson - 89. Gurier

Luxembursko - Litva 1:0 (0:0)

Gól: 88. Rodrigues

Divízia C, 3. skupina:

Azerbajdžan - Kazachstan 3:0 (0:0)

Góly: 66. Maročkin (vlastný), 74. Ozobič

ŽK: Magomedalijev, Dadašov, Šejdajev - Alip, Orazov, 90.+1 Nuriev

ČK: 35. Alip (Kaz.)

Rozhodoval: Osmers (Nem.)

Azerbajdžan: Magomedalijev – Haghverdi, B. Husejnov, Mustafazada, Cafarqulijev (57. Bajramov) – Mahmudov, Israfilov (46. Isajev), Ozobič (88. Nuriev), Kokcu (46. Emreli) – Dadašov (46. Gurbanli), Šejdajev

Kazachstan: Šackij – Kairov, Bystrov, Maročkin, Alip, Dosmagambetov (67. Vorogovskij) – Orazov (80. Žarynbetov), Kuat, Darabajev (80. Sadybekov), Astanov (67. Ajmbetov) – Žumabek (39. Malij)

Slovensko - Bielorusko 1:1

Divízia D, 1. skupina:

Andorra - Lotyšsko 1:1 (0:0)

Góly: 88. Rosas - 50. Gutkovskis

Moldavsko - Lichtenštajnsko 2:0 (0:0)

Góly: 92. Stina, 94. Stina

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Holanďania zvládli aj posledný zápas, Chorváti si vybojovali postup na finálový turnaj