Organizoval turnaje pre talenty i legendy. Zomrel bývalý kanonier VSŽ Košice

Mužstvo VSŽ Košice, účastník II. celoštátnej ligy, ročník 1974/75. Ján Hodor - dolný rad, tretí zľava.
Mužstvo VSŽ Košice, účastník II. celoštátnej ligy, ročník 1974/75. Ján Hodor - dolný rad, tretí zľava. (Autor: Archív autora)
Vladimír Mezencev, Patrik Fotta|18. nov 2021 o 17:00

Ján Hodor zomrel vo veku 71 rokov.

KOŠICE. Vo futbalovom mužstve VSŽ Košice prežil takmer všetko, čo sa len dalo. Postupy do národnej ligy, prvenstvo v nej a nakoniec zápolenia vo vtedajšej II. celoštátnej lige. 

Jeho spoluhráčmi v oranžovo-čiernych farbách boli aj také osobnosti československého futbalu ako brankár Július Holeš, či Jozef Desiatnik a Ladislav Obert, ale i ďalší hráči, ktorí však na rozdiel od spomenutého tria neobliekali reprezentačný dres. 

Je zaujímavé, že bez ohľadu na to, či železiari hrali v divízii, Slovenskej národnej lige či celorepublikovej súťaži, bol Ján Hodor najlepším strelcom celého tímu.

Chodil aj na turnaje do Rumunska

Rodák z Medzilaboriec začal s futbalom v rodnom meste.

Neskôr prestúpil do Prakoviec a odtiaľ už viedla jeho cesta medzi ambicióznych železiarov, ktorí svoje domáce zápasy hrávali na štadióne na Bardejovskej ulici. 

Ani tento útulný futbalový stánok v meste však už dávno neexistuje, čo v Košiciach, žiaľ, nie je žiadna zvláštnosť. 

Smutné je, že o Jánovi Hodorovi už tiež budeme hovoriť iba v minulom čase. Navždy nás opustil 15. novembra vo veku 71-rokov po prehratom boji s ochorením Covid-19.

Ján Hodor po sebe zanechal aj množstvo zaujímavej a kvalitnej organizátorskej práce.

Pôsobil ako riaditeľ športového klubu Futbaloví internacionáli Košíc, za ktorých aktívne hrával až do svojej smrti.

Niekoľkokrát s ním navštívil Nadlak, centrum rumunských Slovákov, v ktorom sa narodil Štefan Jačiansky, tréner VSS Košice počas ich najslávnejších čias a zároveň víťaz ankety o najlepšieho košického trénera 20. storočia. 

Nešlo iba o zdvorilostné návštevy, vždy ich súčasťou bolo minimálne jedno futbalové stretnutie s tamojšími seniormi, alebo účasť na turnajoch.

Turnaje pre nádeje aj legendy

V Košiciach už má dlhoročnú tradíciu Memoriál Štefana Jačianskeho, medzinárodný turnaj žiakov, na ktorom sa okrem slovenských družstiev zúčastňujú aj nádeje z Maďarska, Poľska, Ukrajiny a Rumunska. 

Ďalším podujatím, ktoré sa doteraz nezaobišlo bez Jána Hodora, bol Turnaj futbalových legiend v Košiciach, ktorý má tiež prívlastok medzinárodný. 

Hoci ovládal iba slovenčinu a rusínčinu, dohovoril sa všade, či to bolo v Maďarku, Rakúsku, na Ukrajine, Poľsku...

Nielen dohovoril, ale dokázal vybaviť účasti na recipročných turnajoch.

Za rovnocenného partnera ho vždy považovali v minulosti najjagavejšie hviezdy maďarského i českého futbalu.

Aj preto sa mu v tejto organizátorskej práci tak darilo. 

Nuž, nemožno nespomenúť ani jeho záslužnú prácu pri zabezpečovaní každoročnej účasti košických internacionálov na charitatívnom podujatí v obci Rokytov pri Snine.

Tá je rodiskom Miroslava Labuna, v minulosti úspešného prvoligového futbalistu, ktorého nešťastné a vážne zranenie v majstrovskom stretnutí ho už v závere kariéry natrvalo usadilo na invalidný vozík.

Posledná rozlúčka s Jánom Hodorom bude v piatok 19. novembra o 14:30 hod. na Verejnom cintoríne v Košiciach.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Organizoval turnaje pre talenty i legendy. Zomrel bývalý kanonier VSŽ Košice