Prokurátori žiadajú odňatie slobody pre osoby obvinené z obesenia figuríny v drese Viníciusa

Vinicius Junior.
Vinicius Junior. (Autor: TASR/AP)
SITA|6. dec 2023 o 10:20

Obvinené osoby patria k tvrdému jadru fanúšikov Atlética Madrid.

MADRID. Prokuratúra v Španielsku žiada štvorročné tresty odňatia slobody pre štyri osoby obvinené z toho, že začiatkom roka obesili figurínu oblečenú v drese brazílskeho futbalistu Viníciusa Júniora z Realu Madrid na jednom z madridských mostov.

Udialo sa tak pred januárovým mestským derby medzi "bielym baletom" a Atléticom Madrid.

Pred spomenutým zápasom štvrťfinále španielskej pohárovej súťaže Copa del Rey 2022/2023, v ktorom Real triumfoval 3:1 po predĺžení, neznáme osoby zavesili na jeden z mostov v Madride figurínu tmavej farby s menom Viníciusa a nápisom "Madrid nenávidí Real", pričom figuríne uviazali okolo krku lano.

Prokurátori tiež požadujú, aby štvorica zaplatila odškodné v celkovej výške 6-tisíc eur.

Uviedli tiež, že štyri obvinené osoby patria k tvrdému jadru fanúšikov Atlética, ktoré je „ideologicky stotožnené s krajnou pravicou“.

Niektorí z nich mali už predtým záznamy na polícii za iné trestné činy.

Sudca už štyrom osobám zakázal akékoľvek pokusy komunikovať s Viníciusom Júniorom.

Vinníci tiež majú zákaz priblížiť sa na vzdialenosť jedného kilometra od štadióna a tréningových zariadení Realu Madrid a priblížiť sa do rovnakej vzdialenosti k akémukoľvek futbalovému štadiónu v čase od štyroch hodín pred do štyroch hodín po zápase španielskej La Ligy.

Vinícius Júnior je v ostatnom období pravidelne obeťou rasizmu, z hľadísk španielskych štadiónov sa často ozývajú tzv. opičie zvuky adresované zväčša jemu.

Futbalista otvorene hovorí o urážkach, ktorým pravidelne čelí. Posťažoval sa tiež na to, že nenávistné správy mu ľudia posielajú aj na sociálnych sieťach.

Hráč s výnimočnými driblérskymi schopnosťami sa tiež ocitol pod paľbou kritiky pre jeho oslavné tance po strelených góloch.

Často sa tiež stáva terčom nevyberaných zákrokov zo strany protihráčov. La Liga pred niekoľkými týždňami zvýšila počet pozorovateľov na zápasoch, v ktorých hrá predovšetkým tento Brazílčan.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»La Liga»Prokurátori žiadajú odňatie slobody pre osoby obvinené z obesenia figuríny v drese Viníciusa