Taliansky futbal prišiel o elitného útočníka. Zomrel najlepší strelec domácich MS

Taliansky futbalista Salvatore Schillaci (vľavo) v zápase proti Argentíne v semifinále MS 1990.
Taliansky futbalista Salvatore Schillaci (vľavo) v zápase proti Argentíne v semifinále MS 1990. (Autor: TASR/AP)
TASR|18. sep 2024 o 11:40

Salvatore Schillaci pomohol Talianom k zisku bronzových medailí.

RÍM. Vo veku 59 rokov zomrel bývalý taliansky futbalista Salvatore Schillaci. O úmrtí v stredu informoval jeho bývalý klub Inter Miláno.

"Toto" sa preslávil najmä na domácich MS 1990, na ktorých sa stal s 6 gólmi najlepším strelcom a pomohol Taliansku k zisku bronzových medailí.

Schillaci získal popri cene pre najlepšieho strelca aj Zlatú loptu pre najlepšieho hráča turnaja. Odštartoval ho ako striedajúci hráč proti Rakúsku a gólom na 1:0 rozhodol o víťazstve Talianska.

Presadil sa aj v zápase základnej skupiny proti Česko-Slovensku (2:0). Po veľkom úspechu na MS 1990 strelil už iba jeden reprezentačný gól a nepredstavil sa na ďalších veľkých turnajoch.

Salvatore Schillaci počas zápasu Taliansko - Rakúsko na MS vo futbale 1990.
Salvatore Schillaci počas zápasu Taliansko - Rakúsko na MS vo futbale 1990. (Autor: TASR/AP)

Koncom osemdesiatych rokov bol najlepším strelcom Serie B v drese Messiny, čím zaujal Juventus Turín. Následne mu pomohol k triumfu v Talianskom pohári a v Pohári UEFA v rokoch 1989 a 1990.

O štyri roky neskôr opäť triumfoval v európskej súťaži s Interom Miláno.

V drese Juventusu odohral 90 zápasov, v ktorých strelil 26 gólov. Vo farbách Interu nastúpil do 30 duelov (11 gólov). V národnom tíme Talianska odohral 16 zápasov. Do futbalového dôchodku odišiel v roku 1999.

Rodák z Palerma bol hospitalizovaný v miestnej nemocnici po liečbe rakoviny hrubého čreva. Nemocnica Civico v Palerme vo vyhlásení uviedla, že Schillacci zomrel v stredu ráno, v zariadení ho prijali pred 11 dňami.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Taliansky futbal prišiel o elitného útočníka. Zomrel najlepší strelec domácich MS