Talianska polícia zatýkala milánskych fanúšikov, vyšetruje ich prepojenie na mafiu

Fanúšikovia AC Milano.
Fanúšikovia AC Milano. (Autor: TASR/AP)
TASR|30. sep 2024 o 18:10

Vyšetrovanie sa začalo po vražde mocného člena zločineckého syndikátu Ndrangheta.

RÍM. Talianska polícia zatkla 19 ľudí v rámci operácie proti "ultras" futbalovým fanúšikom, z ktorých väčšina bola obvinená z prepojenia na mafiu.

Medzi zatknutými sú aj Luca Lucci a Renato Bosetti, lídri fanklubov AC a Interu Miláno. Informovala o tom agentúra AP.

Prokurátori na pondelkovej tlačovej konferencii uviedli, že medzi možné obvinenia patrí zločinecké združovanie s použitím "mafiánskych metód", vydieranie, napadnutie a ďalšie závažné trestné činy.

Vyšetrovanie sa začalo po vražde Antonia Bellocca, mocného člena zločineckého syndikátu Ndrangheta. Bellocca zavraždili začiatkom septembra počas zápasu pred milánskou boxerskou telocvičňou.

Údajne ho mal zabiť Andrea Beretta, jeden z Bosettiho predchodcov. Beretta mal vedúcu úlohu medzi ultras Interu Miláno, známom ako Curva Nord, po tom, čo bol v októbri 2022 zastrelený zločinec Vittorio Boiocchi pred jeho domom.

Belloccova vražda zvýšila podozrenie z rastúceho prepojenia medzi mafiánskymi klanmi a ultras pôsobiacimi na milánskom štadióne San Siro.

Ultras majú tendenciu byť dobre organizovaní, extrémne násilní a rasistickí. Lídri údajne zarábajú tisíce eur mesačne nelegálnou činnosťou.

Polícia tvrdí, že podozriví sa pokúsili prevziať kontrolu nad všetkými lukratívnymi obchodnými aktivitami v okolí milánskeho štadióna Giuseppe Meazzu - známeho aj ako San Siro.

Vyšetrovatelia uviedli, že niektorí z podozrivých mohli byť zapojení aj do obchodovania s drogami.

"Toto vyšetrovanie poukazuje na riziko infiltrácie organizovaného zločinu do profesionálneho a neprofesionálneho futbalu," uviedol taliansky prokurátor pre boj proti mafii Giovanni Melillo. "Musíme sa prestať tváriť, že tieto riziká nevidíme."

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Taliansko»Serie A»Talianska polícia zatýkala milánskych fanúšikov, vyšetruje ich prepojenie na mafiu