Švajčiarsko
Švajčiarsko
EURO 2024
23.06.2024, Skupina A
1 - 1
1:0
Nemecko
Nemecko

Nemci vydreli víťazstvo v skupine, rozhodol o tom striedajúci žolík

Nemecký útočník Niclas Füllkrug strelil gól v zápase proti Švajčiarsku na EURO 2024.
Fotogaléria (33)
Nemecký útočník Niclas Füllkrug strelil gól v zápase proti Švajčiarsku na EURO 2024. (Autor: TASR/AP)
TASR|23. jún 2024 o 22:55 (aktualizované 23. jún 2024 o 23:20)

Futbalisti Nemecka remizovali so Švajčiarskom v zápase skupiny A na EURO 2024, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

EURO 2024 - skupina A

Švajčiarsko - Nemecko 1:1 (1:0)

Góly: 28. Ndoye - 90.+2 Füllkrug

ŽK: Ndoye, Xhaka - Tah

Rozhodovali: Orsato - Carbone, Giallatini (všetci Tal.), 47 000 divákov.

Švajčiarsko: Sommer – Schär, Akanji, Rodriguez – Widmer, Freuler, Xhaka, Aebischer – Ndoye (65. Amdouni), Rieder (65. Vargas) – Embolo (65. Duah)

Nemecko: Neuer - Kimmich, Rüdiger, Tah (61. Schlotterbeck), Mittelstädt (61. Raum) - Andrich (65. Beier), Kroos - Musiala (76. Füllkrug), Gündogan, Wirtz (76. Sane) - Havertz

FRANKFURT. Futbalisti Nemecka potvrdili vo Frankfurte prvenstvo v A-skupine domácich ME remízou so Švajčiarskom 1:1. Napriek nerozhodnému výsledku si postup do osemfinále vybojovali aj Švajčiari z druhého miesta.

Mužstvo Murata Yakina viedlo od 28. minúty, keď sa presadil Dan Ndoye. Nemci sa dlho nevedeli presadiť cez obranu súpera.

Svoj tlak však vystupňovali a streleckú prevahu (18:3) nakoniec potvrdili v závere. Striedajúci Niclas Füllkrug sa presadili hlavou a zariadil remízu.

Domáci nastúpia v osemfinále v sobotu 29. júna o 21.00 SELČ v na Vestfálskom štadióne v Dortmunde proti druhému tímu C-skupiny.

Švajčiarov čaká v ten istý deň o tri hodiny skôr v Berlíne zápas proti tímu z druhej priečky "béčka", na ktorej ešte môžu skončiť traja účastníci tejto skupiny.

Tabuľka skupiny A na EURO 2024

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Priebeh zápasu Švajčiarsko - Nemecko na EURO 2024

I. polčas

Nemci nastúpili v identickej zostave ako vo víťazných dueloch so Škótskom a Maďarskom. Domáci boli od úvodu aktívnejší a po štvrťhodine hry sa tešili z gólu po strele Andrich spoza šestnástky k pravej žrdi.

Švajčiari však reklamovali nedovolený zákrok Musialu na Aebischera. Rozhodca Daniele Orsato si išiel situáciu pozrieť na videu a gól pre faul neplatil.

Fotogaléria zo zápasu Švajčiarsko - Nemecko na EURO 2024 (skupina A)

Švajčiari sa dlho nevedeli presadiť cez obranu súpera, ale v 28. minúte dokázali skórovať z prvej strany na bránu. Freuler našiel prihrávkou za obranu Ndoyeho, ktorý dostal loptu do siete Neuera.

Krídelník mohol krátko na to zvýšiť, no jeho krížna strela tesne minula ľavú žrď.

Nemci mohli vyrovnať v prvom polčase, Kroos našiel centrom Rüdigera, ktorý však hlavičkou minul. Mužstvo Nagelsmanna aj napriek územnej prevahe (65:35 v držaní lopty) už nedokázalo pred prestávkou ohroziť Sommera.

II. polčas

V 50. minúte sa po prihrávke Wirtza dostal do veľkej príležitosti Musiala, švajčiarsky brankár však loptu vyrazil a Gündogan z dorážky minul.

Kroos sa potom dostal k strele spoza šestnástky, ale jeho pokus išiel vedľa pravej žrde. Po hodine hry pristúpili obaja tréneri k trom zmenám.

Nemci pokračovali v aktivite a v 70. minúte opäť Wirtz našiel v šestnástke Kimmicha, ktorého strelu skvelo zablokoval Akanji.

Tlak jedného zo spolufavoritov neprinášal želaný efekt. Na druhej strane s tešil z presného zásahu Vargas, ale predtým bol v ofsajde. Potvrdiť triumf mohol Xhaka, no Neuer fantasticky zasiahol a ešte dal svojmu mužstvu šancu.

Domáci nakoniec svoj tlak vystupňovali a dočkali sa v úplnom závere. Z ľavej strany odcentroval Raum, vo vzduchu sa presadil Füllkrug a hlavičkoval presne do pravej časti brány.

Hlasy po zápase

/zdroje: AFP, DPA/

Julian Nagelsmann, tréner Nemecka: "Aspoň remízu sme si určite zaslúžili, rovnako ako prvenstvo v skupine. Predviedli sme dobrý, bojovný výkon, vytvorili sme si viacero sľubných situácií. V závere sme riskovali a dokázali sme vyrovnať."

Toni Kroos, stredopoliar Nemecka: "Som veľmi spokojný s výkonom tímu. Švajčiari majú dobrý tím, my sme sa zlepšili v druhom polčase, tlačili sme a v závere sme sa dočkali odmeny."

Granit Xhaka, kapitán Švajčiarska: "Samozrejme, inkasovaný gól v nadstavení bolí. Napriek tomu môžeme byť na seba hrdí. Hrať proti silnému domácemu tímu nie je ľahké, no snažili sme sa dostať zo seba maximum. V takom prípade môžeme tu na turnaji zdolať kohokoľvek.“

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Nemci vydreli víťazstvo v skupine, rozhodol o tom striedajúci žolík