Všetci o niečo hrajú. Regionálny futbal sa rozbieha naplno, hrať sa má všade

Najväčšími favoritmi III. ligy Východ sú Spišská Nová Ves a Prešov.
Najväčšími favoritmi III. ligy Východ sú Spišská Nová Ves a Prešov. (Autor: Viktor Zamborský)
Daniel Dedina|12. mar 2022 o 07:00

Povolené sú aj zápasy na umelej tráve.

VÝCHODNÉ SLOVENSKO. Keďže jesenná časť sa v pôvodnom termíne nemohla kvôli protipandemickým opatreniam odohrať celá, regionálne futbalové súťaže sa po skončení zimnej prestávky rozbiehajú skôr než je zvykom.

Po niekoľkých dohrávkach štartuje na východe Slovenska cez víkend odvetná časť III. ligy Východ a štvrtej ligy Sever, resp. Juh.

Bohatú porciu zápasov 16. kola by nemalo ohroziť ani počasie, ktoré v tejto časti roka ešte futbalu príliš nepraje.

Tretia liga sľubuje zaujímavý boj - pravdepodobne až do konca sezóny - o tri dôležité méty.

Zápletka č. 1 - boj o postup

Hoci odpisovať netreba momentálne tretie Lipany, väčšina prognóz sa zhoduje v tom, že boj o postup do II. ligy sa u východniarov bude týkať dvoch mužstiev - Spišskej Novej Vsi a Prešova.

Mimoriadne kompaktný tím zo Spiša predvádza spanilú jazdu. Z pätnástich zápasov trinásť vyhral a dva remizoval. Mužstvo postavené na odchovancoch disponuje skalopevnou defenzívou - zatiaľ inkasovalo len sedem gólov.

Proti ním stojí odhodlaný Prešov, tradičná futbalová bašta, ktorá sa pomaly stavia na nohy. Tatran v zime posilnili na treťoligové pomery nadštandardní hráči a jeho káder vyzerá byť na papieri najsilnejší.

Tromfy však v tejto chvíli držia v rukách Spišiaci. V ich prospech hovorí päťbodový náskok, pričom v celom doterajšom priebehu sezóny stratili len štyri. V polovici mája navyše privítajú Prešov v domácom prostredí.

Zápletka č. 2 - treťoligové miestenky

Regionálny futbal čaká po skončení prebiehajúcej sezóny zásadná reorganizácia. Tretie ligy už budú po novom len dve a prejdú pod patronát Slovenského futbalového zväzu. Z východného Slovenska v nej bude účinkovať desať tímov.

Ich menoslov bude závisieť od vývoja v II. lige, v ktorej to má z východniarov aktuálne nahnuté predovšetkým Bardejov.

Ak by Bardejovčania vypadli, zo súčasnej III. ligy Východ poputujú do spoločnej súťaže so stredoslovenskými mužstvami tímy od 2. miesta - víťaz postúpi do II. ligy - po 10. miesto.

Ak sa Bardejov a ďalšie východoslovenské tímy (Košice, Humenné, Trebišov) udržia v II. lige, do novej tretej ligy sa dostane aj jedenásty celok III. ligy Východ. Tým sú aktuálne Sobrance.

Ak vezmeme do úvahy, že dvanáste Rudňany strácajú súpera pred nimi jediný bod a trináste Raslavice dva, motivácia pre všetky tímy je obrovská.

Zápletka č. 3 - vyhnutie sa 16. miestu

Nikto nechce skončiť posledný. Platí to vo všeobecnosti a v tejto sezóne dvojnásobne. Mužstvá, ktorým sa nepodarí prebojovať do novej III. ligy, budú pokračovať v IV. lige Východ. Tá bude po novom najvyššou regionálnou súťažou.

Avšak neplatí to pre tím, ktorý skončí na poslednom 16. mieste. Keďže ten musí vypadnúť, neocitne sa v štvrtej lige - v takom prípade by totiž zotrval v hierarchicky najvyššej súťaži regiónu - ale až v piatej.

Hoci pôvodne sa zdalo, že do tejto role je odsúdený Svidník, dnes je všetko inak. Futbal vo Svidníku sa prebral z útlmu, získal hráčske posily i trénera Vladislava Palšu a po dvoch dohrávkach má namiesto nuly na konte už štyri body.

Svidníčania si určite trúfajú minimálne na Spišské Podhradie či Krompachy, to znamená tímy, ktoré už majú na dohmat.

Päť zápasov na umelej tráve

Osem zápasov v tretej lige, šestnásť vo štvrtej. Za iných okolností by pri počasí, kedy ortuť teplomera klesá v noci pod nulu, bola zrejme ohrozená väčšina z nich. Teraz je však situácia iná, keďže stretnutia sa môžu konať aj na ihriskách s umelou trávou. 

Viaceré tímy počas najbližšieho víkendu túto možnosť využijú. Pôjde o stretnutia III. ligy Východ: Poprad - Spišská Nová Ves (umelá tráva Poprad-Stráže), Rudňany - Raslavice (Spišská Nová Ves), IV. ligy Sever: Kežmarok - Gerlachov (Tatranská Lomnica) a IV. ligy Juh: Cejkov - Košická Nová Ves (Trebišov). 

„O túto možnosť požiadal aj Nižný Hrušov. Jeho zápas s Medzilaborcami sa uskutoční vo Vranove nad Topľou,“ uviedol pre Sportnet predseda športovo-technickej komisie Východoslovenského futbalového zväzu Ján Onofrej. V prípade komplikácii ich budú podľa jeho slov riešiť priebežne.

Náhradné hracie plochy v podobe ihrísk s umelou trávou môžu mužstvá využívať do 30. apríla. Neplatí to napríklad pre spomínaný Vranov, ktorý má umelú trávu na hlavnom štadióne.

Riešili už aj kontumáciu

Hoci veľa súťažných zápasov sa v tomto kalendárnom roku zatiaľ neodohralo, ŠTK VsFZ už musela v tretej lige riešiť aj jednu kontumáciu. Šlo o dohrávku 15. kola Svidník - Raslavice, na ktorú hostia v predposledný februárový deň do dejiska v Humennom nepricestovali. Zápas bol skontumovaný 3:0 v prospech Svidníka.

„Raslavice nám v piatok poslali oznámenie, že majú štyroch pozitívnych na covid-19. Z nich však dvaja ešte neboli hráčmi Raslavíc a ďalší bol tréner. Z hráčov, ktorí mohli zasiahnuť do zápasu bol pozitívny len jeden. Raslavice navyše majú aj béčko. Nebolo to seriózne z ich strany,“ doplnil Onofrej, ktorý vo funkcii nahradil svojho dlhoročného predchodcu Štefana Olšavského.

Program III. ligy Východ

Program IV. ligy Sever

Program IV. ligy Juh

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
Futbalový klub Spišská Nová VesFutbalový klub Spišská Nová VesFutbalový klub Spišská Nová Ves
15
13
2
0
46:7
41
V
V
V
V
R
2
1. FC TATRAN Prešov1. FC TATRAN Prešov1. FC TATRAN Prešov
15
12
0
3
53:14
36
V
V
V
V
V
3
ŠK Odeva LipanyŠK Odeva LipanyŠK Odeva Lipany
15
9
5
1
49:14
32
V
V
V
V
P
4
Slávia TU KošiceSlávia TU KošiceSlávia TU Košice
15
8
5
2
39:13
29
V
V
P
V
R
5
MŠK Tesla StropkovMŠK Tesla StropkovMŠK Tesla Stropkov
15
9
2
4
29:12
29
P
P
V
P
V
6
MFK SninaMFK SninaMFK Snina
15
9
1
5
32:19
28
V
P
V
P
V
7
MFK Vranov nad TopľouMFK Vranov nad TopľouMFK Vranov nad Topľou
15
8
2
5
35:22
26
V
V
P
P
P
8
FK PopradFK PopradFK Poprad
15
7
3
5
25:19
24
V
R
V
P
P
9
MFK Slovan GiraltovceMFK Slovan GiraltovceMFK Slovan Giraltovce
15
6
2
7
18:25
20
V
P
P
P
P
10
TJ Mladosť KalšaTJ Mladosť KalšaTJ Mladosť Kalša
15
5
3
7
28:40
18
P
R
P
V
V
11
Futbalový klub Sobrance -SobraneckoFutbalový klub Sobrance -SobraneckoFutbalový klub Sobrance -Sobranecko
15
4
2
9
16:26
14
R
P
P
V
V
12
OŠK RudňanyOŠK RudňanyOŠK Rudňany
15
4
1
10
26:43
13
P
V
P
V
P
13
OFK - SIM RaslaviceOFK - SIM RaslaviceOFK - SIM Raslavice
15
3
3
9
15:33
12
R
P
P
P
V
14
FK POKROK SEZ KrompachyFK POKROK SEZ KrompachyFK POKROK SEZ Krompachy
15
2
1
12
13:48
7
P
P
P
V
P
15
1.FK Svidník1.FK Svidník1.FK Svidník
15
2
1
12
11:60
7
V
R
V
P
P
16
MŠK Spišské PodhradieMŠK Spišské PodhradieMŠK Spišské Podhradie
15
1
3
11
5:45
6
R
P
P
P
P
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Všetci o niečo hrajú. Regionálny futbal sa rozbieha naplno, hrať sa má všade