Tarkovič sa vracia na lavičku reprezentácie, nebude však trénovať Slovensko

Tréner Štefan Tarkovič.
Tréner Štefan Tarkovič. (Autor: TASR - Jaroslav Novák)
Michal Šášky|24. apr 2023 o 15:20

Vybrali ho spomedzi 30 potenciálnych kandidátov.

BRATISLAVA. Štefan Tarkovič sa stal novým trénerom kirgizskej futbalovej reprezentácie. Informoval o tom miestny zväz.

Päťdesiatročný odborník sedel na lavičke Slovenska od októbra 2020 do uplynulého leta. V 22 zápasoch mal bilanciu 8 výhier, 7 remíz a 7 prehier.

V úvode pôsobenia dostal Slovensko na EURO 2020, no nevyšla mu kvalifikácia na MS v Katare ani pôsobenie v Lige národov.

Predtým bol pri reprezentácii asistentom Jána Kozáka st. (júl 2013 - október 2018), po jeho konci viedol jeden zápas ako hlavný tréner a následne bol technickým riaditeľom na Slovenskom futbalovom zväze.

Na poste trénera reprezentácie vystriedal v jeseni 2020 Pavla Hapala, v lete 2022 ho zase nahradil Talian Francesco Calzona.

V minulosti bol krátko hlavným trénerom Košíc, Tatrana Prešov a Žiliny.

Doterajším trénerom kirgizského tímu bol Rus Alexander Krestinin, ktorý z postu rezignoval. Naposledy sa tešili z víťazstva v júni minulého roku, odvtedy ťahajú štvorzápasovú sériu bez triumfu.

Kirgizská futbalová únia vybrala 30 potenciálnych nástupcov, päť z nich sa dostalo do užšieho výberu. Ako nový výber z nich vzišiel Tarkovič.

Vybrala ho špeciálna päťčlenná komisia. Komisári zohľadnili najmä to, že Slovák vlastní UEFA-PRO-licenciu a má skúsenosti s trénovaním reprezentácie.

Kirgizsko sa v aktuálnom svetovom rebríčku krajín FIFA nachádza na 96. mieste, Slovensko figuruje na 51. priečke.

Futbalový výber Kirgizska sa ešte nikdy neprebojoval na majstrovstvá sveta, na kontinentálnom šampionáte si zahral v roku 2019 a skončil pätnásty spomedzi 24 účastníkov. V januári 2024 si na Ázijskom pohári zahrá opäť.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Tarkovič sa vracia na lavičku reprezentácie, nebude však trénovať Slovensko