Fanúšikovia Sparty zúrili. Museli stráviť dve vypadnutia a chabé ospravedlnenie

Lukáš Haraslín (vľavo) a hráč FC Kodaň Rasmus Falk v zápase 3. predkola Ligy majstrov.
Lukáš Haraslín (vľavo) a hráč FC Kodaň Rasmus Falk v zápase 3. predkola Ligy majstrov. (Autor: TASR/AP)
Michal Šášky|16. aug 2023 o 11:40

Koniec v Lige majstrov mnohí nevideli.

PRAHA, BRATISLAVA. Jeden zo slovenských reprezentantov musel z kvalifikácie Ligy majstrov zákonite vypadnúť. Sparta Praha vyzvala FC Kodaň.

V českom tíme je lídrom krídelník Lukáš Haraslín, oporou dánskeho šampióna zase stopér Denis Vavro.

Úspešnejší bol druhý menovaný, Kodaň po dvoch remízach (0:0 v Dánsku a 3:3pp v Prahe) postúpila po penaltovom rozstrele.

Slovenský obranca tak naplnil povesť kata reprezentačných kolegov. Vlani totiž v play-off Ligy majstrov pomohol vyradiť turecký Trabzonspor s Marekom Hamšíkom.

Šialené predĺženie

Napínavý priebeh sa naplno rozbehol až po riadnej hracej dobe dvojzápasu. V Dánsku diváci gól nevideli, na Letnej svietil po 90 minútach nerozhodný stav 1:1.

A to sa hostia z Kodane dostali do vedenia už v 15. sekunde zápasu. Sparta prvý raz vyrovnala v 54. minúte, no gól Ladislava Krejčího neuznali pre údajný faul.

Brankár Grabara z Kodane popritom vychytal ďalšie strely Krejčího či Haraslína, prežil veľké šance Sadílka, Kuchtu a dva góly mal na kopačke Olatunji. Až desať minút pred koncom konečne skóroval Birmančevič.

Kým za 180 minút padli dva presné zásahy, v neuveriteľnom polhodinovom predĺžení videli diváci na tribúnach až štyri góly. Všetky dali striedajúci hráči.

VIDEO: Zostrih zo zápasu Sparta Praha - FC Kodaň (3:3, 2:4 p.k.)

Najprv 104. minúta, priamy kop Sparty. Zodpovednosť na seba vzal Qazim Laci a parádnym spôsobom poslal domácich do vedenia. Nevydržalo však ani do prestávky, vzápätí vyrovnal Claesson.

Hoci v 107. minúte Olatunji dorazil odrazenú loptu do siete, o päť minút opäť Claesson po štandardke upravil stav na nerozhodný.

Penaltovú lotériu zvládli lepšie Dáni. Kapitán Krejčí napálil hneď v prvej sérii do brvna a bolo jasné, čo mu prebleslo hlavou. „Sprosté slovo. To mi asi napadlo ako jediné,“ povedal novinárom.

Kodančania boli stopercentní, z hráčov Sparty ešte zlyhal aj Sörensen. Rozhodujúcu premenil 17-ročný Roony Barghji, v Česku si dovolil panenkovský spôsob.

„Všetci sme sklamaní. Všetci cítime, že sme si zaslúžili vyhrať. Boli sme vo všetkom lepší než Kodaň. Mali sme mentalitu, vášeň,“ hneval sa po zápase Laci, autor krásneho gólu.

„Ukázali sme našu silu, tímovosť. Dokázali sme zápas vyrovnať, potom dokonca dvakrát viesť. Bohužiaľ, nedokázali sme ubrániť štandardné situácie,“ zhodnotil kapitán Krejčí.

Haraslín hľadal slová

Vavro ani Haraslín už predĺženie neabsolvovali. Obranca Kodane hral do 55. minúty, útočník Sparty skončil v 72. minúte.

Sklamaný Haraslín len ťažko hľadal slová. „Sme smutní. Ale zároveň si myslím, že sme predviedli veľmi, veľmi dobrý výkon. Bohužiaľ, chýbalo nám trošku šťastíčka,“ vravel.

Mrzela ho aj jeho veľká šanca v prvom polčase. „Možno som mohol nahrávať, ale som útočník a bol som v šestnástke, tak som to vzal na seba. Netrafil som, čo ma mrzí, ale predovšetkým som smutný z výsledku,“ vravel novinárom po zápase, cituje ho iSport.cz.

Haraslín patril medzi najlepších. V známkovaní redaktorov spomínaného portálu dostal 7 z 10, rovnako ako štyria jeho spoluhráči. Len Fín Kaan Kairinen si vyslúžil osmičku.

„(Haraslín) Je pre nás veľmi dôležitý. Dnes mal nejaké strely na bránu, ktoré sa mohli skončiť gólom. Ale vo výsledku sa naňho nemôžem sťažovať. Som rád, že ho máme v tíme,“ vravel tréner Sparty Brian Priske.

„Zlepšil sa aj v defenzíve a naopak, vieme o jeho kvalitách v útoku. Som s ním spokojný, je to dobrý chlapec. Dnes ale nemal v niektorých aspektoch toľko šťastia,“ uznal kouč.

Čakanie sa predĺžilo

Spartu čaká, rovnako ako bratislavský Slovan, boj v play-off Európskej ligy UEFA. V skupine Ligy majstrov hrala naposledy pred 18 rokmi.

„Máte nejaké životné ciele, ktoré chcete za kariéru stihnúť, takže sklamanie je veľké. Bohvie, kedy sa nám to znovu pošťastí,“ smútil kapitán Krejčí po vypadnutí.

Súperom českého majstra bude horší tím z dvojice AEK Atény (Grécko) a Dinamo Záhreb (Chorvátsko).

Aténčania vyhrali na ihrisku súpera 2:1. Odvetný zápas pre vyčíňanie fanúšikov a smrť jedného z nich presunul na sobotu.

Súperom Kodane v boji o skupinovú fázu Ligy majstrov bude poľský majster Raków Čenstochová.

Dvojité vypadnutie

Vraví sa, že zápas v televízii si nikdy nevychutnáte tak ako naživo na tribúnach. Dvojnásobne to platí pre predplatiteľov českej O2 TV, ktorá zápas vysielala.

V druhej časti predĺženia sa totiž značnej časti zjavila na obrazovke hláška: „Server Error“ a obraz zmizol.

Aj keď sa na začiatku penált opäť na chvíľu objavil, rýchlo bolo po nádejach. „Chyba serveru. Niečo sa pokazilo. Skúste to za pár minút znovu.“

Diváci nevideli vyvrcholenie predĺženia ani jedenástky. Prevádzkovateľ služieb reagoval iba krátkym vyhlásením na sociálnej sieti.

Na televíznu stanicu sa na sociálnych sieťach strhla lavína negatívnych komentárov. Pridali sa k nim aj známe osobnosti či bývalí reprezentanti Martin Jiránek či David Limberský.

„O2 TV Sport, klobúk dole. Spadlo vám to, asi vietor,“ vtipkoval na Instagrame Limberský, ikona Viktorie Plzeň.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Fanúšikovia Sparty zúrili. Museli stráviť dve vypadnutia a chabé ospravedlnenie