Napätie medzi FC Barcelona a Realom Madrid. Laporta: Vzťahy sú zničené

Prezident FC Barcelona Joan Laporta.
Prezident FC Barcelona Joan Laporta. (Autor: TASR/AP)
SITA|18. apr 2023 o 17:42

V ostatnom období si kluby "vymenili" niekoľko priamych vzájomných útokov.

MADRID. Dni zdravej rivality medzi španielskymi futbalovými veľkoklubmi Real Madrid a FC Barcelona sa skončili.

Veľké značky mali kedysi srdečný vzťah, ten však nabral iný smer po vypuknutí kauzy Negreira.

Ide o platby spoločnosti niekdajšieho rozhodcu a viceprezidenta rozhodcovskej komisie tamojšej futbalovej federácie.

Katalánci mali v rokoch 2001 až 2018 zaplatiť sumu 7,3 milióna eur spoločnosti Josého Maríu Enríqueza Negreiru za vypracovanie posudkov o rozhodcoch, čo je vraj bežná prax.

Prezident Barcelony obviňuje Real

Teraz však ani jeden z klubov neskrýva, že vzťah medzi nimi je napätý. V ostatnom období si kluby "vymenili" niekoľko priamych vzájomných útokov.

"Predchádzajúce vzťahy sú zničené. Mali sme harmonický inštitucionálny vzťah so všetkými klubmi vrátane Realu Madridu.

'El Clásico' bolo najväčším predstavením na svete a vždy tam bola intenzívna rivalita. Teraz však bol tento vzťah poškodený práve kvôli Realu," myslí si prezident barcelonského tímu Joan Laporta.

Prokuratúra už skúma možnú korupciu zo strany FC Barcelona, tiež možné podvodné riadenie a falšovanie obchodnej dokumentácie.

Situáciou sa zaoberá aj Európska futbalová únia (UEFA). Klub vytrvalo tvrdí, že uvedenými platbami si nekupoval náklonnosť rozhodcov.

Laporta dokonca v pondelok, že zo strany Realu je podobné obviňovanie cynické. "Každý vie, že Real Madrid je klub, ktorý historicky najviac uprednostňovaný chybami rozhodcov.

A stále to trvá. Je to klub, ktorý je známy tým, že je klubom režimu, pretože je blízko k tým, ktorí sú pri moci politicky, ekonomicky a športovo," uviedol v pondelok prezident "blaugranas", podľa ktorého boli dlhých sedem dekád napojení funkcionári v komisii rozhodcov úzko spojení s Realom.

Postoj k Superlige sa nemení

"Dlhých 70 rokov mali na starosti spravodlivosť na ihrisku tí, ktorí boli niekdajšími členmi, hráčmi či funkcionármi Realu Madrid," poznamenal.

FC Barcelona a Real Madrid mali medzi sebou zdravý vzťah a nepísané pravidlo, že sa neuchýlia k agresii, nebudú si "kradnúť" hráčov z mládežníckych akadémií a spoločne budú postupovať v záležitostiach voči Španielskej futbalovej federácii (RFEF) aj vedeniu La Ligy.

Boli tiež partnermi v projekte vzniku európskej Superligy.

Podľa Laportu je väčšina z toho minulosťou, no spolupráca týkajúca sa Superligy sa nezmenila: "FC Barcelona nie je súčasťou projektu pre to, že sú tam iné kluby.

Sme tam, pretože ho považujeme za dôležitý pre udržateľnosť futbalu v Európe." Dodal tiež, že prezident Realu Florentino Pérez mal počkať dlhší čas, kým sa rozhodol súdne napadnúť konanie rivala.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»La Liga»Napätie medzi FC Barcelona a Realom Madrid. Laporta: Vzťahy sú zničené