Príbeh futbalovej senzácie. Z obáv pred krachom až k víťazstvu nad Barcelonou

Radosť futbalistov Girony po historickom víťazstve nad FC Barcelona.
Radosť futbalistov Girony po historickom víťazstve nad FC Barcelona. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|11. dec 2023 o 15:45

Girona je nečakaným lídrom La Ligy.

BRATISLAVA. Manchester City, FC Liverpool, Bayern Mníchov, Real Madrid, Barcelona alebo Paríž St. Germain?

Zrejme niekoho z tejto zostavy by pred začiatkom sezóny tipovali experti aj fanúšikovia na klub, ktorý bude mať v piatich najlepších futbalových ligách sveta v polovici decembra najviac víťazstiev. 

Realita je však taká, že aktuálny líder v tomto výbere chýba. Svetových gigantov v tomto smere predstihol klub, ktorý ešte pred osemnástimi mesiacmi ani len nehral najvyššiu súťaž.

Girona FC je najväčšou senzáciou aktuálnej sezóny. Neprestáva prekvapovať a v nedeľu dosiahla víťazstvo, aké sa jej nikdy predtým nepodarilo. 

Po prvý raz v súťažnom zápase ovládla katalánske derby, keď omnoho slávnejšiu Barcelonu zdolala na Olympijskom štadióne 4:2.

Vďaka tomu sa opäť posunula na čelo La Ligy. Zo šestnástich zápasov nevyhrala iba tri a 13. triumfom vyrovnala svoj zápis z celého minulého ročníka.

"Zapísali sme sa do histórie. Je to zápas, ktorý si budeme dlho pamätať. Som veľmi šťastný. Prinútili sme Barcu bežať dozadu. Ak dokážeme takto hrať proti týmto hráčom, tak to dokážeme proti komukoľvek.

Vstupujeme tým do inej dimenzie," cituje španielsky denník Marca trénera Girony Miguela Ángela Sáncheza Muňoza, známeho ako Míchel.

Lietadlo, ktoré nikto nemôže zastaviť

Po zápase mal dobrú náladu, vtipkoval: "Sme zachránení, máme 41 bodov." Práve toľko totiž bolo v minulej sezóne potrebné na udržanie sa v La Lige.

Do sezóny vstupovala Girona skromne. Prekonať desiate miesto z ročníka 2022/2023 bola veľká výzva, ale priorita bola vyhnúť sa záchranárskym prácam.

Dnes na boj o záchranu nikto nemyslí, obzvlášť po výhre nad Barcelonou.

"Trpel som a zároveň som si to užíval. Som šťastný za fanúšikov, pre ktorých hráme. Tvoríme históriu a chceme pokračovať v prekonávaní bariér," povedal po súboji s Barcelonou 48-ročný Míchel.

Jedným z hrdinom zápasu bol Uruguajčan Christian Stuani. 

V ročníku 2018/2019 bol s devätnástimi gólmi piaty najlepší strelec La Ligy, napriek tomu Gironu nezachránil medzi elitou.

Rozhodol sa však, že klub neopustí a po ďalších troch gólovo bohatých sezónach (29, 10 a 22 gólov, pozn.) mohol oslavovať opätovný postup.

VIDEO: Zostrih zápasu FC Barcelona - Girona FC

Proti Barcelone prišiel na ihrisko až v 73. minúte. Už o sedem minút neskôr asistoval pri víťaznom góle Valeryho a v nadstavenom čase gólom na 4:2 zhasol aj poslednú iskru barcelonskej nádeje. 

"Tento tím Girony je lietadlo, ktoré nikto nemôže zastaviť. Začína sa podobať ašpirantovi na titul," píše denník Marca.

Zlom prišiel pred šiestimi rokmi

Futbalovým fanúšikom pripomína Girona anglický Leicester City, ktorý v roku 2016 senzačne vyhral Premier League. Na druhej strane, mnohí tvrdia, že príbeh katalánskeho klubu je iný ako rozprávka Leicesteru. Prečo?

Zásadný rozdiel je, že Girona má za sebou silného vlastníka.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»La Liga»Príbeh futbalovej senzácie. Z obáv pred krachom až k víťazstvu nad Barcelonou