Rozhodcovia chodili do krčmy, lebo tam bol internet. Systém ISSF má desať rokov

Ján Letko.
Ján Letko. (Autor: Archív J.L.)
Titanilla Bőd|2. nov 2022 o 15:05

Digitalizácia slovenského futbalu priniesla niekoľko výnimočných vecí.

Na začiatku projektu boli mnohí skeptickí, dnes si fungovanie slovenského futbalu bez neho nevie nikto predstaviť.

Systém ISSF má v tomto roku okrúhle, desiate výročie. Bez neho by neexistoval kompletný výsledkový servis 400 súťaží a množstvo administratívnych úkonov by bolo oveľa zložitejších.

O vzniku systému ISSF a zaujímavostiach v súvislosti s digitalizáciou slovenského futbalu hovoril pre Sportnet JÁN LETKO, vedúci oddelenia IT Slovenského futbalového zväzu.

Ako vznikol systém ISSF?

Veľmi spontánne. Podobný systém som v mikroverzii vytvoril v klube Dukla Banská Bystrica. Ponúkol som toto riešenie vtedy ešte „budúcemu“ prezidentovi SFZ Jánovi Kováčikovi ako víziu digitalizácie kompletnej agendy slovenského futbalu pre kluby a zväzy.

Bolo treba nájsť zdroje na projekt, keďže SFZ prebral už prezident Kováčik v zlej finančnej kondícii. Neskutočne pomohol Jozef Kliment, v tom čase generálny sekretár zväzu, ktorý začiatkom roka 2011 prišiel z UEFA späť domov pomôcť zmeniť slovenský futbal. Podarilo sa mu na digitalizáciu a ISSF vybaviť investíciu vo výške približne 200 000 dolárov od UEFA.

V čom je systém ISSF výnimočný?

V roku 2012 bol výnimočný v tom, že to bolo technologicky veľmi odvážne riešenie postavené výhradne na prístupe cez www prehliadač.

V tom čase nebolo úplne jednoduché, že naozaj splnil to, čo sľúbil, teda že funkcionári klubov a zväzov „len preložia ruky z papiera na klávesnicu“, pracnosť bude rovnaká a dostanú navyše okamžité štatistiky a prehľady.

Ale štyri veci boli naozaj v tom čase absolútne výnimočné.

Ktoré konkrétne?

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Rozhodcovia chodili do krčmy, lebo tam bol internet. Systém ISSF má desať rokov