Vráti sa Fortuna liga do Nitry? Klub bez štadióna rieši, ako sa zachráni

Futbalisti ŠKF Sereď.
Futbalisti ŠKF Sereď. (Autor: TASR - Lukáš Grinaj)
Michal Šášky|5. máj 2022 o 06:00

Sereď má problém získať licenciu.

BRATISLAVA. Fúzia dvoch futbalových klubov a vytvorenie jednej silnej a stabilnej značky. Táto cesta nie je na Slovensku výnimočný jav.

Pred tromi rokmi postúpil do najvyššej súťaže klub FK Pohronie, ktorý vytvorili tímy zo Žiaru nad Hronom a Dolnej Ždane. V roku 2016 sa pod značkou FC ViOn spojili Zlaté Moravce s Vrábľami.

Zhodou okolností skončil v tejto sezóne prvý menovaný klub posledný, druhý musí hrať baráž o udržanie sa medzi elitou.

Vo Fortuna lige sa teraz schyľuje k ďalšej fúzii.

Čo sa v téme dozviete:

  • Riešili novú fúziu na Únii ligových klubov (ÚLK)?
  • Aká je pravda o výnimke pre ŠKF Sereď?
  • Nakoľko reálne vyzerá udelenie licencie pre FK Senica?

Dvom klubom hrozí koniec

Koncom apríla v bratislavskom sídle Slovenského futbalového zväzu (SFZ) dvakrát zasadal Prvostupňový orgán licenčného konania (POLK), ktorý posudzoval udelenie licencie jednotlivým klubom pre nasledujúci ročník.

Dvaja účastníci Fortuna ligy licenciu nedostali. 

Zadlžený klub zo Senice nesplnil "minimálne požiadavky infraštruktúrnych a finančných licenčných kritérií", ten zo Serede nedostal licenciu "pre nesplnenie minimálnych požiadaviek infraštruktúrnych a personálno-administratívnych licenčných kritérií."

Oba kluby majú právo podať proti rozhodnutiu POLK odvolanie Odvolaciemu orgánu licenčného konania (OOLK). Čas majú maximálne do pondelka 16. mája.

Ak sa neodvolajú alebo im OOLK predsa len neudelí licenciu, kluby nebudú môcť pokračovať v profesionálnych súťažiach. Budú môcť hrať len tretiu ligu.

Podobnú situáciu zažili pred rokom v Nitre. Klub nedodal zmluvu o používaní futbalového štadióna a nemal uhradených viacero splátok. Navyše sa odvolal až po uvedenom termíne.

Sereď a Nitra? Logické spojenie

Seredčania pôsobia v najvyššej súťaži od sezóny 2018/19, o rok dlhšie ako klub z Pohronia. Dvakrát skončili na 10. mieste, dvakrát hrali skupinu o titul.

V aktuálnej sezóne sú na piatej priečke, čo by bolo pre klub historické umiestnenie. V premiérovom ročníku skončili na šiestej. S určitosťou si zahrajú baráž o miestenku v európskych pohároch.

Napriek tomu môžu skončiť. Ako Nitra. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Vráti sa Fortuna liga do Nitry? Klub bez štadióna rieši, ako sa zachráni