Calzona ich na EURO neberie. Kam sa podeli Valjent, Mak, Čavrič a ďalší

Na snímke postupová radosť Slovenska na ME 2024, zľava Milan Škriniar, Róbert Mak a tréner Slovenska Francesco Calzona.
Na snímke postupová radosť Slovenska na ME 2024, zľava Milan Škriniar, Róbert Mak a tréner Slovenska Francesco Calzona. (Autor: TASR)
Martin Kozinka|28. máj 2024 o 14:55

Ktorí hráči chýbajú v širšej nominácii na ME vo futbale 2024 a prečo.

BRATISLAVA. Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona zavolal 32 hráčov na prípravný kemp v Rakúsku pred blížiacimi sa majstrovstvami Európy.

Na EURO 2024 však môže vziať len 26 mien. Definitívnu nomináciu oznámi 7. júna.

Očakáva sa, že zo širšej zostavy vypadne jeden brankár, dvaja obrancovia, dvaja stredopoliari a jeden hrotový útočník.

Niekoľko mien, ktoré vo výbere talianskeho trénera chýbajú, vyvolávajú už dlhodobo polemiku. Koho Calzona neberie na turnaj a prečo?

Maká osem hodín denne, nestačí to

„Veď to už aj slepý musí vidieť, že najlepšia stopérska dvojica je Škriniar–Valjent,” napísal pred štyrmi rokmi zástupca slovenského obrancu Andrej Augustín z AA Sports Managment.

Opisoval ho ako absolútneho profesionála, pohodového chlapca a najmä ako výborného hráča a makača, ktorý v tréningovom centre Malorky strávi osem hodín denne.

Jeho klient je dodnes v klube ospevovaný, ale v reprezentácii nehráva.

Valjent nedostával minúty v najcennejšom drese ani pod Štefanom Tarkovičom. Pokračuje to aj počas éry Francesca Calzonu.

Martin Valjent v drese Slovenska.
Martin Valjent v drese Slovenska. (Autor: TASR - Michal Svítok)

Patrí k desiatim najhodnotnejším slovenským futbalistom v súčasnosti na trhu. Po Škriniarovi a Hanckovi je tretí obranca, čo sa týka cenovky.

No aj tak sa nezmestil do širšieho výberu nominácie s desiatimi obrancami. Dokonca ani medzi dvojicu stopérskych náhradníkov.

Pod Tarkovičom sa vytratil

Valjent debutoval v reprezentačnom drese pod vedením Jána Kozáka staršieho v júni 2018 v prípravnom zápase proti Maroku. Vtedy nahradil Tomáša Hubočana na kraji obrannej štvorice.

Pozíciu krajného beka zastával dlhé roky, nakoniec sa ukázalo, že viac mu vyhovuje stopérsky post.

Do reprezentácie sa vrátil až o rok neskôr pod vedením Pavla Hapala. Ten mu začal dôverovať a dával mu príležitosti na pozícii stopéra vedľa Denisa Vavra.

Na lavičku ale neskôr zasadol Štefan Tarkovič a Valjentove meno sa z tímu vytratilo.

Väčšiu šancu dostal až pod taktovkou Samuela Slováka po zranení Milana Škriniara v júni 2022, pri dvoch prehrách s Kazachstanom. 

Odvtedy sa ale Valjent v národnom drese neukázal. Pod súčasným šéfom slovenskej lavičky Francescom Calzonom ešte nehral.

Chválil jeho prístup

Chýbal aj v poslednej súťažnej nominácii, teda v novembrových zápasoch v kvalifikácii o EURO proti Islandu a Bosne a Hercegovine.

Calzona vtedy zdôvodnil jeho absenciu zranením: „Po minulej sezóne mal dosť vážne zranenie, musel podstúpiť operáciu. Dohodli sme sa, že v tomto momente bude lepšie, keď zostane na Malorke.”

Martin Valjent v drese Mallorcy.
Martin Valjent v drese Mallorcy. (Autor: REUTERS)

Už po niekoľkých dňoch však Valjent nastúpil v najbližšom dôležitom zápase proti Atléticu Madrid. Odohral dokonca celé stretnutie.

„Netreba za tým hľadať nič iné. Martin sa správal v reprezentácii vždy veľmi dobre. Stále som o ňom presvedčený, že je výborný hráč. Správaním a prístupom v reprezentácii odovzdal vždy maximum,“ upokojoval situáciu Calzona v novembri minulého roka. 

Doposiaľ nie je oficiálne známe, kde nastal problém. V klube je tretím najvyužívanejším hráčom v poli, a to aj pre menšie zranenia, ktoré v tejto sezóne pretrpel. 

Pritom prostredie reprezentácie Valjentovi vyhovuje.

Veľmi dobre sa pozná s kľúčovými hráčmi, ktorí sú jeho ročník narodenia. Ovláda taliansky jazyk a je dobrým priateľom Pavla Farkaša, pravej ruky Calzonu v reprezetnácii.

Jeho neúčasť na EURO 2024 sa vzhľadom na to, že nedostal žiadnu šancu v kvalifikácii, dala očakávať.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Calzona ich na EURO neberie. Kam sa podeli Valjent, Mak, Čavrič a ďalší