Famózny Slovák bol životná poistka. Weissovi oznámil koniec, ale zaskočil formou

Marek Mintál v drese Norimbergu v roku 2004.
Marek Mintál v drese Norimbergu v roku 2004. (Autor: archív SME - Pavol Majer)
Pavol Spál|5. sep 2023 o 09:30

Na Tehelnom poli hrali proti Ronaldovi. Aký mali osud?

BRATISLAVA. Fenomenálny Cristiano Ronaldo si na sklonku kariéry opäť zahrá na Slovensku, v rámci kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2024. Zápas sa uskutoční v piatok na Tehelnom poli.

Jeden z najlepších hráčov v dejinách sa predstavil na Slovensku prvýkrát presne pred dvadsiatimi rokmi, v zápase kvalifikácie ME do 21 rokov. Málokto vtedy o ňom vedel, mal iba osemnásť. Na bratislavských Pasienkoch bolo vtedy 1662 divákov. 

O dva roky neskôr prišiel do Bratislavy už ako svetová hviezda. 

Bolo to jedinýkrát, čo si Ronaldo v drese reprezentačného áčka zahral na Slovensku. Šlo o kvalifikáciu o postup na majstrovstvá sveta 2006. 

Zápas na starom štadióne na Tehelnom poli sledovalo 28-tisíc ľudí. Bolo vypredané. Slovákov viedol Dušan Galis, na druhej strane stál Luiz Felipe Scolari. Slávny tréner a majster sveta bol s remízou 1:1 spokojný. Bol to vyrovnaný zápas. 

V drese Slovenska sa vtedy predstavilo štrnásť hráčov. Ako sa následne vyvíjala ich kariéra. Čo dnes robia? 

Jeden z nich vyštudoval právo, je majiteľ a výkonný riaditeľ firmy, ďalší predával karbónové chrániče so špeciálnym dizajnom. Iný zaskočil spôsobom, ktorým sa rozlúčil s reprezentáciou. Ďalší mohol zomrieť, diagnostikovali mu pľúcnu embóliu, pomohol mu aj hadí jed. 

Aj toto sa dozviete v článku

  • Ako sa vyvíja ich kariéra?
  • Čo robia dnes?
  • Ktorý z nich vyštudoval právo?
  • Kto je majiteľ a výkonný riaditeľ firmy?
  • Kto predával karbónové chrániče so špeciálnym dizajnom?
  • Kto zaskočil spôsobom, ako sa rozlúčil s národným tímom.
  • Kto mohol zomrieť, diagnostikovali mu pľúcnu embóliu?

Kamil Čontofalský (45)

Brankár. V tom čase bol oporou Zenitu Petrohrad, kde pôsobil sedem sezón. Získal tam šesť veľkých trofejí. Je majstrom Ruska (2007).

Je jediný Slovák, ktorý vyhral pohár UEFA, aj keď vo finále bol na lavičke náhradníkov. V tom istom roku 2008 získal aj európsky Superpohár. 

V roku 2009 prestúpil do AEL Limassol, grécku ligu si vyskúšal v A.E Larissa. Tri roky hrával v pražskej Slavii (2011 - 2014). V závere kariéry pôsobil v Amerike. 

Za národný tím odohral 34 zápasov. Od roku 2018 je tréner brankárov. V Sparte Praha momentálne koučuje mládež. Hráva golf a robí spolukomentátora v televízii. Žije dlhodobo v Prahe. 

Marek Mintál (45)

Stredopoliar. Volali ho Fantóm. V tom čase pôsobil v Norimbergu (2003 – 2011), kde sa stal legendou. V roku 2005 prekvapil futbalový svet, keď bol s 24 gólmi najlepším strelcom nemeckej Bundesligy. 

Nikdy predtým ani potom sa slovenský futbalista nestal najlepším kanonierom v jednej z najlepších líg sveta. V boji o Zlatú kopačku skončil na famóznom treťom mieste.

Kanón, čo bola cena pre najlepšieho strelca, zobral do ruky a zo štadióna šiel pešo domov. „Asi najkrajší kilometer v živote,“ opisoval. 

Slávny Liverpool FC zaňho ponúkol 7,5 milióna eur, ale šéfstvo Norimbergu chcelo desať. 

Následne zažil aj ťažké obdobie. V priebehu piatich mesiacov si dvakrát zlomil nohu, do roka ho trikrát operovali. 

V roku 2007 prišlo zadosťučinenie, vyhral Nemecký pohár. 

V máji 2009 náhle skončil v reprezentácii, vtedajšieho trénera Vladimíra Weiss zaskočil. Formou a spôsobom ako to oznámil.

„Napísal som trénerovi

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Famózny Slovák bol životná poistka. Weissovi oznámil koniec, ale zaskočil formou