Mladí Slováci mali spoznať mená súperov, FIFA však odložila slávnostný žreb

Slovenská futbalová reprezentácia do 20 rokov.
Slovenská futbalová reprezentácia do 20 rokov. (Autor: SFZ)
SITA|27. mar 2023 o 16:18

MS vo futbale do 20 rokov by sa mali konať od 20. mája.

ŽENEVA. Slovenskí futbaloví reprezentanti do 20 rokov sa už v piatok mali dozvedieť mená súperov v základnej skupine na majstrovstvách sveta tejto vekovej kategórie v Indonézii, no Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) odložila slávnostný žreb.

Dôvodom je skutočnosť, že hostitelia šampionátu majú problém s účasťou izraelskej reprezentácie.

Svetový šampionát "dvadsiatok" by sa mal konať od 20. mája do 11. júna na šiestich indonézskych štadiónoch. Žreb sa mal konať v piatok na ostrove Bali.

Turnaj sa mal pôvodne konať už v roku 2021

Ako prvý vystúpil proti účasti mladíkov z Izraela guvernér Bali Wayan Koster, ktorý žiada dištanc pre Izraelčanov, keďže Indonézia neudržiava ani formálne diplomatické vzťahy s Izraelom.

Dôvodom je dlhotrvajúci konflikt na Blízkom východe medzi arabskými štátmi a Izraelom o územie Palestíny. Proti účasti hráčov Izraela počas minulého týždňa vystúpili v hlavnom meste Jakarta aj konzervatívne moslimské organizácie.

MS futbalistov do 20 rokov sa mali v Indonézii konať už v roku 2021, no pandémia ochorenia Covid-19 spôsobila odklad turnaja o dva roky.

Indonézske úrady aj futbaloví predstavitelia ešte v roku 2019 súhlasili so všetkými podmienkami FIFA týkajúcimi sa organizácie prestížneho podujatia.

Izraelčania sa na turnaj do Indonézie kvalifikovali vlani, keď na ME futbalistov do 19 rokov na Slovensku postúpili až do finále a v ňom podľahli rovesníkom z Anglicka.

Aj slovenskí mladíci si miestenku na MS vybojovali na uvedenom kontinentálnom šampionáte, uspeli tam v baráži proti Rakúšanom.

Pre Slovensko to je druhá účasť na šampionáte

Spomedzi členov Európskej futbalovej únie (UEFA) sa na MS dostali okrem Izraelčanov, Slovákov a Angličanov aj Taliani a Francúzi.

Hráči tímu SR "20" v minulosti štartovali na svetovom šampionáte tejto vekovej kategórie iba raz, v roku 2003 v Spojených arabských emirátoch vypadli v osemfinále s neskoršími šampiónmi Brazílčanmi.

Agentúra AP upozornila, že ak Indonézia rýchlo nevyrieši uvedené problémy týkajúce sa štartu výberu Izraela na MS, môže od FIFA dostať dištanc, ktorý by mohol krajinu obrať o šancu bojovať o miestenku na seniorské MS 2026.

Šéfom indonézskeho futbalu je niekdajší spoluvlastník klubu zámorskej NBA Philadelphia 76ers, ktorý bol tiež prezidentom talianskeho futbalového klubu Inter Miláno.

Je dobrým priateľom prezidenta FIFA Gianniho Infantina, obaja sú tiež členmi Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Mladí Slováci mali spoznať mená súperov, FIFA však odložila slávnostný žreb