Hamšík sa rozlúčil bezgólovou remízou, blysol sa Dúbravka

Marek Hamšík pred svojim posledným zápasom v reprezentácii Slovenska.
Marek Hamšík pred svojim posledným zápasom v reprezentácii Slovenska. (Autor: TASR)
SITA|20. nov 2022 o 15:20 (aktualizované 20. nov 2022 o 19:44)

Francesco Calzona sa prvého víťazstva nedočkal.

Prípravný zápas (Bratislava)

Slovensko - Čile 0:0

ŽK: 39. Vidal, 40. Medel (obaja Čile)

Rozhodovali: Berka - Nádvorník, Hájek (ČR), 19 700 divákov

Slovensko: Dúbravka - Pekarík, Šatka, Škriniar, De Marco (80. Obert) - Hamšík (89. Regáli), Lobotka, Bénes (70. Hrošovský) - Suslov (89. Kaprálik), Boženík (80. Strelec), Duda (70. Bero)

Čile: Cortés - Delgado, Díaz, Maripán (46. Pavez), Suazo - Núňez, Medel (83. Sierralta), Méndez (77. Alarcón), Vidal (88. Montecinos) - Sánchez, Rubio (83. Assadi)

BRATISLAVA. Slovenská futbalová reprezentácia ukončila kalendárny rok 2022 bezgólovou remízou s výberom Čile na bratislavskom Tehelnom poli.

Duel bol oficiálnou rozlúčkou dlhoročného kapitána Mareka Hamšíka s reprezentačnou kariérou, v ktorej absolvoval 136 stretnutí a strelil 26 gólov.

"Cesta v národnom tíme bola krásna a dlhá, som na ňu pyšný," hovoril hráč Trabzonsporu po skončení stretnutia v prenose RTVS.

VIDEO: Peter Pekarík a Martin Dúbravka o Marekovi Hamšíkovi

V roku 2022 absolvovali Slováci spolu desať stretnutí, štyri z nich boli prípravné a ďalších šesť bolo súčasťou Ligy národov 2022/2023. Slovenskí futbalisti v nich dosiahli tri víťazstvá, tri remízy a štyri prehry.

Taliansky tréner Francesco Calzona tak nedosiahol na slovenskej lavičke triumf ani vo štvrtom vystúpení, na konte má tri remízy a jednu prehru.

Na rok 2023 majú Slováci naplánovaných tiež desať duelov, všetky však budú súťažné. Pôjde o zápasy J-skupiny kvalifikácie o postup na ME 2024.

Slovenský tím absolvuje po dve stretnutia proti výberom Portugalska, Bosny a Hercegoviny, Islandu, Luxemburska a Lichtenštajnska.

VIDEO: Marek Hamšík po zápase

Priebeh zápasu Slovensko - Čile

V prvom polčas nedeľňajšieho stretnutia na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave si slovenskí futbalisti vypracovali niekoľko sľubných príležitostí.

Po štvrťhodine hry však po centri Lászla Bénesa neuspel hlavou Róbert Boženík.

P päť minút neskôr po prihrávke od Hamšíka mieril Bénes hlavou vedľa bránky súpera a v 26. minúte pokus Ondreja Dudu k ľavej žrdi vytesnil gólman súpera.

Po zmene strán mali viacero šancí Čiľania. Brankár Martin Dúbravka zneškodnil príležitosti Artura Vidala aj Diega Rubia, gólman tímu SR úspešne zasahoval aj pri ďalších šanciach pri veľkom tlaku hráčov Čile.

Pri jednej zo šancí zakročil Vernon de Marco a po ňom z bránkovej čiary hlavičkoval Milan Škriniar. V ďalšom priebehu duelu už možností ubudlo aj pod vplyvom série striedaní.

Najemotívnejšie prišlo v 89. minúte, keď Mareka Hamšíka na hracej ploche nahradil Martin Regáli. Tvár niekdajšieho kapitána reprezentácie SR zaliali slzy, keď v tom okamihu sa oficiálne skončilo jeho pôsobenie v národnom tíme.

"Atmosféra bola fantastická a užil som si to, boli to veľké emócie. až do odchodu z ihriska som to zvládal, ale potom prišiel plač.

Kariéru v reprezentácii som si užil. Dúfam, že ešte prídu úspechy, aké som zažil aj ja," povedal Marek Hamšík po nedeľňajšom zápase a doplnil:

"Chýbať mi bude partia a všetko okolo, reprezentovať pre mňa bolo vždy veľkou cťou. Chcem sa fanúšikom poďakovať, bolo mojim želaním vypredať štadión."

Hlasy po zápase:

Marek Hamšík, kapitán Slovenska: "Bol to náročný zápas. Myslím si, že výsledok 0:0 je proti takému súperovi veľmi dobrý. Atmosféra bola neskutočná, toto som si prial, aby sa zaplnil štadión.

Moji starší synovia majú dostatočný vek na to, aby porozumeli tomu, čo sa okolo mňa deje. Videli to už v Neapole, že ľudia si ma cenia a dnes mohli vidieť aj na Slovensku, že Hamšík niečo pre slovenský futbal znamená."

Francesco Calzona, tréner Slovenska: "Hrali sme proti silnému súperovi, v prvom polčase to bol veľmi dobrý výkon. Mali sme tri šance. Škoda, že tu nemohol byť Juraj Kucka, ktorý sa necítil dobre. Marek hral veľmi dobrý zápas, rovnako ako celý tím. Myslím si, že je to veľký človek a šampión, ktorý miluje túto krajinu."

Eduardo Berizzo, tréner Čile: "Hráčom som povedal to isté ako po predchádzajúcom zápase. Musíme presadzovať svoj štýl hry a myslím, že sa nám to aj darí. Druhý polčas nám vyšiel oveľa lepšie ako úvodný. Ak to pôjde takto ďalej, góly prídu. Chceme byť mužstvo, ktoré bude dominovať a hrať s veľkým nasadením."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Hamšík sa rozlúčil bezgólovou remízou, blysol sa Dúbravka