Rusnák už myslí na MS dvadsiatok. Nomináciou možno mnohých prekvapí

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie do 19 rokov Albert Rusnák st. a slovenský kapitán Timotej Jambor.
Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie do 19 rokov Albert Rusnák st. a slovenský kapitán Timotej Jambor. (Autor: TASR - Martin Baumann)
SITA|2. feb 2023 o 14:00

Tréner sa obáva zemetrasenia v Indonézii.

BRATISLAVA. Tréner slovenskej mládežníckej futbalovej reprezentácie Albert Rusnák starší začína skladať tím na tohtoročné majstrovstvá sveta do 20 rokov v Indonézii (20. mája - 11. júna).

V marci by mal absolvovať so svojimi zverencami dva prípravné zápasy v Turecku a pred odchodom na MS tréningový kemp.

Predbežnú 55-člennú nomináciu oznámi päť až šesť týždňov pred šampionátom.

Bude mať problém s hráčmi?

Podľa jeho slov môže nastať problém s uvoľnením hráčov z klubov.

"Momentálne je to pre nás časovo a pracovne veľmi náročné obdobie, lebo sa hrá veľa prípravných zápasov. Chceme vidieť v akcii čo najviac hráčov a to si vyžaduje dobrú koordináciu celého trénerského štábu, aby sa nám podarilo v týždni odsledovať čo najviac zápasov.

Popri tom sa snažíme ísť do klubov a odkomunikovať si s hlavnými trénermi momentálny stav hráčov a predstavu klubu o uvoľnení hráčov na MS, keďže v čase nášho odchodu do Indonézie je na programe ligové kolo a baráže.

Treba zdôrazniť, že šampionát nie je v asociačnom termíne a to znamená, že kluby nie sú povinné uvoľniť hráčov," vysvetlil Rusnák na oficiálnom webe Slovenského futbalového zväzu (SFZ).

Mladí Slováci zatiaľ nepoznajú svojich súperov na MS futbalistov do 20 rokov, keďže vo februári a v marci sa ešte hrá kvalifikácia.

"Máme známych už niekoľko krajín, ktoré postúpili a už si pozeráme zápasy kvalifikovaných súperov. Postupne si začíname analyzovať ich hru a oboznamovať sa s ich herným štýlom, ale najpodstatnejšie, čo nás zaujíma, sú naši hráči a ich aktuálna príprava v kluboch.

Sledujem ich zápasové nasadenie a konzultujeme ich výkonnosť s klubovými trénermi. Bude pre nás veľmi dôležité, aby boli zdravotne v poriadku, absolvovali prípravu a v čo najväčšom počte sa presadili vo svojich kluboch," uviedol kouč slovenskej dvadsiatky, ktorý si už vytipoval niektorých hráčov.

Nominácia možno prekvapí

"Možno prídeme s jedným zaujímavým menom, ale ešte by som nepredbiehal. Spoločne máme pred sebou obdobie, v ktorom každý jeden hráč môže urobiť progres vo svojej výkonnosti. Je len na chalanoch, ako dokážu v týchto mesiacoch zabojovať o miestenku na MS.

Majstrovstvá Európy nás naučili, že futbal sa jednoducho oklamať nedá, rozhoduje aktuálna výkonnosť hráča a jeho aktuálne mentálne a fyzické nastavenie. Hráči momentálne v kluboch musia odovzdať maximum, aby presvedčili klubových trénerov, že v jarnej časti s nimi musia počítať a tým spravia prvý krok k tomu, aby sme premýšľali nad ich nomináciou. Nevytrhávať ich z klubovej prípravy bol náš zámer, keďže si uvedomujeme, že to je veľmi dôležité obdobie," skonštatoval Rusnák.

Albert Rusnák st. priznal obavy z toho, že šampionát v juhovýchodnej Ázii môžu narušiť prírodné živly.

"Viem, že sú tam časté zemetrasenia. Za posledné obdobie ich bolo neúrekom, takže dúfame, že počas MS sa tomu vyhneme. Mali by sme v marci absolvovať žrebovanie skupín MS v Jakarte a verím, že sa nám podarí veci zladiť tak, aby sme potrebné informácie pre nás získali priamo na mieste," dodal tréner slovenských futbalistov do 20 rokov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Rusnák už myslí na MS dvadsiatok. Nomináciou možno mnohých prekvapí