Rozhodla chyba brankára Slovana, Trnava oslavuje zisk trofeje

Futbalisti Spartaka Trnava oslavujú víťazstvo v Slovenskom pohári 2022.
Futbalisti Spartaka Trnava oslavujú víťazstvo v Slovenskom pohári 2022. (Autor: SITA/Jana Birošová)
Pavol Spál, Pavol Spál|8. máj 2022 o 20:12 (aktualizované 8. máj 2022 o 21:57)

Hrdinom zápasu sa stal Dyjan Azevedo.

Slovnaft Cup 2021/2022 - finále

Slovan Bratislava - Spartak Trnava 1:2 pp (1:1, 0:0)

Góly: 50. Mustafič - 52. De Marco (vlastný), 114. Azevedo

ŽK: Mustafič, Barseghjan, Kankava, Šaponjič, Abena - Škrtel, Savvidis, Bukata, Tumma, Takáč, Grič, Čurma

Rozhodovali: Ziemba - Vorel, E. Weiss, 10.411 divákov

Slovan: Chovan - Hrnčár, Kašia, Abena, De Marco - Kankava, Rabiu - Čavrič (10. Barseghjan), Mustafič (112. Holman), V. Weiss ml. (76. Green) - Šaponjič (112. Zmrhal)

Trnava: Takáč - Bukata (90.+1 Koštrna), Čurma, Škrtel, Tumma, Mikovič (70. Kozak) - Grič, Savvidis (106. Azevedo), Procházka (119. Kóša), Yusuf (106. Iván) - Ristovski

BRATISLAVA. Hlavný hrdina po zápase kľačal a bozkával zem. Jeho gól rozhodol. Trnava búrlivo oslavuje, je novým víťazom Slovenského pohára.

Vo finále zdolala svojho úhlavného rivala. V riadnom hracom čase skončil zápas 1:1 a v 114. minúte rozhodol náhradník Dyjan Carlos de Azevedo.

Hlavičkou, po chybe brankára Adriána Chovana. Azevedo bol žolíkom, ktorý prišiel do hry až v predĺžení a trénerovi Michalovi Gašparíkovi vyšlo striedanie.

"Videl som, že Alex Iván sa chystá vystreliť, tak som len bežal dopredu na prípadnú dorážku. Lopta sa ku mne odrazila a doklepol som ju do bránky. Celé sa to zbehlo veľmi rýchlo," povedal po zápase autor víťazného gólu.

Niektoré krčmy a reštaurácie mali v okolí štadióna na Tehelnom poli v nedeľu podvečer radšej zatvorené. Možno preto, že sa báli chuligánov.

Alebo preto, že sa obávali nízkych tržieb, lebo alkohol bol v bratislavskej časti – Nové Mesto zakázaný. Od poludnia až do rána nasledujúceho dňa.

Národný štadión nebol plný, ani znížená kapacita 16-tisíc nebola využitá. Aj tak padol rekord. Hlásateľ oznámil 10 411 divákov. Viac ich v tejto sezóne nebolo. Ani tak hlučno už dávno vo futbalovej aréne na Slovensko nebolo.

Nehralo sa pre hustý dym

Oba tábory sa vzájomne prekrikovali a už tradične vulgárne osočovali. Spojili sa iba vtedy, keď urážali Slovenský futbalový zväz.

Atmosféra však celkovo bola dobrá, ani chvíľu nebolo ticho.

Rekordný počet usporiadateľov situáciu zvládol, k vážnym nepokojom v hľadisku neprišlo. Napriek veľkým bezpečnostným opatreniam však oba tábory prepašovali pyrotechniku.

Neodpustili sa ohňostroj. Rozhodca desať minút pred koncom prerušil zápas. Musel. Pre hustý dym. „Žiadame oba tábory, aby nepoužívali pyrotechniku, lebo bude zápas zrušený,“ vyzýval hlásateľ. Päť minút sa nehralo.

Už v siedmej minúte dohral slovanista Aleksandar Čavrič, vyniesli ho na nosidlách po súboji s Martinom Škrtelom. Slovanista nevyzeral dobre, o zem si udrel nešťastne hlavu.

„Škrtelov zákrok bol na hrane, bol to hrubý zákrok, na hrane agresivity. Nešportový. Čavrič skončil s otrasom mozgu,“ vysvetľoval Weiss.  

Prvý polčas bol opatrný, veľmi taktický. Pokojný. Bez výrazných šancí.

Slovan oslavoval iba pár sekúnd

Do druhého polčasu vstúpili hráči Slovana aktívnejšie. Skóre otvoril Alen Mustafič, ktorý trafil presne ľavačkou. Slovanisti burácali, ale iba pár sekúnd.

Cesta FC Spartak Trnava za ziskom SP 2021/2022:

1. kolo: FK Beluša 3:0

2. kolo: FC Pata 4:0

3. kolo: FK Železiarne Podbrezová 2:2, 7:6 v rozstrele z 11 m

osemfinále: FC Košice 2:1

štvrťfinále: MŠK Žilina 0:0, 4:1 v rozstrele z 11 m

semifinále: 1. zápas: FK Senica 3:0, 2. zápas: FK Senica 4:0

finále: ŠK Slovan Bratislava 2:1 pp

Za necelú minútu vyrovnal Martin Bukata. Hlavou. Krátko predtým Trnavčania reklamovali ruku, nakoniec boli radi, že rozhodca hru neprerušil. Zápas nedohral ani Vladimír Weiss, v 75. minúte zostal ležať. Dostal kŕče. Z ihriska odkríval.

Slovan mal viac loptu v moci, ale do šancí sa nedostával. Trnava vyhrala Slovnaft cup celkovo sedemkrát, z toho trikrát v ére samostatnosti.

Hlasy po zápase:

Michal Gašparík, tréner Trnavy: "Určite to bol najdôležitejší a asi aj najťažší zápas v mojej trénerskej kariére. Hrali sme na Slovane, s mužstvom, ktoré je najlepšie v lige. Musíte eliminovať kvalitu, ktorá tam bola, pracovali sme na tom štrnásť dní. Mali sme tu zápas aj pred týždňom, ale hrali sme ešte v našom rozostavení 4-3-3. Dlho sme sa venovali systému, aby sme niečo zmenili.

Aj pre chalanov to bol ťažký zápas, klobúk dole, že to zvládli. Akceptovali to a nakoniec nám to vyšlo. Veľa vecí sme zmenili, podriadili sme tomu všetko. Sledovali sme veľa videa a všetko nám to klaplo."

Vladimír Weiss st., tréner Slovana: "V prvom rade musím pogratulovať Trnave k víťazstvu. Keď dá súper o gól viac, musíme skloniť hlavy a rešpektovať to. Vyhralo mužstvo, ktoré bolo bojovné a dobre takticky pripravené. Prišli brániť a vyšlo im to, na čo hrali, že budú mať kontru alebo pološancu.

Vyšlo im to dvakrát, aj keď po našich hrubých chybách. Futbal je o chybách, my sme spravili dve a Trnava nás potrestala. Vedel som, že nebude veľa šancí, žiaľ, nemali sme vpredu toľko kvality, ako keď boli viacerí hráči pred zraneniami. Mohol som to eventuálne riešiť ináč, ale veril som, že Trnavu zdoláme. Myslím si, že máme lepšie mužstvo, ale pohár sa hrá na góly."

Martin Škrtel, kapitán Trnavy: "Na konci sezóny v mojom veku to bolo to posledné, čo som potreboval, pretože to bolo nesmierne ťažké. Hrali sme proti výbornému súperovi a to víťazstvo si nesmierne ceníme. Myslím si, že takto je to spravodlivé, Slovan vyhral ligu, my sme vyhrali pohár. Za tú sezónu a hlavne za tú prvú polovicu sme si nejakú trofej zaslúžili."

Vladimír Weiss ml., kapitán Slovana: "Určite je to veľké sklamanie pre všetkých. Žiaľ, ten duel sme nezvládli, pretože sme sa v ťažkom zápase dostali do vedenia a rýchly gól na 1:1 určite zamrzí. Neviem, čo na to povedať, asi oni chceli o trošku viac, a preto vyhrali."

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Rozhodla chyba brankára Slovana, Trnava oslavuje zisk trofeje