Nezarába len pre seba. Slovan môže pre slovenský futbal získať milióny eur

Tigran Barseghjan sa teší po góle v zápase Ligy majstrov ŠK Slovan Bratislava - APOEL Nikózia.
Tigran Barseghjan sa teší po góle v zápase Ligy majstrov ŠK Slovan Bratislava - APOEL Nikózia. (Autor: TASR)
Matej Hank|28. aug 2024 o 12:10

V minulosti získali slovenské kluby približne 1,67 milióna eur.

BRATISLAVA. Slovenský majster ŠK Slovan Bratislava nezarába v pohárovej Európe len pre seba, ale aj pre ostatné futbalové kluby. 

Ak by v stredu postúpil cez dánsky FC Midtjylland do ligovej fázy Ligy majstrov, zinkasoval by približne 18 miliónov eur. 

Okrem toho by si však polepšili aj ostatné slovenské kluby.

UEFA totiž posiela do národných futbalových zväzov solidárne platby. Ich cieľom je pomôcť klubom v najvyšších ligách v Európe, aby rozvíjali talent v mládežníckom veku alebo schému miestnej komunity. 

Navyše, od aktuálneho ročníka sa UEFA rozhodla, že zvýši percento z rozpočtu, ktoré bude vyčlenené na solidárne platby. 

Koľko dostávalo v minulosti Slovensko?

"Nárast solidárnych platieb prospeje menším tímom po celej Európe, no nepovažuje sa len za charitatívne gesto.

Predstavuje aj kompenzáciu domácim ligám za to, že nenaplánovali zápasy v polovici týždňa, aby sa vyhli stretom s európskymi klubovými súťažami," uviedla UEFA vo vyhlásení.

Treba zdôrazniť, že sociálne platby sa netýkajú klubov, ktoré hrajú v pohárovej Európe v hlavnej časti. Slovan a možno aj Ružomberok (v prípade postupu do EKL) týmto pomáhajú ostatným tímom z Niké ligy.

Podľa posledného finančného reportu UEFA za sezónu 2022/2023 (za sezónu 2023/2024 zverejní začiatkom roka 2025, pozn.) dostal Slovenský futbalový zväz 1 677 000 eur. To, ako zväz rozdelí peniaze do klubov, je v jeho réžii.

Rovnakú sumu zinkasovalo Slovensko aj v sezóne 2021/2022. V dávnejšej minulosti však Slovensko získavalo len približne 500-tisíc eur.

Slovan hrá aj pre iné kluby

Solidárne platby sú úzko späté s Ligou majstrov. Krajiny, ktoré mali v sezóne 2022/2023 aspoň jedného zástupcu, zinkasovali približne trojnásobne vyššie odmeny (5,2 mil.) ako napríklad Slovensko (1,67 mil.).

UEFA zvýšila celkový rozpočet na solidárne platby na približne 308 miliónov eur, čo predstavuje takmer dvojnásobný nárast oproti sezóne 2022/2023.

Osemdesiat percent z celkovej sumy si rozdelia krajiny, ktoré budú mať aspoň jedného zástupcu v prestížnej Lige majstrov. Zvyšné percentá poputujú do štátov, ktoré tam nebudú mať ani jeden tím.

Ak by Slovan do Ligy majstrov nepostúpil, SFZ by získal viac ako 3 milióny eur, čo je skoro dvakrát toľko, ako dostal pred dvoma rokmi.

V prípade, že Slovan by cez dánsky klub prešiel, získa trojnásobne viac peňazí ako keby nepostúpil. V tom prípade by slovenský majster vybojoval pre zvyšné kluby Niké ligy približne 10 miliónov eur.

Pri poslednom výpočte platieb zarobilo najviac TOP 5 krajín na svete - Anglicko, Španielsko, Taliansko, Nemecko a Francúzsko.

Všetci zinkasovali 8,5 milióna eur. Výrazne si prilepšilo aj Česko, ktoré získalo viac ako 5 miliónov eur, keďže v skupinovej fáze hrala Plzeň.

Redakcia Sportnet oslovila s danou témou Slovenský futbalový zväz aj vybrané kluby. Ich vyjadrenia vám prinesieme v dohľadnom čase.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Nezarába len pre seba. Slovan môže pre slovenský futbal získať milióny eur