Real, Liverpool či Barcelona? Slovan si vybojoval súboje proti futbalovej smotánke

Brankár Dominik Takáč v zápase ŠK Slovan Bratislava - FC Midtjylland v odvete play-off Ligy majstrov.
Fotogaléria (21)
Brankár Dominik Takáč v zápase ŠK Slovan Bratislava - FC Midtjylland v odvete play-off Ligy majstrov. (Autor: TASR)
Sportnet|28. aug 2024 o 23:00

Slovan mal na dosah aj tretí výkonnostný kôš.

BRATISLAVA. ŠK Slovan Bratislava to dokázal. Prvýkrát v histórii postúpil do hlavnej časti Ligy majstrov a zahrá si medzi európskou smotánkou.

Po remíze 1:1 na pôde FC Midtjylland zvládol odvetu play-off na Tehelnom poli a po domácej výhre 3:2 postúpil medzi 36 najlepších tímov starého kontinentu.

Fotogaléria zo zápasu ŠK Slovan Bratislava - FC Midtjylland (odveta play-off Ligy majstrov)

Už teraz má garantovaných 18,6 milióna eur, šesť bodov do klubového koeficientu a tiež minimálne osem zápasov v Lige majstrov.

Už keď tréner Vladimír Weiss st. prišiel na lavičku Slovana v máji 2021, vyslovil želanie, že sníva o tom, že do Bratislavy príde Real Madrid.

To sa o niekoľko dní môže stať realitou, keďže obhajca ušatej trofeje je jedným z tímov, ktoré Slovanu hrozia pri žrebe z prvého koša. 

Slovan bude počas žrebu, ktorý sa uskutoční 29. augusta o 18.00 h v Grimaldi Forum v Monaku, figurovať vo štvrtom výkonnostnom osudí. Rozloženie v jednotlivých košoch sa určilo na základe klubových koeficientov.

Slovan mohol byť aj v treťom koši, no potreboval na to pomoc nórskeho tímu Bodø/Glimt. Ten však po prehre v Belehrade s Crvenou Zvezdou 0:2 nepostúpil. 

Vo štvrtej výkonnostnej úrovni je so Spartou Praha, Aston Villou, AS Monaco, Stuttgartom či prekvapením minulej sezóny La Ligy Gironou.

Samozrejme, najatraktívnejší súperi sú v prvom koši, pričom najvyšší koeficient má Manchester City a najslabší trochu prekvapivo FC Barcelona.

Koše pred žrebom Ligy majstrov

1. výkonnostný kôš: Real Madrid, Manchester City, Bayern Mníchov, Paríž St. Germain, Liverpool, Inter Miláno, Borussia Dortmund, RB Lipsko, FC Barcelona

2. výkonnostný kôš: Bayern Leverkusen, Atlético Madrid, Atalanta, Juventus, Benfica, Arsenal, Club Bruggy, Šachtar Doneck, AC Miláno

3. výkonnostný kôš: Feyenoord, Sporting Lisabon, PSV Eindhoven, RB Salzburg, Young Boys Bern, Lille, Dinamo Záhreb, Celtic, CZ Belehrad

4. výkonnostný kôš: Slovan Bratislava, AS Monaco, Sparta Praha, Aston Villa, Bologna, Girona, Stuttgart, Sturm Graz, Brest 

Liga majstrov vstupuje v sezóne 2024/2025 do novej éry. 

Tradičnú skupinovú časť s 32 klubmi v ôsmich skupinách nahradí jedna ligová tabuľka a každý z 36 klubov odohrá namiesto šiestich zápasov osem.

Súperov mu pridelí počítačový systém - po dve mužstvá z každého koša. Softvér zároveň určí, ktoré štyri zápasy odohrá doma a ktoré vonku. Slovan môže čeliť maximálne dvom klubom z jednej krajiny.

Nový ročník Ligy majstrov odštartuje po reprezentačnej prestávke, v ktorej Slovensko čakajú zápasy Ligy národov v Estónsku a doma s Azerbajdžanom.

VIDEO: Zmena formátov európskych súťaží v sezóne 2024/2025

Prvý hrací týždeň bude netradične rozdelený do troch dní (17.-19. septembra). Po prvýkrát sa bude základná časť Ligy majstrov dohrávať v januári, všetky zápasy ôsmeho kola sa odohrajú 29. januára 2025.

Presný rozpis zápasov bude známy už túto sobotu. 

Najlepších osem tímov si zaistí priamy postup do osemfinále, kluby na priečkach 9-24 zabojujú v barážovom dvojzápase o osemfinále a pre zvyšné mužstvá sa púť v pohárovej Európe skončí.

Termíny zápasov ligovej časti Ligy majstrov 2024/2025

  • 1. kolo: 17. až 19. septembra
  • 2. kolo: 1. a 2. októbra
  • 3. kolo: 22. a 23. októbra
  • 4. kolo: 5. a 6. novembra
  • 5. kolo: 26. až 27. novembra
  • 6. kolo: 10. a 11. decembra
  • 7. kolo: 21. a 22. januára 2025
  • 8. kolo: 29. januára 2025

Následne sa bude pokračovať podľa zaužívaného systému, pričom najlepší tím zdvihne nad hlavu ušatú trofej 31. mája v mníchovskej Allianz Arene.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Real, Liverpool či Barcelona? Slovan si vybojoval súboje proti futbalovej smotánke