Škóti a Poliaci pomohli ukrajinským deťom. Vyzbierali pol milióna libier

Futbalisti Škótska a Poľska.
Futbalisti Škótska a Poľska. (Autor: TASR)
SITA|13. apr 2022 o 17:14

Prípravný duel bol náhradou za semifinálové súboje play-off v európskej časti kvalifikácie o postup na MS 2022.

BRATISLAVA. Škótska Futbalová asociácia (SFA) vyzbierala sumu 500-tisíc libier, čo je v prepočte 600-tisíc eur, na pomoc deťom z vojnou zmietanej Ukrajiny.

Ako informuje web BBC.com, z marcového prípravného duelu proti Poliakom (1:1) do zbierky putovalo za každú predanú vstupenku 10 libier. Na tribúnach glasgowského Hampden Parku bolo takmer 40-tisíc priaznivcov, z toho približne 4700 bolo Poliakov.

Počas uvedeného súboja prebehla v Škótsku aj zbierka pomocou sms správ a prispeli aj komerční partneri SFA. Celú sumu Škóti odovzdali UNICEF-u. "Futbal je zdrojom dobra," poznamenal šéf asociácie Ian Maxwell na margo spomenutej iniciatívy.

Spomenutý prípravný súboj bol pre oba výbery náhradou za zrušené resp. odložené semifinálové súboje play-off v európskej časti kvalifikácie o postup na MS 2022. Poliaci mali v tom termíne hrať proti Rusom, Škóti proti Ukrajincom.

Poľský výber automaticky postúpil do finále a uspel v ňom proti Švédom, čím si zaistil účasť na svetovom šampionáte. Futbalisti Škótska by mali proti ukrajinskej reprezentácii hrať v júni a víťaz tohto duelu o účasť na MS zabojuje vo finále baráže proti výberu Walesu.

Uvedené zmeny nastali po rozpútaní vojenského konfliktu na území Ukrajiny, v ktorom je agresorom Rusko s podporou Bieloruska.

"Sme ohromení, ale nie prekvapení, štedrosťou škótskych fanúšikov aj ľudí, ktorí sa na zápas nedostali, no situácia sa ich dotkla natoľko, že prispeli," uviedol Maxwell a dodal: "Spolu s partnermi z Poľska to bol jasný prejav solidarity."

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Škóti a Poliaci pomohli ukrajinským deťom. Vyzbierali pol milióna libier