Sme proti vojne a nič sme neporušili, reaguje Slovan na zápas proti Dinamu Moskva

Momentka zo zápasu ŠK Slovan Bratislava - FC Dinamo Moskva.
Momentka zo zápasu ŠK Slovan Bratislava - FC Dinamo Moskva. (Autor: Facebook FC Dynamo Moscow)
Sportnet|24. jan 2024 o 16:00

Zápas sa odohral v rámci sústredenia v Katare.

BRATISLAVA. Slovenský futbalový majster ŠK Slovan Bratislava zareagoval po 24 hodinách na prípravný zápas s ruským klubom Dinamo Moskva, ktorý v utorok odohral v rámci sústredenia v Katare.

Slovan pripomenul aj svoje aktivity

"Ohradzujeme sa voči tvrdeniam a komentárom, že by sme odohratím tohto prípravného zápasu v Katare chceli akokoľvek legitimizovať vojenský konflikt. Sme proti akejkoľvek vojne a mrzí nás negatívna odozva, ktorá sa vzniesla počas uplynulých dvoch dní," napísal v oficiálnom stanovisku na webovej stránke klubu generálny riaditeľ klubu Ivan Kmotrík ml.

Pripomenul množstvo aktivít klubu vrátane humanitárnej pomoci pre utečencov z vojnou zmietanej Ukrajiny.

"Sme zástancami toho, že šport by mal spájať a nie rozdeľovať. Vojna prebieha na viacerých miestach na svete a športovci nemôžu za to, odkiaľ pochádzajú. Nemali by byť diskriminovaní za to, kde sa narodili. Nebudeme ich odsudzovať či diskriminovať na základe národnosti alebo pôvodu, a tento postoj nebudeme ani do budúcna meniť.

Pre príklady nemusíme chodiť až tak ďaleko. Aj na Slovensku pôsobia ruskí hokejisti. Rovnako hokejisti z Ruska hrajú bez obmedzení v NHL, tenisti a tenistky nastupujú na turnajoch, čo je správne, žiaden športovec by nemal byť diskriminovaný, pokiaľ neporušuje pravidlá," znie v stanovisku.

Ruský futbal je v izolácii

Aj Ruská futbalová federácia je od vypuknutia vojny na Ukrajine v medzinárodnej izolácii. Ruská reprezentácia bola vylúčená z kvalifikácií na vrcholné turnaje, ruské kluby nehrajú európske súťaže.

Zmienka o prípravnom zápase Slovana proti Dinamu Moskva sa prvý raz objavila v pondelok večer v statuse asistenta trénera Ľuboša Benkovského, ktorý ju po krátkom čase vymazal.

Slovan nastúpil proti ruskému tímu v utorok a prehral 1:2.

Nič zlé na stretnutí s ruským tímom nevidí majiteľ Slovana Bratislava Ivan Kmotrík starší.

"A s kým máme hrať, keď aj Dinamo je tam na sústredení? Chceli sme vyrovnaného súpera, so Zlatými Moravcami by sme mohli hrať aj na Slovensku," vyhlásil Kmotrík pre Denník N a doplnil, že hráči za vojnu nemôžu.

Súperov na sústredení v Katare si podľa Kmotríka mladšieho vybral realizačný tím na čele s hlavným trénerom na základe svojich preferencií podľa náročnosti a kvality.

"Neporušili sme tým žiadne pravidlá ani reglementy, odohrali sme legitímny prípravný duel, a za naším rozhodnutím si stojíme," dodal Kmotrík.

Na zápas Slovana proti moskovskému tímu zareagovala Slavia Praha, s ktorou mal Slovan pôvodne odohrať prípravný zápas vo februári. Český klub však stretnutie so Slovanom zrušil.

Situáciu využil aktuálne posledný tím Niké ligy. Zlaté Moravce prišli s ponukou, že by slovenského majstra nahradili. A to sa nakoniec aj stane.

Vstupné a výnos z predaja lístkov pôjde na podporu Ukrajiny. Okrem toho Slavia sľúbila aj preplatenie cesty fanúšikov Zlatých Moraviec na štadión v Edene.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Sme proti vojne a nič sme neporušili, reaguje Slovan na zápas proti Dinamu Moskva