Slovan bojuje o milióny aj lepšiu pozíciu pri žrebe. Weiss sníval o Reale Madrid

Na snímke je tréner ŠK Slovan Vladimír Weiss starší.
Na snímke je tréner ŠK Slovan Vladimír Weiss starší. (Autor: TASR)
Miroslav Kováčik|27. aug 2024 o 14:20

Zahrá si Slovan v Lige majstrov alebo Európskej lige?

BRATISLAVA. Na domácej scéne ťažko hľadá rovnocenného súpera. V posledných šiestich sezónach zakaždým získal titul, v priemere o vyše 11 bodov. 

Má najlepší káder, zázemie aj najvyšší rozpočet, no napriek tomu sa mu stále nepodarilo to, čo Košiciam, Petržalke či naposledy Žiline.

ŠK Slovan Bratislava je krok od postupu do vysnívanej Ligy majstrov. V ceste mu stojí FC Midtjylland, na ktorého pôde pred šiestimi dňami remizoval 1:1.

V stredu o 21.00 h (zápas vysiela Nova Sport 6 a Voyo) vyzve dánskeho majstra pred vypredaným 22-tisícovým hľadiskom na Tehelnom poli.

"Musíme vymyslieť taktiku, aby bola úspešná. Prechádzka to nebude, ľudia nás poženú, ale budeme musieť hrať rozumne, pretože oni majú obrovskú kvalitu," vravel Vladimír Weiss st. na tlačovej konferencii.

Nová éra Ligy majstrov

Čoskoro 60-ročný tréner už má skúsenosti s Ligou majstrov. 

Pred 19 rokmi viedol bratislavskú Artmediu v súbojoch proti Interu Miláno, Glasgowu Rangers či šampiónovi zo sezóny 2004/2005 FC Porto. 

Tá na prekvapenie mnohých siahala po postupe do osemfinále, ale na zablatenom Tehelnom poli jej proti Portu (0:0) chýbal kúsok šťastia. 

Futbalista Artmedie Bratislava Blažej Vaščák a brankár Porta Vítor Baía v zápase Ligy majstrov.
Futbalista Artmedie Bratislava Blažej Vaščák a brankár Porta Vítor Baía v zápase Ligy majstrov. (Autor: TASR)

Keď sa Weiss v máji 2021 stal trénerom Slovana priznal, že na tento úspech by rád nadviazal. "Snívam o Lige majstrov, aby sem raz prišiel Real Madrid," uviedol na úvodnom predstavovaní. 

Po niečo vyše troch rokoch majú súperi úrovne madridského veľkoklubu reálne obrysy, pričom Slovan môže byť súčasťou novej éry Ligy majstrov.

Milionárska súťaž mení formát. Tradičnú skupinovú časť s 32 klubmi v ôsmich skupinách nahradí jedna ligová tabuľka, v ktorej bude 36 tímov.

Každý odohrá namiesto šiestich zápasov osem, pričom súperov mu pridelí počítačový systém - po dve mužstvá zo štyroch výkonnostných košov. Softvér zároveň určí, ktoré štyri zápasy odohrá doma a ktoré vonku. 

VIDEO: Zmena formátov európskych súťaží v sezóne 2024/2025

Najlepších osem tímov si zaistí priamy postup do osemfinále, kluby na priečkach 9-24 zabojujú v barážovom dvojzápase o osemfinále a pre zvyšné mužstvá sa púť v pohárovej Európe skončí.

Následne sa bude pokračovať podľa zaužívaného systému, pričom najlepší tím zdvihne nad hlavu ušatú trofej 31. mája v mníchovskej Allianz Arene.

Vyššie ako Aston Villa či Stuttgart

Nasadzovanie tímov do výkonnostných košov sa odvíja od individuálneho klubového koeficientu. Výnimku má iba Real Madrid, ktorý bude ako obhajca titulu nasadený do prvého koša pod číslom jeden.

Koeficienty klubov sa určujú buď súčtom všetkých bodov získaných v predchádzajúcich piatich sezónach alebo priemerným koeficientom asociácie za rovnaké obdobie. Podľa toho, ktorá hodnota je vyššia.

Druhý variant sa tentokrát týka pätice klubov z top líg, ktoré nehrajú v pohárovej Európe často, no vyšiel im predošlý ligový ročník - Aston Villa, Bologna, Girona, Stuttgart a Brest. Všetky sú vo štvrtom koši.

Už teraz je jasné, že ak Sparta Praha zvládne odvetu play-off proti švédskemu Malmö, pričom prvý zápas vyhrala 2:0, tiež bude zaradená do štvrtého koša.

Ako je však na tom 14-násobný slovenský majster? 

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Slovan bojuje o milióny aj lepšiu pozíciu pri žrebe. Weiss sníval o Reale Madrid