Ruskí a srbskí politici využili vzájomný zápas na politizáciu športu, aj keď s ňou údajne nesúhlasia

Ruskí futbalisti oslavujú gól do siete Srbska.
Ruskí futbalisti oslavujú gól do siete Srbska. (Autor: TASR/AP)
SITA|22. mar 2024 o 11:16

Ruský národný tím po prvý raz od vypuknutia vojny na Ukrajine nastúpil proti súperovi patriacemu do UEFA.

MOSKVA. Politickí predstavitelia Ruska a Srbska využili štvrtkový medzištátny futbalový zápas týchto dvoch krajín na utuženie bilaterálnych vzťahov.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa v Moskve stretol so šéfom srbskej diplomacie Ivicom Dačičom, pričom obaja privítali skutočnosť, že mužstvá Ruska a Srbska sa stretli v takejto športovej konfrontácii. Rusko v zápase vyhralo 4:0.

Konanie oboch politikov bolo v ostrom kontraste s obľúbenými tvrdeniami ruských a proruských predstaviteľov či propagandistov o tom, že politika a šport by sa nemali spájať.

„Takéto stretnutia posilňujú základy medzinárodného športového hnutia a sú plne v súlade s princípmi olympizmu, ktoré v ostatných rokoch čelili vážnej skúške,“ povedal Lavrov.

Nespomenul však už druhú stranu mince, a síce, že základné princípy olympizmu sú v rozpore s vojnou.

Po rozpútaní vojny na Ukrajine bolo Rusko vyradené z medzinárodných futbalových súťaží. Ruský národný tím odvtedy organizoval väčšinou prípravné zápasy proti tímom zo spriatelených krajín v Ázii a Afrike.

V novembri sa tiež predstavil na Kube. Predvlani v novembri bol naplánovaný medzištátny prípravný zápas Rusov proti tímu Bosny a Hercegoviny, ale po námietkach niektorých hviezdnych bosnianskych hráčov sa napokon neuskutočnil.

Napriek tomu, že Rusko predstavuje žiarivý príklad toho, ako využiť šport na propagandistické účely, Lavrov vyhlásil, že považuje za neprijateľné politizovať šport. „Tento kurz nastolil 'kolektívny Západ' na čele s USA,“ vyhlásil politik z Ruska.

Srbský futbal aj mnohí tamojší politici majú úzke väzby s Ruskom, ktorého štátny energetický gigant Gazprom naďalej sponzoruje slávny klub Crvena zvezda Belehrad.

UEFA krátko vypuknutí vojny na Ukrajine odňala Gazpromu právo zastávať pozíciu svojho dlhodobého komerčného partnera.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Ruskí a srbskí politici využili vzájomný zápas na politizáciu športu, aj keď s ňou údajne nesúhlasia