Bývalý tréner DAC skončil v rumunskom klube po 18 dňoch, vraj kvôli kolegovi

Joao Janeiro ako tréner DAC Dunajská Streda.
Joao Janeiro ako tréner DAC Dunajská Streda. (Autor: TASR)
Michal Šášky|23. jún 2023 o 13:30

Janeiro nahradil trénera, ktorého prepustili už deviatykrát.

CRAIOVA. Sú to roky, odkedy mal rumunský klub U Craiova 1948 a jeho predchodcovia rešpekt vo futbalovom svete.

Ešte v roku 1996 v skupine Intertoto Cupu zdolal Spartak Trnava. Od prehry s českým Slováckom v rovnakej súťaži v roku 2001 však v európskych pohárových súťažiach chýba.

Prešiel si zmenami názvu, rôznymi majiteľmi, trénermi. Klub klesal až do štvrtej ligy. V sezóne 2021/22 sa vrátil medzi elitu.

V prvom ročníku skončil na desiatom mieste, v tom uplynulom na siedmom. Nedosiahol na úspešnejšieho mestského rivala Universitatea Craiova.

Tím mal ďalej posunúť portugalský tréner Joao Janeiro, bývalý kouč Dunajskej Stredy.

Na Žitnom ostrove trénoval od novembra 2021 do konca sezóny. Následne viedol dva mesiace maďarský Debrecín, po šiestich zápasoch bez víťazstva skončil.

Po ročnej pauze dostal Janeiro príležitosť na nápravu reputácie v U Craiova 1948. Jeho anabáza v Rumunsku však trvala ešte kratšie.

„V prvom rade treba robiť maximum na tréningoch. Disciplína, sústredenie, veľa práce,“ menoval svoje trénerské priority v máji po príchode do Rumunska.

Janeiro však vydržal v klube presne 18 dní. Absolvoval len tri dni letnej prípravy, iba dva plné tréningy.

Rumunské portály informovali o tom, že Janeiro mal nezhody s rumunským realizačným tímom, predovšetkým s kondičným expertom Dumitruom Vasilicom.

Ten mal mať absolútne voľné ruky pri tvorbe tréningov, svoje kroky údajne nekonzultoval ani s novým trénerom. Vzájomný spor však odmietol.

Keď sa reportér rumunského portálu GSP opýtal Janeira na dôvod konca, tréner mal povedať: „môj personál“. Po vydaní textu redaktorovi zavolal, že chcel povedať „moje dôvody“.

Ako však informuje gsp.ro, majiteľ klubu má na nového trénera jednu požiadavku, a to je zachovanie zvyšku realizačného tímu v rovnakej podobe.

Vasilica je jediným členom tímu, ktorý v tíme figuruje od postupu do najvyššej súťaže. Má vraj plnú dôveru majiteľa klubu.

Klub pochopiteľne odmieta, že by koniec trénera mal súvisieť s konfliktami vnútri realizačného tímu, Janeiro vraj odišiel dobrovoľne a rozlúčili sa priateľsky.

„Janeiro má dosť zdravého rozumu. Má osobné problémy, preto sám požiadal o ukončenie spolupráce. Je dobré, že to urobil ešte predtým, ako sa naplno začala letná príprava,“ cituje portál sport.ro generálneho riaditeľa klubu Marcela Puscasa.

„Pôsobil na mňa ako vyrovnaný muž, ktorý chce vo futbale veľa dokázať. Má 41 rokov, chce sa vo futbale prejaviť,“ dodal Puscas pre prosport.ro s tým, že pozná dôvody trénerovho rozhodnutia, ale „nie je dobré ich zverejňovať“.

Staronovým trénerom by sa mohol stať 61-ročný Talian Nicolo Napoli. Zaujímavosťou je, že klub viedol v uplynulej sezóne a nahradil ho práve Janeiro.

Ako pripomína Prosport, majiteľ prepustil trénera Napoliho už deviatykrát v kariére. Prvý raz viedol taliansky kouč tento tím už koncom roka 2003.

Tabuľka rumunskej ligy

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Bývalý tréner DAC skončil v rumunskom klube po 18 dňoch, vraj kvôli kolegovi