Real triumfoval v Copa del Rey, prvý raz od pamätného gólu Balea

Futbalisti Realu Madrid sa tešia z triumfu v Copa del Rey.
Futbalisti Realu Madrid sa tešia z triumfu v Copa del Rey. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|7. máj 2023 o 00:05

Hrdinom zápasu bol dvojgólový Rodrygo.

Copa del Rey - finále

Real Madrid - CA Osasuna 2:1 (1:0)

Góly: 2. a 70. Rodrygo - 58. Torro

ŽK: Militão, Vinícius Júnior, Valverde, Courtois - David García, Barja

Real: Courtois - Carvajal, Militão, Alaba, Camavinga - Valverde, Tchouaméni (69. Rüdiger), Kroos (82. Modrić) - Rodrygo (89. Asensio), Benzema, Vinícius Júnior.

Osasuna: Herrera - Peña (75. Rubén García), Aridane, David García, Cruz - Moncayola, Torro (96. Ibanez), Gómez (86, Kike Garcia) - Oroz, Budimir (70. Ávila), Ezzalzouli (75. Barja).

MADRID. Futbalisti Realu Madrid sa jubilejný dvadsiaty raz stali víťazmi Španielskeho kráľovského pohára - Copa del Rey.

V ročníku 2022/2023 zdolali vo finále Osasunu Pamplona 2:1, keď oba góly klubu z hlavného mesta strelil brazílsky útočník Rodrygo.

Real získal túto trofej prvýkrát od roku 2014, pričom išlo o štyridsiate finále v histórii. Vtedy si v rozhodujúcom zápase poradil s Barcelonou 2:1 po pamätnom góle Garetha Balea.

Hráči Osasuny neuspeli ani v druhom finále, v roku 2005 podľahli "býci" v boji o cennú trofej sevillskemu Realu Betis.

"Biely balet" sa ujal vedenia už v 2. minúte, keď sa po krídelnej akcii Viníciusa Juniora presadil jeho krajan Rodrygo. V 58. minúte vyrovnal Lucas Torro, no Real napokon potvrdil úlohu favorita. V 70. minúte rozhodol Rodrygo.

Pre hráčov Osasuny bolo druhé - v roku 2005 podľahli "býci" v boji o cennú trofej Betisu Sevilla 1:2 po predĺžení a pre navarrský klub by to bola prvá veľká trofej vôbec.

V zápase nechýbali kvalitné akcie

"Biely balet" sa ujal vedenia už v 2. minúte, keď sa po krídelnej akcii Viníciusa presadil jeho krajan, Brazílčan Rodrygo.

Prvý menovaný obohral Rubena Penu a spoluhráčovi poslal loptu na hranicu malého vápna, odkiaľ Rodrygo skóroval s prispením teču jedného z obrancov.

Išlo zároveň o najrýchlejší gól vo finále pohára od roku 2006, keď poslal Raul Tamudo do vedenia Espanyol v zápase proti Realu Zaragoza (4:1).

Dvojica bola súčasťou ďalšej veľkej príležitosti, Rodrygo tentokrát zaskočil obranu a prenechal v pokutovom území loptu pre Karima Benzemu.

Kvalitným zákrokom sa však blysol brankár Sergio Herrera. Zo štandardky potom pohrozil David Alaba, ktorý opečiatkoval brvno.

Jeho spoluhráč Daniel Carvajal zabránil o niečo skôr vyrovnaniu, keď po úniku Abdeho Ezzalzouliho nahradil na bránkovej čiare prekonaného Thibauta Courtoisa.

Rodrygo (napravo) a Vinícius Junior (naľavo) v drese Realu Madrid.
Rodrygo (napravo) a Vinícius Junior (naľavo) v drese Realu Madrid. (Autor: TASR/AP)

Na konci prvého dejstva sa začali emócie stupňovať a Vinicius obdržal žltú kartu za hádku s náhradníkom súpera Chimym Avilom.

Alaba zohral úlohu i v akcii, ktorá viedla k vyrovnávajúcemu gólu v 58. minúte.

Osamotený Ezzalzouli centroval pred bránu, keď sa lopta odrazila od obrancu za hranicu šestnástky k úspešnému strelcovi Lucasovi Torrovi.

Počas bujarých osláv zranila svetlica jedného z fanúšikov Osasuny. Rodrygo vsietil víťazný gól v 70. minúte - poslal do siete zablokovaný pokus Toniho Kroosa.

Na začiatku akcie stál Vinicius, ktorého vysunul v závere duelu striedajúci Marco Asensio a Brazílčan sa snažil prihrať loptu Benzemovi pred prázdnu bránu. Tento zámer však prekazil Herrera.

Ancelotti: Nebudeme veľa oslavovať

"Boli to rozdieloví hráči, Vini ich zneistil a Rodrygo strelil dva góly.

Táto trofej prišla v dôležitej chvíli, prešli sme si veľmi náročnými zápasmi a je to zaslúžená odmena za triumfy nad silnými súpermi," vyjadril sa tréner Realu, Carlo Ancelotti.

Jeho tím zdolal v predošlých fázach Barcelonu i Atlético Madrid. Kouč "bieleho baletu" zároveň priznal, že tím zatiaľ neplánuje oslavovať naplno.

V utorok ich totiž čaká semifinále Ligy majstrov proti Manchestru City: "Túto noc budeme oslavovať. Trochu, nie veľa. Potom sa vrátime k príprave na utorok."

Tréner zdolaného tímu Jagoba Arrasate postavil na pravú stranu obrany aj stredopoliara Jona Moncayolu. Cieľ bol zastaviť Viniciusa.

"Je veľmi náročné brániť Viniciusa a myslím si, že City sa bude v utorok trápiť tiež. Nie je novinka, že vyčnieva a dva góly strelil Rodrygo.

Hovoríme o dvojici, ktorá patrí k najlepším na svete. Šampión je Madrid, zaslúžil si to.My sme však hrdí na náš tím a pokúsime sa o to znova," povedal k finále Arrasate.

Jeho tím sa momentálne nachádza na desiatej priečke v La Lige a najbližšie ho čaká sobotňajší zápas proti Almerii.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»Copa del Rey»Real triumfoval v Copa del Rey, prvý raz od pamätného gólu Balea