Portugalci aj s Ronaldom nečakane zaváhali, Rodri venoval góly dedkovi

Fotka zo zápasu Španielsko - Brazília.
Fotka zo zápasu Španielsko - Brazília. (Autor: TASR/AP)
TASR|27. mar 2024 o 12:22

Brazíliu viedol proti Španielom ako kapitán Vinicius Junior.

BRATISLAVA. Španielski futbaloví reprezentanti viedli v atraktívnom prípravnom dueli v Madride nad Brazíliou 2:0, no skalp juhoamerického giganta napokon nezískali.

Duel na Santiago Bernabeu sa skončil 3:3, keď v siedmej minúte nadstaveného času vyrovnal z pokutového kopu Lucas Paqueta.

Slovinci zdolali Portugalcov 2:0 a ukončili ich 11-zápasovú víťaznú sériu. V súboji dvoch tradičných rivalov triumfovali Nemci nad Holandskom 2:1.

Jedna koža, jedna identita

Brazíliu viedol proti Španielom ako kapitán Vinicius Junior. Duel v Madride venovali boju proti rasovej diskriminácii vo futbale a konal sa pod heslom "Jedna koža, jedna identita."

Dvadsaťtriročný útočník sa v pondelok vyjadril k rasistickým útokom na svoju adresu a priznal, že stráca chuť ďalej hrať.

Vinícius Júnior v zápase proti Španielsku.
Vinícius Júnior v zápase proti Španielsku. (Autor: TASR/AP)

Španieli sa ujali vedenia v 13. minúte. keď Lamine Yamal v šestnástke spadol cez nohu Gomesa a rozhodca odpískal penaltu, ktorú premenil Rodri.

V 36. minúte bolo 2:0, keď sa Dani Olmo preštrikoval v šestnástke cez štyroch hráčov a strelou k ľavej žrdi upravil na 2:0.

"Kanárici" však dokázali rýchlo vyrovnať vďaka gólom na oboch stranách polčasovej prestávky. V 40. minúte znížil lobom po chybe brankára Rodrygo a v 50. sa strelou zvnútra šestnástky prezentoval Endrick.

Brazílsky supertalent skóroval v druhom zápase za sebou, v sobotu rozhodol o triumfe nad Anglickom.

V 85. minúte prišlo ku kontaktu medzi Beraldom a Danim Carvajalom a Rodri premenil aj ďalšiu penaltu.

Španieli však na triumf nedosiahli, v nadstavenom čase totiž Carvajal stiahol v šestnástke rukou za nohu Galena a z penalty vyrovnal Paqueta.

Rodri: Brazília potvrdila svoju silu

"Mrzí nás, že sme v úplnom závere prišli o cenné víťazstvo. Situácii, z ktorej rezultoval pokutový kop pre Brazíliu, sa dalo vyhnúť.

Proti jednému z najsilnejších tímov sveta s množstvom individualít sme nastúpili s veľkým odhodlaním a vypracovali sme si sľubný dvojgólový náskok. Brazília však potvrdila svoju silu," uviedol Rodri, ktorý nastúpil s kapitánskou páskou.

"Oba góly venujem môjmu nedávno zosnulému dedkovi. Chcem sa mu poďakovať za všetko, čo ma naučil, bol to vzácny človek."

Podľa Endricka Brazília pristúpila k zápasu, ako keby bol súťažný.

"Aj keď išlo o prípravný duel, veľmi sme chceli vyhrať. Brazília ani nemôže mať iný cieľ. Prehrávali sme 0:2, no ukázali sme veľké odhodlanie a mentálnu silu.

Zápasy proti Anglicku a Španielsku nám veľa dali, bol to pre nás skvelý test pred Copa America," zdôraznil Endrick, ktorého mnohí odborníci pasujú za budúcu hviezdu Realu Madrid.

Víťazná séria skončila

Slovinci sa hviezdami nabitého kádra Portugalska, v ktorom nechýbal ani Cristiano Ronaldo, nezľakli a od úvodu s nimi hrali v Ľubľane vyrovnanú partiu.

V prvom polčase vyhrali na strely 3:1, no ani jedna nemierila medzi tri žrde. V druhom sa domáci dokázali presadiť, v 72. minúte po peknej kombinácii skóroval Adam Gnezda Čerin a v 80. rozhodol Timi Max Elšnik.

"Zápas potvrdil, že sa nemusíme báť nikoho. Víťazstvo nad Portugalskou je sladká odmena, venujeme ho nášmu trénerovi Matjažovi Kekovi i všetkým fanúšikom," uviedol Elšnik pre slovinský Dnevnik.

Cristiano Ronaldo v zápase proti Slovinsku.
Cristiano Ronaldo v zápase proti Slovinsku. (Autor: TASR/AP)

Stúpajúca forma Nemecka

O víťazstve Nemecka nad Holandskom rozhodol v 85. minúte Niclas Füllkrug, ktorý skóroval po centri Toniho Kroosa z rohového kopu.

Nemci potvrdili stúpajúcu formu, uplynulú sobotu zvíťazil organizátor ME v Lyone nad domácim Francúzskom 2:0.

"Základom úspechu bola naša aktívna obrana. Dokázali sme vyhrať množstvo osobných súbojov a získať veľa lôpt.

V závere sa útoky prelievali z jednej strany na druhú a mohlo to dopadnúť akokoľvek. Teší ma, že z víťazstva sme sa napokon tešili my," povedal tréner Nemcov Julian Nagelsmann.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Portugalci aj s Ronaldom nečakane zaváhali, Rodri venoval góly dedkovi