Nečakaný koniec. Majster sveta a štvornásobný víťaz Ligy majstrov ukončil futbalovú kariéru

Raphael Varane.
Raphael Varane. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, REUTERS|25. sep 2024 o 11:01 (aktualizované 25. sep 2024 o 11:44)

Francúzsky obranca najdlhšie pôsobil v Reale Madrid.

BRATISLAVA. Francúzsky obranca Raphael Varane, víťaz majstrovstiev sveta, v stredu oznámil, že vo veku 31 rokov po vážnom zranení kolena ukončil hráčsku kariéru.

Varane odohral v rokoch 2013 - 2022 za Francúzsko 93 duelov a zohral kľúčovú úlohu pri ich víťazstve na majstrovstvách sveta 2018 v Rusku, ako aj pri ich druhom mieste o štyri roky neskôr v Katare. Koniec v reprezentácii oznámil už v roku 2023.

Varane začal svoju klubovú kariéru vo francúzskom klube Lens a v roku 2011 prestúpil do Realu Madrid, kde odohral 360 zápasov a získal tri tituly v La Lige a štyri trofeje v Lige majstrov počas obdobia plného trofejí.

V roku 2021 sa pripojil k Manchestru United, za ktorý vo všetkých súťažiach nastúpil 95-krát a pomohol mu vyhrať Ligový pohár v roku 2023 a FA Cup o rok neskôr.

V júli prestúpil do klubu Serie A Como, kde pri svojom debute utrpel vážne zranenie kolena.

„Tisíckrát som padol a vstal a tentoraz prišla chvíľa zastaviť sa a zavesiť kopačky na klinec s tým, že v poslednom zápase som vyhral trofej vo Wembley,“ napísal Varane v príspevku na Instagrame s odkazom na májové víťazstvo United v FA Cupe.

„Nič neľutujem, nič by som nemenil. Vyhral som viac, ako som si mohol čo i len vysnívať, ale okrem ocenení a trofejí som hrdý na to, že bez ohľadu na všetko som sa držal svojich zásad byť úprimný a snažil som sa všade zanechať to najlepšie.

Varane napriek ukončeniu kariéry dodal, že v Como zostane aj v ďalej nešpecifikovanej pozícii.

„Nový život sa začína mimo ihriska. Zostanem v Como. Len bez toho, aby som používal kopačky a chrániče. Čoskoro sa podelím o viac informácií,“ uviedol Varane.

V apríli obranca uviedol, že otrasy mozgu, ktoré utrpel počas kariéry, poškodili jeho telo a zdôraznil, že je dôležité vytvoriť medzi hráčmi väčšiu informovanosť o nebezpečenstve hlavičkovania.

Francúz uviedol, že utrpel otras mozgu niekoľko dní predtým, ako hral v zápase Francúzska s Nemeckom (1:0) vo štvrťfinále majstrovstiev sveta 2014 a takisto aj v Reale, keď prehral s Manchestrom City v osemfinále Ligy majstrov 2019/2020.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nečakaný koniec. Majster sveta a štvornásobný víťaz Ligy majstrov ukončil futbalovú kariéru